Pelastustyöt jatkuvat hirmumyrskyn runtelemalla Bahamalla – SPR:n katastrofiavun päällikkö: “Paperittomilla siirtolaisilla vaikeuksia rekisteröityä evakuointikeskuksiin“

Kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamalle syyskuussa, arviolta 70 000 ihmistä joutui välittömän avun tarpeeseen – nyt pula juomavedestä on ajanut tuhannet ihmiset kodeistaan etsimään väliaikaismajoitusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avustustyöt Bahamalla jatkuvat edelleen.

Kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamalle syyskuussa, arviolta 70 000 ihmistä joutui välittömän avun tarpeeseen – nyt pula juomavedestä on ajanut tuhannet ihmiset kodeistaan etsimään väliaikaismajoitusta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Bahamaa runnellut hirmumyrsky Dorian aiheutti suurta tuhoa syyskuun alussa.

Seura kertoi syyskuussa Suomen Punaisen Ristin (SPR) ja Kuopion kriisinhallintakeskuksen lähettämästä asiantuntija-avusta katastrofin keskelle.

Nyt Bahaman hirmumyrskystä on kulunut toista kuukautta. SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski kertoo, että tuhojen laajuus ja määrä Bahamalla ovat tarkentuneet kuluneiden jälleenrakennusviikkojen aikana.

Hirmumyrskyn jälkeen – Jälleenrakennusvaiheen suunnitelmia aletaan toteuttaa

Kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuvetoomus alueelle on tehty tällä hetkellä 18 kuukauden ajalle.

”Punaisen Ristin avustustyö kohdistuu pääasiallisesti Abacon, Grand Bahaman ja Nassaun alueille, joista löytyy myös evakuointikeskuksia. Samaan aikaan tehdään jälleenrakennusvaiheen suunnitelmia, ja aloitellaan niiden täytäntöönpanoa”, Saarikoski kertoo.

SPR:n logistiikkaan erikoistunut nopean valmiustoiminnan yksikkö hoitaa kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaation logistiikkaa.

Bahamalla logistiikkaan erityistä haastetta tuottaa tuhoalueiden sijaitseminen saarilla.

Tiina Saarikosken mukaan tuho on jättänyt jälkeensä romua ja jätteitä, joiden siivoaminen on edelleen kiireellisyyslistan kärjessä – jälleenrakennusta ei voida aloittaa tätä ennen.

Suomen Punainen risti on sitoutunut tukemaan logistiikkayksikköä vähintään neljän kuukauden ajan, jonka jälkeen tarve arvioidaan uudelleen.

Tiimissä on tällä hetkellä kahdeksan delegaattia, joista neljä on Suomesta.

Luonnonkatastrofit lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä

Bahaman hirmumyrsky iski syyskuussa. Kuvituskuva. © iStock

Pula juomavedestä on ajanut ihmiset kodeistaan

Jätehuolto ja vesijärjestelmien korjaaminen sekä jälleenrakentaminen ovat operaation suurimpia haasteita. Erityisesti Abacon alueella on pulaa puhtaasta vedestä, sillä merivesi on päässyt pilaamaan pohjaveden käyttökelvottomaksi.

Saarikosken mukaan vesipula ajaa ihmiset kodeistaan etsimään väliaikaismajoitusta.

”Ihmiset ovat joutuneet muuttamaan pois tuhoalueilta sankoin joukoin. Noin 5 000 ihmistä on rekisteröity eri evakuointikeskuksissa Nassaussa, Grand Bahamalla ja Abacossa. Osa hirmumyrskyä paenneista on onnistunut löytäämään majoituksen sukulaisten ja tuttavien luota. Jotkut ovat matkustaneet esimerkiksi Yhdysvaltoihin”, Saarikoski kuvailee.

Paperittomat siirtolaiset vaarassa jäädä ilman suojaa

Katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski kertoo, että Abacolla on alueita, joilla on ennen myrskyä asunut paperittomia siirtolaisia. Heidän tilanteensa on tällä hetkellä kaikkein haavoittuvaisin, sillä ilman henkilöpapereita ei ole mahdollisuutta evakuoitua ja rekisteröityä.

Tärkeä Bahaman jälleenrakennustyön painopistealue on toimeentulon elvyttäminen – tärkeät elinkeinot, kuten turismi ja kalastus, ovat kärsineet pahasti. Saarikosken mukaan monet tuhoalueella asuvista kärsivät tällä hetkellä ansiotulojen menetyksestä, kun hirmumyrsky on vienyt lähes koko elinkeinon.

Lue myös: Kun katastrofi tuo hädälle kasvot, puhelin soi Ari Mäntyvaaralla: ”Parasta auttamistyössä on nähdä ihmishenkien pelastuvan”

X