(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Rouva Raha neuvoo miten testamentissa voi määrätä, kuka pääsee sähköistä jäämistöä tutkimaan.

Kuka saa lukea sähköpostini kuolemani jälkeen?

Minulla on kotitietokone kovassa käytössä. Hoidan sillä pankkiasioiden lisäksi paljon muutakin. Ostan palveluita ja tavaroita. Pidän sen avulla yhteyttä lapsiin ja ystäviin ja säilön sinne kaikenlaista itselleni tärkeää kuten valokuvia. Mitä tälle kaikelle mahtaa tapahtua kuolemani jälkeen? Miten on sähköpostien laita? Nehän ovat yksityistä kirjeenvaihtoa vai kuinka?
Kysyy nimimerki Vanha nörtti

Viestisi ovat luottamuksellista vain niin kauan kuin elät. Kuolemasi jälkeen perillisesi voivat päästä lukemaan sähköpostejasi ja tekstiviestejäsi. Tilanne muuttui tämän vuoden maaliskuussa, kun teleoperaattorit saivat oikeuden luovuttaa perillisille viestien lukemiseen tarvittavat tunnukset ja salasanat. Arkaluontoisten sähköisten viestien kanssa kannattaa menetellä samalla tavoin kuin perinteisten kirjeiden: ne on syytä tuhota, jos haluaa olla varma siitä, että kukaan muu ei niitä lue.

Periaatteessa myös tietokoneesi sisältö ja kaikki muu sähköinen tai digitaalinen aineisto kuuluu omaisuuteen, jonka perillisesi aikanaan jakavat. Käytännössä tämän aineiston löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Aineistoahan voi olla monessa eri laitteessa, esimerkiksi muistitikuilla tai digitaalisen kameran muistissa. Sitä voi myös olla useammalla palvelimella kotimaassa tai ulkomailla. Eikä tilannetta helpota sekään, että aineisto on usein käyttäjätunnusten ja salasanojen takana.

Jos sähköiseen aineistoon kuuluu jotakin sellaista, esimerkiksi valokuvakokoelma tai sukututkimus, josta voisi olla perillisille iloa tai hyötyä, heille kannattaa jättää tieto siitä, mistä aineisto ja siihen liittyvät käyttäjätunnukset ja salasanat löytyvät.

Kerrot, että hoidat paljon asioita tietokoneesi avulla. Tämän vuoksi tietokoneellesi saattaa jäädä myös sopimuksia tai sitoumuksia, joiden taloudelliset vaikutukset jatkuvat kuolemasi jälkeen. Niistä perillistesi olisi hyvä tietää. Olet saattanut esimerkiksi tilata nettijulkaisuja tai muita nettipalveluita. Tilausten peruuttaminen tulee ajankohtaiseksi kuolemasi jälkeen. Yhtälailla olet voinut sähköpostitse sopia lainasta jonkun ystäväsi kanssa. Jos perilliset eivät saa lainasta tietoa, he eivät osaa kysellä rahojen perään.

Sähköiseen muotoon saattaa jäädä myös rahaa. Sitä voi olla erilaisilla pelitileillä tai PayPalin kaltaisissa sähköisissä maksujärjestelmissä. Yksi tapa huolehtia siitä, että kaikki tarpeellinen päätyy perillisten tietoon, on tulostaa sähköisesti tehdyt sopimukset paperille ja mapittaa ne. Mappiin voi koota myös listan laitteista ja tiedostoista, joihin on tallennettu jotakin arvokasta. Sekin kannattaa muistaa, että kaikkia perillisiä ei ole pakko päästää sähköistä jäämistöä tutkimaan. Tehtävän voi testamentilla määrätä esimerkiksi yhdelle henkilölle.

Lue lisää Vivasta 1/2014!

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X