Kun Spede tuli baariin, sivullisten oli syytä pysyä kaukana – muuten saattoi käydä huonosti

Tuore elämäkerta avaa koomikkolegenda Pertti Pasasen persoonaa uuden lähdemateriaalin avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pertti ”Spede” Pasasen ravintolareissuihin kuuluva uhka liittyi viinaan, mutta ei sillä tavanomaisimmalla tavalla.

Tuore elämäkerta avaa koomikkolegenda Pertti Pasasen persoonaa uuden lähdemateriaalin avulla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri – kaksi isoa miestä – herättivät huomiota aina ravintolaan saapuessaan. Kaksikon paremmin tuntevat varoittivat portsareita, että näiden kannattaa pitää ylimääräiset pois Pasasen ja Loirin pöydästä välikohtauksien välttämiseksi”, toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Marjamäki kirjoittaa tuoreessa elämäkertakirjassaan Spede, nimittäin (Docendo).

Pertti ”Spede” Pasasen (1930—2001) ravintolareissuihin kuuluva uhka liittyi viinaan, mutta ei sillä tavanomaisimmalla tavalla.

”Speden suhtautuminen alkoholiin ja erityisesti juopuneisiin oli aina ollut ankara. Hän oli itse huomannut muuttuvansa humalassa aggressiiviseksi ja tästä syystä vältti juomasta, vaikka kohtuuden nimissä saattoi joskus oluen tai drinkin ottaakin”, Marjamäki kirjoittaa.

Huippusuositun koomikon oli vaikea vältellä huomiota ulkona liikkuessaan. 1960-luvun lopulla Spede altistui kammoamalleen humalaisten huomiolle entistäkin useammin. Syynä oli päätös sijoittaa elokuvayhtiön voittoja ravintolabisnekseen.

Speden ravintolabisnes meni nenilleen

Toukokuussa 1967 Spede avasi Kouvolassa villin lännen tyyliin sisustetun Speden Saluunan. Vuonna 1968 Pasanen ja koomikkokollega Simo Salminen avasivat Lemin Kotajärven rannalla tanssilavan, ravintolan ja leirintäalueen yhdistelmän, Raikulimaan.

”Pertti ei ymmärtänyt ravintolabisneksestä mitään (Pasasen filmiyhtiön taloudenhoitaja Timo K.) Kaukonen hänet siihen mukaan sai”, Speden ex-vaimo Pirjo Pasanen kertoo elämäkerrassa.

Kun uusi bisnes ei vetänyt omillaan, Speden piti kääriä hihat.

”Ravintoloiden menestyminen edellytti Speden oman persoonan käyttämistä markkinoinnissa, esillä oloa ja ihmisten viihdyttämistä, mikä tuntui vuosi vuodelta vastenmielisemmältä. Yleisö odotti häneltä vitsejä ja esiintymistä missä hän milloinkin sattui liikkumaan. Yksityinen Pertti ei saanut syödä ravintolassa rauhassa, käydä elokuvissa tai vaimonsa kanssa tanssimassa”, elämäkerta kuvailee.

Asetelma kiristä vääjäämättä ravintoloissa omalla autolla selvin päin liikkuneen koomikon pinnaa.

Patenttiliike: Spede polkaisi jalkapöydälle

”Vielä ensimmäisellä kerralla kutsumatta puhuttelemaan tuleva saattoi saada puolikohteliaan kehotuksen olla häiritsemättä. Fiksummat oppivat kerrasta, ettei miesten keskustelua saanut mennä häiritsemään”, Marjamäki kuvailee.

Kaikille viesti ei mennyt perille, edes kirosanoilla ryyditettynä.

”Jos Spede joutui kapakoissa matseihin, hän lopetti ne kuin seinään. Ainakin kaksi kertaa Spede polkaisi toista miestä jalkapöydän päälle, minkä jälkeen ei varmasti ollut haluja jatkaa”, Speden kanssa useamman illan ravintolassa viettänyt kaveri kertoo elämäkerrassa.

Koomikko hyödynsi lopulta ketutustaan myös luovalla tavalla. Omakohtaisessa tv-sketsissä Vesa-Matti Loirin näyttelemä juoppo häiritsee Speden ja vaimon syömistä, eikä ota kuuleviin korviinsa kohteliaita kehotuksia jättää pariskunta rauhaan.

Paine ravintoloissa olemiseen hellitti, kun Pasasen omat baarit menivät nurin.

”Kaukonen oli käyttänyt Speden kiinnityksiä väärin ja tehnyt melkoisen kuprun ennen katoamistaan”, elämäkerrassa kerrotaan.

Spede luopui Saluunastaan vuonna 1971. Hän menetti ravintolaseikkauksessa muutakin kuin rahaa.

”Kaukonen teki Pertille paljon hallaa, ja tapaus nakersi hänen luottamustaan yleisesti ihmisiä kohtaan”, Pirjo Pasanen kuvailee Marjamäen kirjassa.

Spede ja Simo Salminen palasivat leipälajiensa, tv- ja elokuvaviihteen, pariin. Niin olikin parempi.

”Muut tekevät rahaa ja tuhlaavat sen viihteeseen, mutta te teette viihteellä rahaa ja tuhlaatte sen bisnekseen”, elokuvaohjaaja ja kaksikon yhteistyökumppani Ere Kokkonen irvaili kaksikon ravintolatouhuille.

Tuomas Marjamäen elämäkerta kartoittaa sekä Pasasen yksityiselämää että julkista uraa. Lähteenä on myös uutta materiaalia, esimerkiksi Speden isän säilyttämiä kouluaikaisia ainevihkoja, näytelmäkäsikirjoituksia ja kirjeitä.

Lue myös:

Spede Pasanen oli kaikkien Duudsonien isä

 

X