Kuvitteletko, että vara-avaimesi kätkö on nerokas? Hölmö piilo syynä yllättävän moneen murtoon

Vara-avain tarjoaa murtomiehelle helpon pääsyn kotiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavallisimmin asuntoon murtaudutaan keskellä kirkasta päivää.

Vara-avain tarjoaa murtomiehelle helpon pääsyn kotiin.
Teksti: Miikka Järvinen

Vantaalaisessa omakotitalossa käy siivooja päivällä, jolloin perhe ei ole kotona. Hiljattain siivooja vaihtui lennossa, ja siivousfirmaan toimitettu avain oli väärässä paikassa.

Siivooja soitti perheen äidille, joka päätti kertoa vara-avaimen sijainnin siivoojalle.

”Ulko-oven vieressä on ik…”, nainen ehti aloittaa, kun siivooja keskeytti.

”Ai ikkuna? Anna kun arvaan”, siivooja nauroi.

”Avain on piilotettu ikkunapellin alle, pellin reunataitteen sisään. Tosi tyypillinen paikka.”

Poliisi ei suosi vara-avainta

Helsingin poliisi kirjasi viime vuonna noin 350 asuntomurtoa. Niistä joka 20. sai nimikkeen ’tekotapa tuntematon’. Tällä tarkoitetaan, että murtojälkiä ei ole.

Rikosylikomisario Kari Niinimäen mukaan näissä tapauksissa syynä voi olla auki unohtunut ovi, tai lukko saattaa olla niin vanha ja löysä, että sen saa auki rautalangalla. Tai sitten vara-avain on piilotettu huonosti.

Niinimäki ei itse ole vara-avainmiehiä.

”Noudatan sellaista periaatetta, että avain on aina ihmisen mukana. Missään tapauksessa sitä ei kannata piilottaa kynnysmaton alle,” Niinimäki sanoo.

Omaan, mukana kulkevaan avainnippuun ei Niinimäen mukaan kannata kirjoittaa osoitetta tai puhelinnumeroa, ellei se ole salattu niin, ettei löytäjä saa sen avulla selville numeron omistajan osoitetta.

”Turvallisia” piiloja

Moni meistä toimii toisin kuin rikosylikomisario Niinimäki ja piilottaa vara-avaimen paikkaan, jota pitää turvallisena. Sitä se harvemmin on.

Muun muassa näistä piilopaikoista vara-avain on helppo löytää:

  • Kukkakranssi ovessa.
  • Kukkaruukku, kynttilälyhty tai tuhkakuppi oven pielessä.
  • Kerrostaloasunnon postiluukun sisällä, teipattuna ylös luukun läppien väliin.
  • Avain narussa ja naru kiinni postiluukun alareunassa. Pujotetaan roikkumaan oven sisäpuolelle niin, että nostettavissa luukun kautta.
  • Piilotettu niin kauas kotoa, että mahdollinen löytäjä ei osaa päätellä, kenen avain on.
  • Ikkunan karmin yläpuolella laudan päällä.

Keskellä päivää

Vaikka vuodenajoista kesä on aktiivisinta asuntomurtoaikaa, niitä tehdään ympäri vuoden. Varkaat pyrkivät etsimään asuntoja, jotka ovat tyhjillään, koska kiinnijäämisen riski on pienin.

”Kesäkaudet korostuvat siinä, että sekä rehelliset että epärehelliset ihmiset ovat aktiivisimmillaan, eli lomailevat, matkailevat, ulkoilevat ja yleensäkin lähtevät kotoaan pois useammin kuin muina vuodenaikoina”, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan yleisin ajankohta asuntomurrolle on keskellä arkipäivää. Aikuiset ovat töissä, koululaiset koulussa ja pikkulapset päivähoidossa.

”Näissä tapauksissa pystytään usein todentamaan vain, että viimeinen asukas poistui kotoa kello 9:00 ja ensimmäinen palasi kello 15:00, ja murto on tehty siinä välillä. Ihmisille tuntuu välillä olevan yllätys, ettei se tapahtunutkaan keskellä yötä.”

Niinimäki neuvoo pitämään kodin asutun näköisenä. Tärkeintä on huolehtia, ettei postilaatikko tai -luukku ole täynnä. Pientalossa voi jättää valon päälle keittiön ikkunaan, joka näkyy tielle.

Myös radion päälle jättäminen toimii tilanteissa, joissa kohdetta etsivä pitkäkyntinen painaa korvan ovea vasten kuunnellakseen, onko ketään kotona.

X