Kuka päättää, mitkä joulutavat kannattaa säilyttää? – Monessa perheessä jouluperinteistä pidetään tiukasti kiinni vuodesta toiseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tarja Penttinen
Viva-lehden toimituspäällikkö Tarja Penttinen. © Niclas Mäkelä/Otavamedia
"Entäpä jos jouluun ymppäisikin uusia perinteitä, joihin seuraava sukupolvi kiinnittyy", Viva-lehden toimituspäällikkö Tarja Penttinen pohtii.

Tänäkin jouluna isäni, 85, kiipeää keittiöjakkaralle kipeästä lonkasta huolimatta. Hänellä on tärkeä tehtävä: joulukuusen latvatähden kiinnittäminen.

Jouluaatonaaton dramaturgia on ollut sama pian 20 vuotta. Isä ja tyttäreni koristelevat kuusen kahdestaan. Kun ukki on hoitanut tähden kohdilleen, lapsenlapsi penkoo koristelaatikoista suosikkinsa ja levittelee ne oksille.

Kankaisesta 60-luvun joulutontusta, jonka parta on enää pari näivettynyttä pumpulisäiettä, neuvotellaan hetki. Mutta eiköhän se taas pääse jonnekin takariviin, alaok­sien varjoon.

Kuka vastaa perinteistä?

Kaksikon koristeluprojekti on yksi perheemme perinteistä, joiden toistaminen tuntuu hyvältä.

Lukiessani työn alla olevaa Vivaa tietokoneen näytöltä huomasin, että erilaiset traditiot ovat tärkeitä myös haastateltavillemme. Niitä pidetään arvossa, niitä viedään eteenpäin. Mutta kuuluuko siirtourakka jollekulle enemmän kuin toiselle?

Kun Lotta Ehrnroothista tuli tammikuussa mummi, hän pysähtyi pohtimaan tätä. Pitäisikö juuri mummin ottaa päävastuu perinteiden siirtämisestä? Rakentaa joulusta maadoittava linnake maailmaan, joka muuttuu villisti kuin kaleidoskoopin kuvat?

Lotan perheessä jouluperinteet ovat tähän asti pitäneet sisällään Harry Potter -leffamaratonin. Se vedetään joka vuosi, vaikka huispausmatsin hetket ja Malfoyn metkut osataan ulkoa.

Mutta entäpä jos jouluun ymppäisikin uusia perinteitä, joihin seuraava sukupolvi kiinnittyy? Mummi on nyt vallankahvassa, ensimmäisen lapsenlapsensa ensimmäisenä jouluna.

Joulukuun Viva-lehti

Joulukuun Viva-lehti on ilmestynyt. © Otavamedia

Morsian maajussille

Ihmeellinen vuosi päättyy ensimmäiseen yhteiseen jouluun myös Kalle Hanhijärven, 28, kotona Sastamalassa. Tv-ohjelmasta löytyi tilalle uusi asukas: morsian maajussille.

Joulua on vietetty suvun mailla tietyllä kaavalla niin kauan kuin Kalle muistaa. Tyttöystävänkin kanssa kuunnellaan Turun joulurauhanjulistus ja käydään joulukirkossa.

Ajan kanssa kahden suvun jouluherkuista, joululaulusuosikeista ja -koristeista hitsautuu jotain uutta: perheen yhteiset, ikiomat jouluperinteet, jotka vasta tekevät joulun.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 12/2021.

X