Tuhansia uusia tipuja saadaan sittenkin Kuorttiselle – 4000 kanaa kuoli laboratorion virheeksi paljastuneen salmonellatuloksen vuoksi

Pahoja tappioita kärsineellä Kuorttisen kanalalla on vielä toivoa. Uudet tiput ovat sittenkin tervetulleita tilalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuorttisen luomukanalan munat pakataan maanantaisin. ”Tipujen keinoemo” Lassi Kuorttinenkin siirtyy silloin töihin pakkaamon puolelle.

Pahoja tappioita kärsineellä Kuorttisen kanalalla on vielä toivoa. Uudet tiput ovat sittenkin tervetulleita tilalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Mielo

Viime kuukausina kovia kokenut lappeenrantalainen perheyritys Kuorttisen kanala sai vihdoin hyviä uutisia:

6000 uutta tipua, joiden tulo peruttiin virheellisen salmonellaepäilyn vuoksi, saa kaiken jälkeen sittenkin muuttaa kanalaan.

Kanala sai toukokuussa tiedon harvinaisesta salmonellatartunnasta, joka osoittautui vain viikkojen päästä laboratorion virheeksi. Ennen virheen paljastumista tämä oli ehtiny johtaa Kuorttisen kanalassa yli 4000 kanan lopettamiseen, 100 000 kananmunan tuhoamiseen, kolmen viikon täysmittaiseen myyntikieltoon sekä taloudellisiin miljoonatappioihin.

Tipujen tulo nopeuttaa kanalan toipumista salmonellakriisistä, mutta kaikkia menetyksiä ei pystytä koskaan korvaamaan.

”Seurasimme kyyneleet silmissä, kun nuorten kanojen elämä päättyi liian aikaisin niiden lähtiessä Honkajoen jätteenpuhdistuslaitokselle” suri maatalousyrittäjä Kaisa Rautakannel kanalan virallisella Facebook-sivulla tapahtunutta.

Näillä näkymin virheen tehnyt Eurofins Scientific Finland on tarjoamassa yrittäjille korvaukseksi virheestä 300 euroa.

Uudet tiput olivat vähällä joutua muualle

Tipujen muutto Kuorttisen kanalaan, jouduttiin peruuttamaan, koska salmonellan luultiin jylläävän tilalla. Alun perin niiden piti tulla jo 23. toukokuuta.

Juuri tulleen tiedon mukaan Ruokavirasto myönsi kuitenkin yrittäjien onneksi poikkeusluvan tipujen tulolle.

Vaikka salmonella todettiinkin laboratorion virheeksi, tipujen tulon tiellä oli luomupoikaslaki.

Lain mukaan luomutilan tipujen tulee kasvaa luomuperiaatteiden mukaisesti alusta alkaen, joten kun useita viikkoja oli ehtinyt kulua, ei ollut varmaa voisivatko tavalliseen tapaan eläneet tiput tulle enää Kuorttisen tilalle.

Tähän myönnettiin kuitenkin poikkeuslupaa. Tiput oli mahdollista edelleen sijoittaa Kuorttiselle, sillä kasvattaja ei ollut löytänyt niille vielä uutta kotia.

Kanat ovat tuoneet elannon Kuorttisen suvulle jo neljän sukupolven ajan.
Kanat ovat tuoneet elannon Kuorttisen suvulle jo neljän sukupolven ajan. © Mikko Nikkinen

”Pilke ei ole hävinnyt silmäkulmasta mihinkään”

Kaisa ja Janne Rautakanteleelle uutisten julkistamisen jälkeinen aika heinäkuun ensimmäisenä viikkona on ollut yhtä pyörremyrskyä. Haastatteluja on tullut ja mennyt.

”Tämä on vienyt aivan järkyttävät määrät energiaa, mutta pilke ei ole hävinnyt silmäkulmasta mihinkään. Vaikka on aikamoista paskaa tässä, silti jaksetaan nauraa jo hyvin monelle asialle”, Janne Rautakannel kertoo

Jatkan, jaksan vaikka väkisin, jos se ois helppoo, kaikki tekis nii”, Kaisa Rautakannel lisää laulaja Elastisen ”Eteen ja ylös”-kappaletta siteeraten, ja parsikunta repeää nauruun.

Juuri nyt heidän suurin toiveensa on, että arki palautuisi vielä joskus ennalleen, ja että tila saisi jatkaa elämäänsä. Tällä hetkellä Kuorttisen tilalla on vielä 7000 kanaa.

Yhteisön myötätunto koskettaa

Kuorttisen kanalan julkistettua uutiset laboratoriovirheistä vertaistukea muilta kaltoinkohdelluilta maatalousyrittäjiltä on sadellut. Tsemppiviestejä on tullut myös asiakkailta ja jopa kansanedustajilta.

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on ottanut asian selvittääkseen ja tarjonnut tukeaan Kuorttisen kanalalle.

”Tosi paljon on tullut vertaistukea. Olemme vähän hämmästyneitä tästä kaikesta tuesta”, myöntää Janne Rautakannel.

Kun Kuorttisen luomukanala sai jälleen avata ovensa, myös väki palasi tilalle. Asiakkaat tulevat jonoksi asti ostamaan ruskeita luomukananmunia paikan päältä joka torstai.

Vaikka vieraat ovat palanneet, yrittäjien mukaan tuotannollisesti tila tulee toipumaan kuitenkin aikaisintaan vuoden päästä. Jos se toipuu.

Toivoa on

Kaisa ja Janne Rautakanteleen mukaan viimeiset viikot ovat olleet käsittämättömän rankkoja, mutta vireillä on hyviäkin asioita.

”Oma vakuutusyhtiömme kunnioittaa yhteistä sopimustamme, ja tulemme saamaan sieltä korvauksia, vaikka se ei kokonasvahinkoa korvaa”, Kaisa Rautakannel sanoo.

Lisäksi tapahtunut on herättänyt pariskunnan mukaan maa- ja metsätalousministeriön huomion, ja pariskunnan mukaan ministeriö on motivoitunut selvittämään mahdollista lakimuutosta salmonellan testaamisen suhteen. Pitäisikö positiivinen salmonellatesti varmistaa toisella testillä vastaavien tilanteiden välttämiseksi?

”Jos meiltä olisi otettu toiset näytteet, niin meillä olisi ollut täysin eri tilanne täällä. Meillä olisi edelleen kanat tuolla. Voisimme ottaa vaikka kahden viikon välein salmonellanäytteitä, ja se tulisi silti paljon halvemmaksi kuin tämä, jota nyt käydään läpi”, Janne Rautakannel sanoo.

”Toisaalta monen sadan tuhannen kanaloissa ei olisi aikaa odottaa toista tulosta, siellä pitäisi aloittaa toimet joka tapauksessa saman tien”, hän lisää.

Kanat pääsevät ulos kesäkuun alussa. Heinäpaalit on tuotu niille virikkeeksi.
Kuorttisen kanalan kanat pääsevät ulos kesäkuun alussa. Heinäpaalit on tuotu niille virikkeeksi. © Mikko Nikkinen

Laboratorio ei kommentoi tapahtunutta tai vastaa viesteihin

Virheen tehnyt laboratorio pyysi anteeksi Rautakanteleilta virheestä ilmoittamisen yhteydessä sähköpostitse:

”Pahoittelemme tapahtunutta virhettä sekä siitä teille aiheutunutta vaivaa ja haittaa”, laboratoriosta kirjoitettin.

Siihen pahoittelut jäivätkin.

Rautakanteleet tekivät laboratorion 300 euron korvaustarjouksesta valituksen, mutta vastausta ei ole kuulunut.

Eurofins Scientific on yksi laboratorioista, jonka Ruokavirasto on nimennyt tutkimaan salmonellavalvontaan liittyviä omavalvontanäytteitä. Ruokavirasto kertoi 2.7.2024 Ylelle pyytäneensä laboratoriolta selvityksen tapahtuneesta.

Eurofins Scientific ei ole vastannut useiden medioiden yhteydenottoihin tapaukseen liittyen, Ylen jutussa kerrotaan myös.

Rautakannelten mukaan MTK selvittä parhaillaan mitä asialle voitaisiin tehdä.

Lue myös: Liki satavuotias Kuorttisen kanala tuottaa luomumunia pilke silmäkulmassa: ”Kanaloissamme jokainen kana voi kuopsuttaa pehkulla tai torkkua orsilla”

Tekstiä korjattu 21.11 lyöntivirhe 60 000* korjattu 6000. 9.7. 13.35 tarkennus Ruokaviraston suhteesta Eurofins Scientific laboratorioon: Ruokavirasto ei osta kansalliseen salmonellavalvontaohjelmaan sisältyvien toimijoiden omavalvontatutkimusten analyysipalveluita yksityisiltä laboratorioilta, kuten jutussa luki aiemin, vaan ruokavirasto nimeää laboratoriot, jotka saavat tutkia salmonellavalvontaan liittyviä omavalvontanäytteitä. Toimija voi käyttää omavalvontatutkimuksiin mitä tahansa nimettyä laboratoriota.

X