Kuusysi ei vie eduskuntaan, mutta siitä on apua

© colourbox
Kansanedustaja otti ilon irti seksiasentoon viittaavasta ehdokasnumerosta. Virkailijakonkarit kertovat, tuoko se bonusääniä.

Edes kuusysi ei siivitä kansanedustajaa oikopäätä eduskuntaan. Sen tietää vaalikonkari, Uudenmaan vaalilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli.

”Jos joku kirjoittaa lappuun 69 tai Aku Ankan rekisterinumeron 313, ei voi tietää, onko äänestäjä tosissaan vai ei. Mutta ei niillä äänillä läpi mene”, Hilli sanoo.

Nuorison parissa asia on toisin: viime vuonna koululaisille järjestetyissä europarlamentin varjovaaleissa ehdokas numero 69 tuli toiseksi.

Ota uusi asento

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) on yksi 13 ehdokkaasta, jotka saivat kyseisen numeron tämän vuoden eduskuntavaaleissa. Hän ilahtui niin, että lähetti Twitteriin viestin, jossa korosti numeroaan ja kehotti äänestäjää ”ottamaan uuden asennon”.

”Vähän kuin ulkoiluttaisi villakoiraa”, Alanko-Kahiluoto luonnehtii numeroaan Seuralle.

Hän täsmentää: kun ehdokas kulkee kaupungilla tarjoamassa ihmisille kuusysiä, se riemastuttaa aivan kuin hauska puudeli. Naureskelevan kansalaisen kanssa on helppo johdatella keskustelua poliittisempiin asioihin.

Nyt kolmannelle eduskuntakaudelle kuusysillä pyrkivä Alanko-Kahiluoto on jo konkari, muttei ole nähnyt lainkaan niin paljon kuin Matti Hilli, joka on työskennellyt vaalien parissa 40 vuotta. Ensimmäisenä vaalitoimenaan hän toi voileivän vaalivirkailijana työskennelleelle isälleen vuoden 1956 kunnallisvaaleissa.

”Siellä oli hyvin vihaisen näköisiä setiä tummissa puvuissa ja kravateissa.”

Vaalit olivat silloin totista hommaa. Nyt on niin paljon rennompaa, että Hillikin voi naureskellen kertoilla näkemistään äänestyslapuista.

Elimet voittavat Aku Ankan

Aku Ankka on vuosikymmenestä toiseen ollut vaalien suosikkihahmo. Se voittaa säännöllisesti vaaleissa muun muassa Urho Kekkosen, muttei silti pärjää sukupuolielimille.

”Naisen elin on ilmeisesti hieman helpompi piirtää, joten niitä on enemmän”, Matti Hilli kertoo.

Vaalivirkailijatkin tuntevat piirroksen kirkkoveneenä.

Kakkoseksi jäävä miehen sukupuolielin on joillekin äänestäjille sikäli läheinen, että sen parissa on joskus aherrettu äänestyskopissa pitkään ja perusteellisesti. Hilli on kunkin kollegansa tapaan nähnyt hyvinkin yksityiskohtaisia teoksia.

”Niissä on joskus toiminnallisiakin elementtejä.”

Kuusysi tuonee kymmeniä ääniä

Uudellamaalla on yleensä niin paljon ehdokkaita, että esimerkiksi Aku Ankan rekisterinumero 313 on aktiivisessa käytössä. Ehdokkaan todellisia ääniä ja vitsiääniä on siksi vaikea erottaa.

Pienemmässä Helsingin vaalipiirissä ehdokasta 313 ei ole. Vaalipiirilautakunnan ensimmäinen sihteeri Heikki Liljeroos kertoo, että joka vaalissa silti muutama kymmenen äänestäjää kirjoittaa numeron lappuunsa.

Liljeroos ja Hilli uskovat, että numero 69 saa suunnilleen saman verran ylimääräisiä ääniä hassuttelijoilta kuin numero 313.

Alanko-Kahiluodon kuusysi tuonee siis hänelle parhaimmillaan muutaman kymmenen ylimääräistä ääntä. Ei paljon, kun neljä vuotta sitten hän pääsi täpärästi eduskuntaan yli viidellätuhannella äänellä

Ehdokas on joka tapauksessa tyytyväinen numeroonsa. Aiemmin Alanko-Kahiluoto on pyrkinyt eduskuntaan numeroilla 131 ja 135. Hänen mukaansa nykyinen numero on ainakin helpompi painaa mieleen.

Ja jos tiukaksi menee, vääräleuat voivat ratkaistakin parlamenttipaikan.