Kuvankäsittelyllä parempia kuvia

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuvankäsittelyllä voi epäonnistuneelta näyttävästä kuvasta saada piirongin kaunistuksen. Miten taikatemppu tehdään?

Kuvankäsittelyllä parempia kuvia

Oikea hetki ja tunnelma ovat valokuvissa usein tärkeämpiä kuin tekninen laatu. Kotialbumin rakkain muisto saattaa ola epäterävä tai tärähtänyt näpäys, josta välittyy nyt jo aikuiseksi kasvaneen lapsen riemu. Jopa moni teknisesti kelpo kuva paranee, kun sitä muokkaa tietokoneella. Kuvien muokkaus on suosittua hauskanpitoa ja harrastus, jopa oma taiteen lajinsa.

Parhaiten monipuoliseen kuvien muokkaukseen sopii uudehko tietokone, jossa on värit mahdollisimman luonnollisina toistava näyttö. Varaudu maksamaan tietokoneesta 600–1000 euroa. Sitäkin edullisemmalla peruslaitteella pääsee silti pitkälle. Ota liikkeeseen kameran muistikortti, jossa on ottamiasi kuvia. Vertaile näyttöjen värintoistoa ja tarkkuutta, kokeile ohjelmia.

Kuvien muokkaukseen tarvitaan lisäksi sovellus eli tietokoneohjelma. Apple Mac OS X -tietokoneisiin sisältyvä iPhoto-ohjelma riittää alkuun monelle. Lataa Windows-tietokoneeseen netistä ilmaiseksi kuvankäsittelyohjelma Picasa tai Gimp. Monipuolinen Adobe Photoshop Elements 11 -ohjelma maksaa noin 90 euroa, ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden.

Harjoittelun jälkeen yleisimmät kuvien muokkaukset ja parantelut sujuvat muutamalla hiiren napsautuksella.

– Opin tärkeimmät kuvan korjailut, rajauksen ja värien säädön muutamassa illassa eläkeläisten atk-kerhossa. Aluksi vähän häiritsi se, että Photoshop on englanninkielinen, kertoo Liisa, 68.

Kuvia voi muokata myös tablettilaitteilla ja jopa älykännyköillä, jotka maksavat useita satoja euroja. Esimerkiksi Aviary Photo Editor -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Windows Phone-, Android- ja iOS -älypuhelimiin ja -tablettilaitteisiin. Suosittu, ilmainen Instagram toimii iOS- ja Android-laitteissa.

Varaa aikaa harjoitteluun. Osallistu kansalaisopiston kurssille tai liity atk- tai valokuvauskerhoon. Sakari Mäkelän Seniorin valokuvausopas (Docendo) neuvoo valokuvauksen niksit ja kuvien muokkauksen perusteet. Kirjassa on vinkkejä Picasa- ja Photoshop Elements -ohjelmien käyttöön.

Kuvankäsittelyllä parempia kuvia
Photoshop Elements palauttaa vanhan kuvan haalistuneet värit lähes entiselleen parilla hiiren klikkauksella.

Painaessasi kameran laukaisinta päätät hetken ja kuvakulman, joita et voi jälkikäteen muuttaa. Suklaasutut lapsen naamasta on helpompi siivota ennen kuvausta kuin Photoshopilla jälkikäteen. Nosta kuvan pääkohde esiin rajaamalla turhat pois. Mene lähemmäs jo kuvaa ottaessasi. Hyvänkään kameran automatiikka ei ole ihmissilmän veroinen.

Kuvankäsittelyllä parempia kuvia
Taustan häiritsevät yksityiskohdat poistettiin Photoshopin leimasintyökalulla.

Monet kuvan virheet on onneksi mahdollista korjata. Opettele säätämään kuvan tummuus ja sävyt sopivaksi. Monia värivirheitä voi korjailla, muun muassa salamavalon aiheuttamat punasilmät.

Kuvien käsittelyllä parempia kuvia
Vahingoittuneen valokuvan korjailuun meni pari tuntia. Albumisivu valokuvattiin, naarmut häivytettiin Photoshopin leimasintyökalulla, sävyt säädettiin voimakkaammiksi, ja lopuksi kuva terävöitiin.

Kuvankäsittelyn perusasiat

  • Säädä musta, valkoinen ja keskisävyt kohdalleen, ja kuva on kuin uudestisyntynyt.
  • Terävöinti parantaa laimean tuntuista kuvaa.
  • Nappaa toisesta kuvasta ryhmäkuvaan sen henkilön kasvot, jonka silmät olivat kiinni.
  • Opettele häivyttämään ruma, rosoinen tausta tai yksityiskohta.

Taituri nuorentaa mallia 15 vuotta silottamalla rypyt digitaalisella meikillä. Mahdollisuuksia ja opittavaa riittää

Lue lisää Vivasta 11/2013!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X