Lähes kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa – Borrelioosi-bakteeri yhä yleisin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Borrelioosi-bakteeria kantavia punkkeja on erityisesti etelärannikolla.
© iStock
Turun yliopiston tutkimuksessa löydettiin uutta tietoa tavallisen puutiaisen ja taigapunkin kantamista taudinaiheuttajista.

Tavallisista puutiaisista 30 prosenttia kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa ja taigapunkeista 24 prosenttia.

Yleisin taudinaiheuttaja on borrelioosia aiheuttava Borrealia burgdorferi –bakteeri, jota löytyi 17 prosentista puutiaisista.

Noin kaksi prosenttia puutiaisista kantaa useampaa kuin yhtä taudinaiheuttajaa, tavalliset puutiaiset useammin kuin taigapunkit.

Taudinaiheuttajia kantavia puutiaisia eniten Etelä- ja Pohjois-Suomessa

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan puutiaisten taudinaiheuttajakantajuus ei ole suoraan verrattavissa leveyspiiriin. Siihen vaikuttaa myös tavataanko alueella pelkästään yhtä vai molempia puutiaislajeja.

Tarkastellessaan kantajuutta lajin sisällä tutkijat huomasivat, että eniten taudinaiheuttajia kantavia puutiaisia löytyi Etelä- ja Pohjois-Suomesta. Näillä alueilla esiintyy pelkästään yhtä puutiaislajia. Pohjoisessa esiintyy vain taigapunkkia ja Etelä-Suomessa tavallista puutiaista.

Bakteeerin kantavuus oli pienempää Keski-Suomessa ja Pohjanmaan  rannikolla, jossa kaksi eri puutiaislajia elävät rinnakkain.

”Alueen pienempään taudinaiheuttajamäärään saattaa vaikuttaa muun muassa alueen sademäärä, etäisyys rannikosta tai vesistöistä, kasvillisuus sekä isäntäeläimet. Alueen puutiaistiheyden tiedetään vaikuttavan myös taudinaiheuttajakantajuuteen ” , toteaa tohtorikoulutettava Maija Laaksonen Turun yliopistosta.

Punkit lisääntyvät rajusti, paras suoja niitä vastaan on ihon päivittäinen suojaaminen ja tarkastus.

© iStock

Ainoa suoja borrelioosia vastaan on päivittäinen tarkistus

Merkittävimmät puutiaisperäiset sairaudet Suomessa ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

Turun yliopiston apulaisprofessori Jukka Hytönen korostaa päivittäisen punkkitarkastuksen roolia borrelioosia vastaan.

”Rokotus on olemassa vain puutiaisaivotulehdusta vastaan, joten päivittäinen punkkisyyni on edelleen ainoa tapa suojautua borrelioosia vastaan ja on tarpeen etenkin alueilla, joissa puutiaisia on runsaasti.”

X