Kunnat tylyttävät yötyöläisiä: Edes yksinhuoltajat eivät saa aina lapsiaan vuorohoitoon

Ilta- ja yötyötä tekevät vanhemmat ovat ongelmissa: kunnissa on liian vähän vuorohoitopaikkoja. Pahiten heitteille jäävät eka- ja tokaluokkalaiset lapset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilta- ja yötyötä tekevät vanhemmat ovat ongelmissa: kunnissa on liian vähän vuorohoitopaikkoja. Pahiten heitteille jäävät eka- ja tokaluokkalaiset lapset.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Lakiteksteissä puhutaan kauniisti lasten edusta. Kuntiakin muistutetaan juhlapuheissa aina hoitopaikan järjestämisvelvollisuudesta – ja taaperoille tämä yleensä aina onnistuukin.

Ongelmia tuleekin eka- ja tokaluokkalaisten lasten hoidossa.

Periaatteessa pikkukoululaisten pitäisi saada iltapäivähoidon lisäksi tilaa vaikka päiväkodista, jos yksinhuoltajavanhemmilla on vuorotyö.

Käytännössä osa kunnista tarjoaa vuorohoitoa, mutta joillakin paikkakunnilla ei edes ekaluokkalaisille ole tarjolla mitään hoitopaikkaa kuin korkeintaan toimistoaikoina.

Ympärivuorokautiset ammatit

Samaan aikaan yhä useampi perustyö on alkanut mennä lähes ympärivuorokautiseksi. Kaupan kassoillakin työvuorot voivat olla mitä tahansa kello 07:00-23:00 väliltä.
Yö- ja iltatyötä tekevät yksinhuoltajaäidit ovatkin ottaneet asiasta yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun, saadakseen kuntia tajuamaan tilanteen mahdottomuus.

”Työt ovat yhä enemmän kaikkina vuorokauden aikoina. Näissä tilanteissa vanhempia ja lapsia ei saa jättää selviämään yksin. Lapsen on saatava nukkua turvallisesti ja vanhemman on pystyttävä ottamaan tarjottua työtä vastaan”, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila linjaa.

Lapsiasiavaltuutetun mielestä pikkukoululaisten vuoropäivähoito pitäisi järjestää kaikissa kunnissa lapsille, joiden vuorotyötä tekevät vanhemmat sitä tarvitsevat.
Tokaluokkalainenkin on vielä aivan liian pieni ollakseen pitkiä iltoja yksin kotona.

Seura jututti äitiä, joka kertoo millaista pikkukoululaisen hoitorumba on vuorotyötä tekevälle eroperheelle.

Vuorotyö tuo haasteita lastenhoidolle, kun työvuoro sijoittuu yöhön.

© iStock

Nuku pätkissä, hoida vuoroissa

Kello on puoli kolme iltapäivällä ja riihikoskelainen Katja Riihikoski on juuri lähdössä töihin. Työrupeama loppuu kuudelta seuraavana aamuna, sillä Riihikoski tekee vuokrayrityksen kautta kahta peräkkäistä työtä ravintolassa ja kaupassa saadakseen täydet työtunnit.

Yötyötä tekevän äidin töihin lähteminen vaatii erikoisjärjestelyjä. Hänen pitää tehdä kilometrin päässä asuvan ex-miehensä kanssa eri työvuoroja, pystyäkseen hoitamaan lapsiaan ilman ulkopuolista apua.

”Kyllä tässä kunnalta tuleva apu olisi todella tärkeä. Varsinkin pitkät yötyöputket ovat todella raskaita”, Katja Riihikoski sanoo.

Yötyön rasittavuutta lisää entisestään se, että Riihikoski ei saa nukkua sen jälkeenkään täysiä unia.

Ensin hän hakee lapset heidän isältään, sitten tarjoaa lapsille aamupalan ja lähettää kouluun. Vasta sen jälkeen Riihikoski pääsee unten maille – mutta silloinkin pätkissä.
Hän saa nukkua vain 3—6 tuntia, sen jälkeen lapset tulevat koulusta. Isä hakee lapset noin kello 16, jonka jälkeen alkaa Riihikosken uusi unipätkä. Töihin on mentävä taas kello 22.

Tilanne olisi eri, jos Riihikosken lapset olisivat vielä päiväkoti-ikäisiä. Silloin kunnan pitäisi ehdottomasti järjestää päivähoitopaikka, turvaamaan vanhempien työssäkäyntiä.

Koululaisten hoito puolestaan on tälläkin seudulla vain kunnan hyvän tahdon varassa.

Lähin vuoropäiväkoti sijaitsee 20 kilometrin päässä Kyrössä, ja sinne päästäkseen lasten pitäisi olla vieläkin tukalammassa perhetilanteessa.

”Veisin kyllä lapset sinne. Paikkaa on vain melkein mahdoton saada, ellei toinen vanhempi ole esimerkiksi kuollut”, Katja Riihikoski sanoo.

Laki ei suoraan pakota

Varhaiskasvatuslaissa mainitaan, että lapsen edun huomioiminen on hoitoasioissa ensisijaista.  Opetusministeriön opetusneuvos Tarja Kahiluoto muistuttaa silti, ettei tämä tarkoita automaattista hoitopaikkapakkoa.

Viranomaiset ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että eka- ja tokaluokkalaiset olisi hyvä saada edelläkuvatun kaltaisissa tapauksissa vuorohoitoon. Mutta kuntia ei syyllistetä, mikäli tämä ei onnistu.

”Varhaiskasvatuslaissa sanotaan, että milloin erityiset olosuhteet sitä vaativat, kouluikäisillekin voi saada hoitopaikan. Kunta voi käyttää harkintaa,” Kahiluoto selittää.

Voiko siis esimerkiksi 7-vuotiaan lapsen jättää yksin nukkumaan, jos hänelle ei saa  yötyön ajaksi hoitopaikkaa?

”Äitinä vastaan, että ei voi. Kyllä vuorotyössä käyvälle yksinhuoltajan pienelle koululaiselle varhaiskasvatuksen järjestäminen olisi juuri näitä erityisiä olosuhteita, jolloin paikka olisi hyvä järjestää,” Tarja Kahiluoto sanoo.

X