Kuuluisa muistojen puisto Viipurissa rapistuu – Monrepos on saanut miljoonarahoituksen, mutta kunnostus ei ole alkanut

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Monrepos
Monrepos-puisto Viipurissa rapistuu silmissä. © Hannu Lindroos/OM-arkisto
Puiston remontin piti valmistua tänä vuonna, mutta nyt sitä on jälleen lykätty.

Laulaja Annikki Tähti lauloi vuonna 1955 sydämeen käyvästi Monrepos´n puistosta Viipurissa.

Haikea muistelo kaunehimmista kaarisilloista ja ihanimmista kuudanöistä kolahti etenkin Karjalan menetystä sotien jälkeen murehtineisiin suomalaisiin.

Nyt Monrepos aiheuttaa toisenlaista murhetta sekä suomalaisille että venäläisille kulttuuriperinnön vaalijoille. Puiston arvokkaimmat rakennukset, päärakennus, kirjasto, seisovat autioina ja lähes korjauskelvottomina pujon koristamalla pihamaalla.

Hyvin ei mene itse pusikoituvalla puistollakaan, joka kymmenine harvinaisine ja suojeltuine kasveineen kaipaisi pikaista kunnostusta.

Viivästys viivästyksen jälkeen

Rahan puute ei ole 1700-luvulta peräisin olevan 161-hehtaarisen puiston remontoinnin esteenä. Jo vuonna 2011 Maailman jälleenrakennus- ja kehityspankki myönsi Monrepos´n kunnostamiseen 23 miljoonaa dollaria eli noin 20,5 miljoonaa euroa. Lisäksi Venäjän valtio on luvannut restaurointirahaa.

Vuonna 2013 Leningradin oblastin virallisilla verkkosivuilla kerrottiin, että puiston remontti valmistuu vuonna 2016. Todellisuudessa valmiiksi on saatu vain suunnitelmat puiston kasvillisuuden ja rakennusten kunnostamiseksi, mutta käytännön työt ovat vielä haaveilun asteella.

Viime tammikuussa puiston johtaja Aleksandr Bujanov kertoi paikalliselle Vyborg-lehdelle, että restaurointityöt käynnistyisivät kuluvan vuoden keväällä.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut lukuun ottamatta sitä, että kunnostusurakan kilpailutuksessa restauroijaksi valittu pietarilaisyhtiö esitteli kesällä yleisötilaisuudessa kunnostussuunnitelmia Monrepos´n puiston ja Viipurin kaupungin hallinnon työntekijöille sekä kaupunkilaisille.

Itse kunnostustyöt sen sijaan siirtyivät jälleen: Bujanov kertoi kesäkuussa, että restauroinnin aloittaminen on siirtynyt vuoden 2017 maaliskuulle. Bujanovin mukaan tämänkertaisen viivästyksen syy on Maailmanpankille lähetettävien asiakirjojen hidas käännöstyö venäjästä englantiin.

Suomalaiset saivat tarpeekseen

Suomalaiset ovat avustaneet Monrepos´n puiston kunnostamisessa 1990-luvulta lähtien. Erityisen aktiivinen oli 1990 perustettu Pro Monrepos -yhdistys, joka muun muassa rakensi uudelleen kuuluisia kaarisiltoja sekä rantakalliolla sijainneen Neptunuksen temppeli -paviljongin.

Pro Monrepos toimi pääosin talkoilla ja suomalaisilta kerätyin varoin. Yhdistyksen perustajien joukossa oli Viipurissa syntyneitä suomalaisia.

Pro Monrepos kuitenkin turhautui Monrepos-urakkaansa muun muassa alituisena riesana olleen ilkivallan vuoksi. Viimeinen niitti oli suomalaisten 1999 vaivalla uudelleen rakentaman Neptunuksen temppelin tuhopoltto kesällä 2011.

Yhdistys vetäytyi Viipurista, minkä jälkeen puiston kunnostus on ollut liki olematonta.

X