Lääkkeiden saatavuus ja lääkepula koettelevat – Miten oman lääkkeen saatavuuden voi varmistaa? Näin neuvoo maaseutuapteekin proviisori

Jos lääkepula huolettaa, tee varaus, käytä lääkehakua ja tule ajoissa apteekkiin, neuvoo Alajärven apteekin proviisori Tuija Polso.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa on tällä hetkellä 827 apteekkia. Alajärven apteekin proviisori Tuija Polso kertoo lääkepulan koskevan samalla lailla niin suurten kaupunkien kuin maaseudunkin apteekkeja.

Jos lääkepula huolettaa, tee varaus, käytä lääkehakua ja tule ajoissa apteekkiin, neuvoo Alajärven apteekin proviisori Tuija Polso.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Globaali lääkkeiden saatavuus ja lääkepula vaivaavat muiden maiden ohella myös Suomea. Lääkeyritykset ilmoittivat viime vuonna Fimealle 2 335 lääkkeiden saatavuushäiriötä. Määrä on yli nelinkertaistunut vuodesta 2016.

Seura kysyi Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevasta Alajärven apteekista, kuinka lääkepula ilmenee maaseudun apteekeissa, ja miten asiakas voi itse edesauttaa lääkkeidensä saatavuutta.

Proviisori Tuija Polso kertoo, että julkisuudessa usein mainitun laihduttavan diabeteslääke Ozempicin saatavuusongelmat koskevat koko Suomen lailla myös Alajärveä.

”Ozempicin saatavuusongelmat ovat jatkuneet ja tulevat jatkumaan koko vuoden. Samoin esimerkiksi epilepsian hoitoon käytettävää klonatsepaamia sisältävällä Rivatrilillä on jatkuvia saatavuusongelmia. Sen saatavuus kuitenkin normalisoitunee lähiaikoina.”

Jos apteekkiin saapuu nyt asiakas Ozempic-reseptin kanssa, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen.

Proviisorin mukaan muistakin lääkkeistä on ollut pulaa, mutta niille on pystytty löytämään korvaavia tuotteita. Fimea kertookin sivuillaan olevassa saatavuushäiriölistauksessa, että tälläkin hetkellä useissa lääkkeissä on saatavuushäiriöitä.

Vaikka puhutaan maailmanlaajuisesta lääkepulasta, Alajärven apteekista lääkkeitä on hyvin saatavilla. Tuija Polson mukaan lääkepula koettelee samalla lailla koko maata apteekin sijainnista riippumatta.

”Samat tukkuliikkeet toimittavat meille lääkkeet kuin Tampereellekin. Seuraavaksi päiväksi saadaan tukun kautta lääkkeitä.”

Varmista lääkkeiden saatavuus – Hyödynnä lääkehaku

Tuija Polso kuvailee Alajärven apteekkia keskisuureksi, ja se on seutukunnassaan (Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi, Soini) suurin. Koska Alajärvellä on myös kauppojen keskittymä, tullaan lähikunnista paljon kauppareissuille. Samalla moni käy apteekissa.

”Tämän kokoisessa apteekissa on todella hyvin valinnanvaraa. Alajärvellä lääkkeiden saatavuus on tosi hyvä sekä reseptilääkevalikoimassa kuin niin sanotuissa käsikauppalääkkeissäkin, kaikkiaan noin 99 prosenttia.”

Jos jotakin asiakkaalle tuttua lääkettä ei ole juuri sillä hetkellä saatavilla, apteekki voi vaihtaa sen heti rinnakkaisvalmisteeseen, jos sellainen on olemassa.

”Jos rinnakkaisvalmistetta ei ole, ohjaamme lääkärin vastaanotolle tai ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen. Voimme tarkistaa myös muiden apteekkien tilanteen. Asiakas pystyy itsekin käyttämään apteekki.fi-sivuston lääkehakua. Siellä on vihreällä merkitty ne apteekit, joissa kyseistä lääkettä on.”

Reseptilääkettä ei voi hamstrata – Varaaminen etukäteen kannattaa

Asiakas ei voi ostaa mainittavia määriä reseptilääkkeitä varastoon. Ostojen väli lasketaan lääkemääräyksessä olevan annostusohjeen perusteella, ellei lääkäri ole edellyttänyt edellisen määrän loppuun käyttämistä.

”Jos on edellisellä kerralla ostanut kolmen kuukauden lääkkeet, uuden erän voi hakea aikaisintaan kolme viikkoa ennen niiden loppumista. Tai jos on edellisellä kerralla ostanut kuukauden lääkkeet, uudet voi hakea aikaisintaan viikkoa ennen niiden loppumista.”

Kun lääkepula huolettaa, asiakas voin vaikuttaa lääkkeensä saatavuuteen varaamalla sen etukäteen apteekista.

”Jos on laajempaa saatavuusongelmaa, kannattaa katsoa lääkehakupalvelusta, onko lääkettä jossakin oman alueen apteekissa.”

Proviisori muistuttaa myös, että lääkettä kannattaa tulla hakemaan hyvissä ajoin, eikä vasta silloin, kun lääkettä on jäljellä enää yksi tabletti.

”Sellaistakin välillä valitettavasti sattuu. Silloin tarvittaessa ohjaamme päivystykseen, mikäli lääkäriä ei saada puhelimitse kiinni.”

Jos asiakas on lähdössä pitkäksi aikaa ulkomaille, lääkkeet pystyy ostamaan kolmeksi kuukaudeksi Kela-korvattuina.

”Sitä pidemmälle ajalle emme voi myydä lääkkeitä Kela-korvattuna. Jos tarve vaatii, lääkkeitä voi ostaa ilman korvausta ja hakea itse Kela-korvaus jälkikäteen. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, kannattaa ottaa yhteys Kelaan ja kysyä, miten toimitaan.”

Tuija Polso muistuttaa myös, että ennen matkaa kannattaa hyvissä ajoin selvittää lääkkeiden maakohtaiset tuontirajoitukset. Lisätietoja rajoituksista voi kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöistä.

Lääkkeiden korkeat hinnat puhuttavat

Osa lääkkeitä paljon käyttävistä kokee lääkkeiden olevan kalliita. Miksi lääkkeiden hinta kasvaa matkalla tukusta asiakkaan lääkekaappiin?

”Se ei nykyään kasva, vaan on itseasiassa laskenut. Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet noin 12,6 prosenttia vuosina 2013-2022. Lääkkeen hinnasta jää apteekin katteeksi noin viidesosa ja noin puolet lääkefirmoille ja tukkuliikkeelle. Veroa lääkkeen hinnasta on noin kymmenen prosenttia.”

Valtioneuvosto päättää reseptilääkkeiden vähittäishinnat lääketaksa-asetuksella, jolloin reseptilääke on samanhintainen jokaisessa Suomen apteekissa. Viimeksi reseptilääkkeet halpenivat kuluvan vuoden alussa, jolloin niiden hinnat laskivat keskimäärin 5,7 prosenttia.

”Siinä missä esimerkiksi ruoan hinta vain nousee, lääkkeiden hinnat laskevat. Esimerkiksi kolmen kuukauden verenpainelääkkeet voi saada kahdella eurolla.”

Tukkuhinta on kaikille apteekeille sama, eivätkä ostoalennukset ole apteekeille sallittuja. Proviisori Tuija Polso kertoo, että apteekin myyntikate suhteellisesti pienenee lääkkeen tukkuhinnan noustessa.

S-ryhmä kertoi helmikuussa haluavansa perustaa omia apteekkejaan ruokakauppojen ja ABC-huoltoasemien yhteyteen. Polso sanoo, ettei apteekeissa olla innostuneita S-ryhmän suunnitelmista.

Hänen näkemyksessään S-ryhmää motivoi kaupallinen tavoite.

”Kaupan omistama apteekki ei saisi myydä reseptilääkkeitä halvemmalla, eikä omistuspohja ratkaisisi globaaleja saatavuusongelmia.”

Tuiija Polson mukaan apteekeissa sen sijaan lähtökohta on terveydenhuollollisissa tavoitteissa, ja asiakkaita palvelevat korkeakoulutetut farmaseutit ja proviisorit.

”Apteekissa tarkastetaan ja kartoitetaan, mitä sairauksia asiakkaalla on, miten lääkkeet sopivat yhteen, ostaako itsehoitolääkettä oikeaan tarkoitukseen ja niin edelleen. Pahimmassa tapauksessa lääkkeiden yhteisvaikutus tai epätarkoituksenmukainen käyttö voi olla henkeä uhkaavaa.”

Artikkelia on muokattu 9.11.2023 klo 17:52

Lue myös: Reseptilääkkeitä ei voi hamstrata – Apteekkariliitto huojentaa pelkoa: ”Kukaan ei tule jäämään ilman lääkkeitä – ne kuljetetaan tarvittaessa vaikka kotiovelle”

X