Kymmenet tuhannet lapset avioituvat vuosittain Yhdysvalloissakin – Lapsiavioliittojen nuorimmat morsiamet vasta 12-vuotiaita

Jaa kaverilleTilaa Seura
Lapsiavioliitot eivät ole vain kehitysmaiden ilmiö.
Lapsiavioliitot eivät ole vain kehitysmaiden ilmiö. © iStock
Lapsiavioliitot eivät ole Yhdysvalloissa kovin harvinaista. Maan 18 osavaltiossa ei ole mitään alaikärajaa avioliiton solmimiselle.

Yhdysvallat toimii usein maailmanpoliisina. Se esimerkiksi tuomitsee kansainvälisillä foorumeilla lapsiavioliitot ja toimii aktiivisesti niiden kieltämisen puolesta kehitysnmaissa.

Tässä asiassa sillä ei kuitenkaan ole varaa moittia muita, sillä toisin kuin useimmissa länsimaissa, lapsiavioliitot eivät ole kiellettyjä Yhdysvalloissa.

Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna lapsiavioliitot ovat toki yleisimpiä kehitysmaissa. Unicefin tilaston mukaan vähiten kehittyneissä maissa 40 prosenttia alle 18-vuotiaista avioituu ennen kuin täyttää 18 vuotta.

Avioitumista ennen 18 ikävuotta pidetän yleisesti lapsiavioliiton määritelmänä.

Jos lapsiavioliitot pysyvät maailmanlaajuisesti yhtä yleisinä kuin nyt, vuoteen 2050 mennessä 1,2 miljardia tyttöä avioituu ennen 18 ikä vuotta, kertoo The Economist-lehti.

Synkimmät lapsiavioliittoluvut ovat Unicefin mukaan Länsi- ja Keski-Afrikan maissa, joissa 41 prosenttia lapsista on naimisissa ennen 18 ikävuotta ja 14 prosenttia avioituu ennen kuin täyttää 15 vuotta.

Yhdysvalloissa 12-vuotiaita morsiamia

Tyttöjen avioituminen alle 18-vuotiaana on yleistä myös Yhdysvalloissa.

Useimmiten tähän tosin tarvitaan vanhempien suostumus tai tuomarin lupa.

Yhdysvalloissa lapsiavioliitot ovat yleisimpiä konservatiivisissa uskonnollisissa yhteisöissä ja köyhällä maaseudulla, mutta niitä solmitaan kaikissa sosioekonomisissa kerrostumissa ja maallistuneissakin perheissä.

Tutkivaa journalismia tekevän yhdysvaltalaisen tv-kanava Frontlinen mukaan yli 207 000 amerikkalaista alle 18-vuotiasta avioitui vuosien 2000­–2015 aikana. Heistä valtaosa oli 17-vuotiaita, mutta joukossa oli myös hyvin nuoria lapsia.

Suomessa alle 16-vuotiaita lapsia koskee suojaikäraja. Tätä nuorempien lasten ei katsota olevan kykeneviä antamaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Yhdysvalloissa on Frontlinen selvityksen mukaan vuodesta 2000 lähtien solmittu lähes tuhat avioliittoa, joissa tyttö on ollut enintään 14-vuotias. Kymmenessä liitossa morsian oli vasta 12-vuotias.

Se on mahdollista, koska 18 osavaltiossa ei ole mitään alaikärajaa avioliiton solmimiselle. Niissäkin, missä ikäraja on, se vaihtelee 14 ja 17 ikävuoden välillä. Vain kaksi Yhdysvaltojen 50 osavaltioista on yksiselitteisesti kieltänyt lapsiavioliitot.

Lapsiavioliitto voi olla loukku

Viime vuosina lapsiavioliitot ovat olleet Yhdysvalloissa vähenemään päin, minkä Frontlinen mukaan heijastaa sosiaalisten normien muutosta, tyttöjen jatkokoulutuksen lisääntymistä ja avioitumisen yleistä vähenemistä.

Silti vuonna 2014 Yhdysvalloissa avioitui 57 000 alaikäistä, joiden iät vaihtelivat 15–17-vuoden välillä.

Tilanteesta voi muodostua näille lapsille painajainen, sillä lain silmissä he eivät ole aikuisia, eivätkä siksi voi hakea avioeroa, tehdä vuokrasopimusta omissa nimissään tai hakea turvakodista suojaa, jos joutuvat kaltoin kohdelluiksi.

Tutkimusten mukaan lapsina avioituvat joutuvat kolme kertaa todennäköisemmin pahoinpidellyiksi avioliitossaan kuin aikuisina avioituvat. Lapsina solmituista avioliitoista lähes 80 prosenttia päätyy eroon.

X