Kun riski on retkahtaa – Alkoholiriippuvuuden uusi hoitomenetelmä hyödyntää tekoälyä

Uuden potilaskeskeisen sovelluksen avulla voidaan arvioida, miten suuri riski potilaalla on ratketa juomaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uuden potilaskeskeisen sovelluksen avulla voidaan arvioida, miten suuri riski potilaalla on ratketa juomaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

A-klinikka on kehittänyt uuden alkoholiriippuvuuden hoitoon tarkoitetun Previct-menetelmän. Sen avulla voidaan seurata potilaan vointia ja käyttäytymistä esimerkiksi laitoshoidon jälkeen tai osana avohoitoa.

Metodin tarkoitus on tehostaa yksilöllistä alkoholiriippuvuuden hoitoa kustannustehokkaasti. Oleellista on myös se, että potilas voi käyttää menetelmää osana tavallista arkeaan.

Oma alkometri ja puhelinsovellus

Previctissä yhdistetään reaaliaikaista tietoa, tekoälyä ja käyttäytymisen analyysiä.

Potilaalle annetaan käyttöönsä oma alkometri, ja hän rekisteröi useita kertoja päivässä tehtävien mittausten tulokset puhelinsovellukseen. Sovellus puolestaan laskee potilaan raittiusindeksin, josta voidaan päätellä muun muassa, kuinka suuri riski hänellä on retkahtaa juomaan.

Sovellus myös kysyy potilaalta säännöllisesti hänen voinnistaan, ja potilaan antamista vastauksista hoitajat saavat käsityksen paranemisen etenemisestä reaaliajassa.

Avohoitoa parempia tuloksia?

Puoli vuotta kestäneessä pilottikokeilussa käyttäjistä suurin osa koki menetelmän olevan helppokäyttöinen ja tukevan hoitoa. Myös hoitohenkilökunnan mielestä Previct voi olla toimiva uusi työväline, joka auttaa seuraamaan potilaiden tilannetta paremmin kuin tavallisessa avohoidossa on mahdollista.

Lisäksi sovelluksen käyttö siirtää vastuuta potilaalle ja vähentää siten hoitohenkilökunnan tarvetta.

X