Kunnanjohtajaksi skientologien testien kautta – näin uskonlahkon yrityksiä käytetään yhä Pohjanmaalla julkisissa rekrytoinneissa

Skientologien persoonallisuustestit ovat yhä tuottoisa bisnes Suomessa. Uskonlahkon yrityksiä käytetään edelleen jopa kunta-alan rekrytoinneissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Skientologia on alun perin yhdysvaltalainen uskonlahko.

Skientologien persoonallisuustestit ovat yhä tuottoisa bisnes Suomessa. Uskonlahkon yrityksiä käytetään edelleen jopa kunta-alan rekrytoinneissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Soinin kunta valitsi uuden kunnanjohtajan marraskuussa 2019. Valituksi päätyi Johanna Rannanjärvi, joka aloittaa työssään ensi vuonna.
Virkaan hakeneet kaksi finaaliehdokasta kävivät läpi Performia-yrityksen soveltuvuustestin.

”Kyseessä oli kevyt soveltuvuustesti, joka toi lisävivahdetta hakuun. Lopputulos olisi ollut joka tapauksessa sama”, sanoo Soinin kunnan hallintojohtaja Hannele Hannula.

Soinin kunta kertoo itse käyttäneensä Performia-yrityksen testiä rekryissään. Valtuutetut eivät tienneet skientologiataustoista. © Kuvakaappaus Järviseutu-lehdestä

Psykologiset testit ovat nykyään työhaastatteluiden vakiovälineitä, joten niitä tarjoavat firmat tienaavat kohtuullisesti. Suomessa vuonna 1992 aloittanut Performia on kertomansa mukaan yli 20 maassa toimiva yritys. Se tarjoaa sivuillaan erilaisia persoonallisuus-, johtajuus-, älykkyys- ja osaamistestejä rekrytointitarkoituksiin.

Lähivuosina Performian liiketoiminta on ollut nousujohteista. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 117 000 euroa ja tilikauden tulos 23 000 euroa. Aiemmat vuodet eivät jääneet paljoa tätä laihemmiksi, mutta kasvua on silti havaittavissa.

Eräässä Pakkotoisto-foorumin keskustelussa henkilö kertoo tehneensä Performian testin hakiessaan siivoojan paikkaa vuonna 2008. Kymmenen minuuttia kestäneen monivalintatehtävän jälkeen henkilö sai polveilevan analyysin itsestään, minkä jälkeen hänet päätettiin jättää palkkaamatta.

Performian testi kytkeytyy vahvasti skientologia-liikkeeseen.

Samanlaista rekrytointitestiä käytetään uskonlahkoon värväämiseen

Kotisivullaan Performia kertoo käyttämiensä menetelmien perustuvan L. Ron Hubbardin visioon. Vuonna 1986 menehtynyt Hubbard loi sekä skientologian että sen pohjana olevan dianetiikka-opin omien scifi-kirjojensa pohjalta.

Performian taustalla on ruotsalainen Mårten Runow, jolla on tiiviit suhteet skientologeihin: hänen kerrotaan lahjoittaneen liikkeelle jopa 100 000 dollaria.
Yritys tunnetaan Suomessa myös nimellä U-Test Services.

Skientologiasta kertovaa blogia kirjoittavan Tony Ortegan mukaan kyseistä persoonallisuustestiä hyödynnetään ainakin skientologiksi värvätessä sekä liikkeeseen kytkeytyvässä Narconon-päihdehoidossa, jossa testillä selvitetään hoidettavan paraneminen.

Performia-testiyritys ei salaile käyttävänsä skientologialiikkeen perustajan L. Ron Hubbardin menetelmiä. © Performian kotisivut

Performia myy siis asiakkailleen tuotetta, jota käytetään toisissa yhteyksissä ilmaisena houkuttimena liikkeen pariin. City-lehti kertoi, että vuonna 1997 samoja testejä myivät kovalla hinnalla Espoon Dianetiikkakeskus ja yritys nimeltään U-System, joka vaikuttaa olleen Performian edeltäjä.

Performian tausta tuli Soinin kunnalle yllätyksenä.

”Meillä ei ollut tiedossa, että yrityksellä olisi kytköksiä skientologeihin. Testi ei kuitenkaan ollut kunnanjohtajan valinnassa ratkaiseva tekijä”, Hannula sanoo.

Suomessa Performiasta ja sen edeltäjästä on aiemmin vastannut eräs aktiivinen skientologi.
Nyt toimitusjohtajana työskentelee Eva-Maija Ahokas, jolla on sama sukunimi kuin aiemmalla omistajalla. Hänellä on samassa osoitteessa toinenkin konsultointiyhtiö, jonka liikevaihto vuonna 2018 oli 28 000 euroa.

Ahokas kieltäytyi vastaamasta Seuran kysymyksiin yrityksensä kytköksistä skientologiaan.

”Testin hinta-laatusuhde oli kohdallaan”

Viime vuosina Performian tarjoamia palveluita on käytetty Soinin lisäksi myös Vimpelin kunnanjohtajan sekä Pyhäjoen elinkeinojohtajan valitsemisessa. Soinin kunta päätyi käyttämään testiä, sillä sitä oli hyödynnetty aiemmin lähikunnissa.

”Testi ei tullut meille kilpailutuksen kautta. Mietimme pitkään, laittaisimmeko ehdokkaita soveltuvuustestiin ollenkaan. Se oli aika kevyt testi, jonka hinta-laatusuhde oli kohdallaan” Hannula sanoo.

Ainakin Vimpelin kunta on käyttänyt skientologiapalveluita. © Kuvakaappaus Torstai-paikallislehdestä

Halpa hinta näyttää toimivan houkuttimena muun muassa myynti- ja rakennusalan yrityksille. Netistä löytyykin esimerkiksi julkisia rakennushankkeita tekevien yritysten työnhakuilmoituksia, joissa kerrotaan että hakijoiden rekrytointitestit hoitaa Performia.

Performian käyttämää skientologien testiä on hyödynnetty kunnissa aiemminkin. Jo vuonna 1991 uutisoitiin, että Espoon ja Kouvolan kaupunkien viranhauissa käytettiin skientologien U-Man-testiä. Tapaukset huomioitiin tuolloin myös Skepsis ry:n lehdessä. Kun tieto skientologien toiminnan uskonlahkomaisista piirteistä levisi, kunnat alkoivat karttaa palveluja.

Nyt 1990-luvun kokemukset näyttävät unohtuneen kuntapäättäjiltä.

Testitoiminnan lisäksi skientologit ovat aiemmin koettaneet perustaa päihdeterapialaitos Narcononia Nastolaan, mutta hanke kariutui. Edelleen toimiva, samantaustainen Suomen Ihmisoikeuskomissio -yhdistys taas levittää sanaa ”psykiatrian vaaroista”.

Skientologit ovat aktivoituneet Suomessa viime aikoina yhä näkyvämmin myös julkiseen toimintaan. Liikkeen teltta nousi Helsingin katukuvaan viimeksi syyskuussa.

Näin Seura-lehti kertoi skientologialiikkeen uusista Suomi-toiminnoista vuosi sitten:

Suomen skientologien usko ei horju – oppien noudattaminen edellyttää kalliille elämänhallintakursseille osallistumista.

X