Kuntoutuskoira auttaa autismikirjon ihmisiä sosiaalisissa tilanteissa – ”Banksielle on helpompi puhua kuin ihmisille”

Opas- ja avustajakoirat meillä tunnetaan jo, mutta kuntoutuskoirat ovat vasta tulossa erityisryhmien avuksi. Banksie on yksi alan asiantuntijoista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Banksien tarjoama sosiaalinen tuki on korvaamatonta.

Opas- ja avustajakoirat meillä tunnetaan jo, mutta kuntoutuskoirat ovat vasta tulossa erityisryhmien avuksi. Banksie on yksi alan asiantuntijoista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Kultainennoutaja Banksie lötköttelee rennosti huoneessa Tomi Kalpion rinnalla. Kalpiolla on autismikirjon piirteitä, jotka vaikeuttavat esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden ja tunteiden hallintaa tai kotoa poistumista.

”Alussa minun oli jopa vaikea lähteä kotoa ulos, mutta Banksien ansiosta olen uskaltautunut lähtemään muihinkin tapaamisiin, jopa ilman koiraa”, Kalpio kertoo.

Tomi Kalpion kotikunta Tuusula on ostanut hänelle eläinavusteista yksilövalmennusta Autismisäätiöltä, ja nyt hän näkee Banksieta viikoittain.

”Olen todella eläinrakas ihminen, joten ajatus tästä kuntoutuksesta tuntui hyvältä. Nyt haluaisin myös itselleni koiran, toistaiseksi minulla on vain marsuja”, kertoo Kalpio.

Banksie on Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -yhdistyksen hyväksymä kuntoutuskoira, joka työskentelee omistajansa Päivi Pitkäsen työpaikalla Autismisäätiössä.

Päivi Pitkänen ja Banksie ovat käyneet soveltuvuuskokeet ja täydennyskoulutuksen koiran käytöstä sosiaali-alalla. Ennen valmistumista koiran ja ohjaajan täytyy myös antaa loppunäyttötyö.

”Olen aina haaveillut koiran käyttämisestä työssäni. Löydettyäni tämän yhdistyksen, sain tietää, että koiran käyttäminen sosiaalialalla on mahdollista”, Päivi Pitkänen kertoo.

”Koirien potentiaalia kuntoutustoiminnassa ei ole vielä ehkä täysin ymmärretty”

Suomessa on noin 40 koirakkoa (koira ja omistaja-paria), jotka ovat hyväksytysti suorittaneet Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuustestin, koulutuksen ja työnäytön.

Yhdistyksen puheenjohtajan Paula Leppäsen mukaan koirien käyttäminen erityisryhmien kuntoutuksessa on lisääntynyt viime vuosien aikana.

”On vielä paljon matkaa, että kuntoutuskoirat olisivat yhtä tunnettuja kuin avustaja- tai opaskoirat.  Koirien käytön hyödyllisyys kasvatus- ja kuntoutustyössä on osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa”, Leppänen kertoo.

Kuntoutuskoira Banksie määrää siivoustehtävän nopalla.

Opas- ja avustajakoirat ovat kuitenkin omistajiensa henkilökohtaisia avustajia, kun taas kasvatus- ja kuntoutuskoirat toimivat esimerkiksi erityisopettajien apuna koulussa tai muiden ammattilaisten työparina työpaikoilla.

Kuntoutuskoirien erilaisen aseman näkee esimerkiksi siinä, että Banksie ei pääse ruokakauppaan mukaan, vaikka se auttaisi Tomi Kalpion kaltaisia ihmisiä paljon.

Erilaiset melut ja muut ärsykkeet saattavat tuntua autismikirjon ihmisellä todella räikeiltä ja voimakkailta. Siksi esimerkiksi ruokakauppaan meno voi olla melun ja kuulutusten takia mahdotonta.

”Koirien potentiaalia kuntoutustoiminnassa ei ole vielä ehkä täysin ymmärretty”, miettii Päivi Pitkänen.

Myös autismikoiria on koulutettu Suomessa  vuodesta 2017. Niiden tehtävä on tukea autismin kirjon lapsia monella eri tavalla arjessa.

Koiria voi viedä auttamaan myös aikuisia heidän työpaikoilleen, jos työpaikan ilmapiiri on siihen sopiva.

”Eri työpaikoissa vaatimukset ovat erilaisia. Voi vaatia paljonkin keskustelua, ennen kuin koiran läsnäolo siellä hyväksytään. On hyvä muistaa, että kenen tahansa koiraa ei voi kuntoutustyöhön viedä, vaan eläimen täytyy läpäistä soveltuvuus- ja kuntoutuskoulutus.”

Kuntoutuskoira Banksien työpäivät yksilöidään tarpeen mukaan

Autismisäätiön asumisen valmennusyksikössä asuu ihmisiä, jotka opettelevat itsenäistymistä valvotussa ympäristössä.

Banksien tapaamiset ovat suosittuja. Koiran avulla Päivi Pitkänen saa ihmiset tekemään ehkä vähän epämieluisempiakin asioita tai avautumaan.

Tästä kertoo myös Tomi Kalpio.

”Banksielle on helpompi puhua kuin ihmisille”, Kalpio sanoo.

Koiran ei tarvitse aina olla aktiivisessa roolissa kuntoutuksessa. Usein pelkkä seuranpito ja keskustelu auttaa.

Koira voi myös opettaa tunteiden säätelyssä, katsekontaktin harjoittelussa, äänenpainon harjoittelussa tai tasapainoilussa.

Autismikirjon ihmisillä voi myös olla ongelmia tasapainon kanssa. Banksie osaa onneksi näyttää siihenkin mallia, DoBo-pallon avulla.

Koira voi myös aktivoida siivoukseen, esimerkiksi nopalla pelaamisen yhteydessä. Taskunoppaan on laitettu erilaisia siivoustehtäviä , jota Banksie saa pyörittää.

”Tämä motivoi monia paljon enemmän kuin se, että minä kannustaisin siivoamaan vessan”, Pitkänen kertoo.

Banksien vierailu motivoi myös monia pitämään asuntoa siistinä, sillä Päivi Pitkänen ei tuo koiraa siivoamattomaan asuntoon. Banksien tapaamisiin sitoudutaan kuulemma paremmin kuin muuhun kuntoutukseen.

”Todella harvoin kukaan peruu tapaamista Banksien kanssa.”

Lue myös: Labradorinnoutaja Ollista kouliutui kivusta varoittava avustajakoira – ”Koira havaitsee ihmisen muuttuvat eleet ennen kipukohtauksen alkua”

X