Kun lähdet reissuun koirien kanssa – muista nämä lääkkeet ja rokotukset

Jaa artikkeli
Koira ja matkustus
© iStockphoto
Ennen kuin suunnittelet matkaa lemmikkieläimesi kanssa, ota selvää matkustusalueesta ja siellä esiintyvästä bakteeri- ja loiskannasta. Hoida rokotukset kuntoon ja ota matkalle mukaan eläimelle tarkoitetut lääkkeet.

1. Muista lemmikkipassi

Lemmikkipassi on koiran pakollinen matkustusdokumentti EU:n alueella. Passin saamiseksi vaaditaan, että koira on tunnistusmerkitty mikrosirulla ja että sillä on rabies-rokotus. Passiin kirjataan muut koiran rokotukset sekä ekinokokkiloislääkitys.

2. Kolmois- tai nelosrokotus

Kolmoisrokotus suojaa koiraa parvovirukselta, penikkataudilta ja tarttuvalta maksatulehdukselta. Vaihtoehtona on nelosrokotus, joka suojaa myös kennelyskältä.

3. Suojaa leptospiroosilta

Leptospiroosirokotus annetaan kaksi kertaa 2-4 viikon välein ennen ulkomaanmatkaa. Leptospiroosi on kuumetauti, jonka aiheuttaa eritteiden välityksellä leviävä bakteeri. Zoonoosina leptospiroosi voi tarttua ihmiseen, ja sitä tavataan eteläisessä Euroopassa Viroa myöten.

Kuvituskuva: Koira ja sen omistaja nauravat.

© iStock

4. Suojaa sääskiltä

Etelä-Euroopassa hietasääsken levittämää sydänmatoa vastaan koiralle tarvitaan kerran kussa annettava estolääkitys. Lisäksi kannattaa käyttää sääskikarkotetta tai punkkipantaa, jotka suojaavat myös sääskien levittämältä leismanioosilta, jota tavataan Välimeren alueella.

5. Muista antaa punkkilääkettä

Punkkilääke, joka tehoaa myös kirppuihin, on Euroopan matkalla välttämätön. Sitä saa kerran kuussa annettavina tabletteina, ulkoisesti käytettävinä liuoksina tai punkkipantoina. Etelä-Eurooppaan matkustettaessa kannattaa valita tuote, joka karkottaa samalla hietasääskiä.

6. Varo heisimatoa

Ekinokokkilääkitys annetaan tablettina 1–5 päivää ennen Suomeen paluuta. Lääkitys annetaan eläinlääkärillä, joka merkitsee sen lemmikkipassiin. Paljon matkustavalle koiralle voi antaa lääkityksen etukäteen eli kaksi kertaa enintään 28 päivän välein ennen matkaa. Jos matka kestää yli 28 päivää, on annettava uusi annos ennen Suomeen paluuta. Viimeinen loislääkitys tulee tehdä Suomessa matkustelun päätyttyä. Myyräekinokokki on heisimato, joka voi tarttua koiran ulosteiden välityksellä myös ihmiseen. Tautia tavataan Euroopassa mutta ei vielä Suomessa.

7. Varaudu etukäteen

Tarkista matkakohdetta koskevat maakohtaiset säädökset eläinlääkäriltä tai Eviran sivulta.

Erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio, Evidensia Eläinlääkäripalvelut

X