Yhä useampi haluaa auttaa – Katastrofioperaatiot vievät satoja eri alojen ammattilaisia maailman kriisipesäkkeisiin

Kun katastrofi iskee maailmalla, Suomen Punaisen Ristin lähes 1300 aktiivisesta avustustyöntekijästä moni on valmiina lähtemään maailmalle jopa vuorokauden sisällä kutsusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bahaman hirmumyrsky iski syyskuussa. Kuvituskuva. © iStock

Kun katastrofi iskee maailmalla, Suomen Punaisen Ristin lähes 1300 aktiivisesta avustustyöntekijästä moni on valmiina lähtemään maailmalle jopa vuorokauden sisällä kutsusta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

SPR hälyttää tiedon reservistä tarvittaville ammattiryhmille välittömästi kriisin iskiessä. Ensimmäiset käytettävissä olevat avustustyöntekijät saattavat olla kohteessa jo vuorokauden kuluttua kutsusta.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) kansainvälisen katastrofiavun päällikön Tiina Saarikosken mukaan isot kriisioperaatiot ovat aina kansainvälisen yhteistyön tulosta. Avustustyöntekijät lähetetään Suomesta kriisikohteeseen aina paikallisen Punaisen Ristin ja kansainvälisen Punaisen Ristin tai Puolikuun kutsusta.

Katastrofialueilla työskentely vaatii avustustyöntekijältä rautaista oman alansa osaamista sekä ymmärrystä humanitäärisestä avusta.

Viimeksi Suomi on lähettänyt muun muassa terveydenhuollon, logistiikan,  informaatioteknologian ja viestinnän osaamista Bahamaan, Mosambikiin ja Syyriaan.

Reserviläinen on kovaksikeitetty ammattilainen

Useimmat avustustyöntekijät ovat opiskelleet joko korkeakoulututkinnon tai ammattiosaaminen on syntynyt työkokemuksen kautta.

Työ katastrofialueella vaatii tekijältään joustavuutta ja kykyä sopeutua tilanteisiin, joissa työskentelyolosuhteet eivät vastaa kotimaan tasoista toimintaympäristöä.

”Suomesta auttamistyöhön lähtee tasaisesti sekä miehiä että naisia laajalla ikähaitarilla”, Tiina Saarikoski kertoo.

Kriisialueilla työskennellään yhdessä kansainvälisissä tiimeissä. Tämän vuoksi ryhmätyötaidot ja vähintään englannin kielen osaaminen ovat edellytykset auttamistyössä pärjäämiselle.

Peruskurssin kautta auttajaksi maailmalle

Sisääntuloväylänä delegaatti- eli avustustyöntekijärekisteriin toimii SRP:n järjestämä peruskurssi. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävät kurssit ovat hyvin suosittuja. Jotta kurssille voi osallistua, hakijan tulee olla vähintään 25-vuotias.

”Peruskursseille hakee satoja ihmisiä kerralla. Moni toimintaan mukaan haluava pyrkii  useaan kertaan, ennen kuin mahtuu mukaan,” Tiina Saarikoski sanoo.

Kansainvälisen avun komennukselle lähtee noin puolet peruskurssin käyneistä muutaman vuoden kuluessa.

Saarikosken mukaan lisääntyneet luonnonkatastrofit ovat entisestään kasvattaneet kiinnostusta delegaattina toimimiseen. SPR pyrkii vastaamaan haasteisiin kasvattamalla katastrofityöntekijöiden reserviään.

”Teemme auttamistyötä tunnetuksi erilaisissa tapahtumissa kuten esimerkiksi rekrytointimessuilla. Myös omat delegaattimme kertovat innokkaasti avustustyökokemuksistaan omilla työpaikoillaan”, Saarikoski kertoo.

Kapulaa rattaisiin lyövät tämän hetkiset työmarkkinat: Vaikka yhä useampi katastrofialueella kärsivä tarvitsee spesialistin, kuten kirurgin tai gynekologin apua, omasta työstä irrottautuminen kriisikohteeseen nopealla aikataululla voi olla vaikeaa, ellei mahdotonta, vaikka omaa halua lähtemiseen löytyisi.

Kommennuksen ajalta SPR maksaa palkan

Kun kutsu käy katastrofikohteeseen, asiantuntijana toimivalla henkilö on tämän ajan työsuhteessa SPR:n kanssa – siten myös palkka- ja vakuutusasiat on hoidettu asianmukaisesti.

Ensimmäinen komennus katastrofialueella kestää maksimissaan kuukauden: Työskentelyolosuhteet määränpäässä ovat usein vaikeat ja monen tulee palata takaisin mahdollisimman pian työpaikalleen, josta on kiireesti lähtenyt.

Myöhemmät komennukset voivat olla pidempiä, mikäli tarve vaatii.

Tsunami jäi suomalaisten mieleen

Jokainen katastrofioperaatio on omalla tavallaan vaikuttava ja tärkeä. Kriisi on aina ainutkertainen ja todellinen sen keskelle joutuville. Silti muutama katastrofi on erityisesti jäänyt Saarikosken mieleen.

”Tsunami on ollut katastrofi, joka on koskettanut meitä suomalaisia paljon. Tsunami sai aikaan isoa tuhoa monen maan alueella ja sen myötä myös avustustoiminta oli laajaa. Epidemioista ebola-operaatio Länsi-Afrikassa vuonna 2014 sai paljon huomiota.”

X