Varkaus vai vahinko – Kuka vie lasten kengät? Ikävä ja yleinen ilmiö suututtaa vanhempia

Vaatteita ja kenkiä katoaa yhteisnaulakoista. Ikävä ilmiö on lapsiperheille tuttu ja sitä tapahtuu muun muassa sisäleikkipuistoissa, iltapäiväkerhoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa harrastuspaikoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko tuttua? Lasten kengät vaihtuvat vahingossa tai ne varastetaan valvomattomasta naulakosta.

Vaatteita ja kenkiä katoaa yhteisnaulakoista. Ikävä ilmiö on lapsiperheille tuttu ja sitä tapahtuu muun muassa sisäleikkipuistoissa, iltapäiväkerhoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa harrastuspaikoissa.
Teksti:
Annika Haavisto-Kurki

Sosiaalisessa mediassa vanhempia puhuttaa säännöllisesti se, että lasten kengät katoavat usein juuri sisäleikkipuistoissa. Niihin on yleensä sisäänpääsymaksu, mutta puistojen naulakoita ei valvota, vaan säilytys on asiakkaan omalla vastuulla.

Facebookin Puskaradio Espoo -ryhmässä oli tammikuun alussa ruodittu jo kahta kenkien katoamistapausta.

”On äärettömän mautonta viedä kengät lapselta, olivat vielä selkeästi nimikoidut”, kirjoitti äiti, jonka tyttären Kuoma-merkkiset kengät olivat kadonneet Espoon Leo’s leikkimaassa 15.1.

Toinen äiti peräänkuulutti 7.1. Suomenojan HopLopissa kadonneita tyttärensä Kuoma-kenkiä. Yllättävän monen kadonneet talvikengät tuntuvat olevan juuri kotimaiset Kuomat.

Somekeskusteluissa epäillään, että kaikki tapaukset eivät ole vahinkoja, vaan kenkiä varastetaan tai vaihdetaan myös tarkoituksellisesti. 

”HopLopin eteisessä pojan uudenkarheat talvilenkkarit olivat kadonneet. Samoille sijoille oli jätetty vastaavat, mutta paljon isommat ja kuluneemmat. Kävin pari kertaa kysymässä, josko kengät sekoittanut olisi palauttanut meidän pojan kengät. Turhaan kävin ja ymmärsin vaihtamisen olleen ihan tahallinen”, harmittelee espoolainen isä.

Jos kenkiä ei löydy, pieni leikkijä joutuu poistumaan paikalta sukkasillaan, joskus jopa loskasäässä.

”Puistoissa on tarjolla polettikäyttöisiä lokerikkoja”

Kuvatut tapahtumat ovat tuttuja Suomen suurimmassa sisäleikkipuisto HopLopissa, jonka 16 toimipisteessä vierailee vuosittain toista miljoonaa kävijää.

HopLopin viestintäpäällikkö Tiina Riihola kertoo, että asiakkailta tulee yhteydenottoja vaihtuneista tai kadonneista tavaroista eritysesti ruuhka- ja sesonkiaikoina.

Hänen mukaansa tapauksissa on useimmiten kyse vahingosta. Lapset eivät aina innoissaan huomaa, että jalkaan eksyvät väärät kengät.

”Ilman muuta kyseessä on asiakkaan ja meidänkin kannalta valitettava tapahtuma, jos asiakkaan kenkiä tai vaatteita on kadonnut tai vaihtunut. Henkilökunta pyrkii selvittämään tilannetta”, Tiina Riihola sanoo.

HopLop ei kuitenkaan vastaa naulakkoon jätetyistä vaatteista ja tavaroista. Riihola kertoo, että tästä mainittu puistojen eteistiloissa. Lisäksi henkilökunta ohjeistaa vanhempia kiinnittämään huomiota siihen, että lapsi lähtee omissa kengissään ja vaatteissaan puistosta.

”Puistoissa on tarjolla polettikäyttöisiä lokerikkoja tavaroita varten ja suosittelemme ohjeissamme asiakkaita käyttämään niitä.”

Lasten Kuoma-kengät katoamisien kärjessä 

Kun tavaroita katoaa, Riihola kehottaa asiakkaita ottamaan heti yhteyttä puiston henkilökuntaan, joka voi auttaa etsimisessä. Jos tapauksessa epäillään rikosta, asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus.

HopLopeissa on tallentava kameravalvonta, joten nauhat voidaan tarvittaessa antaa viranomaisten käyttöön. Selkeitä varkaustapauksia on Riiholan mukaan kuitenkin harvoin.

”Katoamisten määrä on ollut asiakasmääriin suhteutettuna vuosien varrella vakio. Siinä ei ole myöskään huomattu eroja paikkakuntien välillä. Käsityksemme mukaan kyseessä on useimmiten inhimillinen erehdys.”

Tiina Riiholakin toteaa, että Kuoma-kenkiä katoaa eniten. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että kenkämerkki on erittäin suosittu juuri leikki-ikäisillä lapsilla.

Löytötavaroita kannattaa tiedustella sisäleikkipuistoista myöhemminkin, sillä kotona vääriksi todettuja tavaroita tullaan säännöllisesti myös palauttamaan. Tällöin niille pyritään löytämään oikeat omistajat, ja joskus ne onneksi löytävät tiensä takaisin kotiinkin.

Lue myös: Kun Tiiun tyttärellä todettiin leukemia, perheen talous romahti – ”Varojen vähyys rajoitti koko perheen elämää”

X