Lähiruokapäivä kannustaa herkuttelemaan tilojen antimilla – ”Teemapäivä tulee tarpeeseen; tekee hyvää ajatella oman arkensa ulkopuolisia ahertajia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Lähiruokapäivä kutsuu ihmisiä tutustumaan lähiruoan tuottajiin sekä maaseudun muihin toimijoihin.

Saisiko olla herkullista ja läheltä tulevaa lihaa, kalaa tai kasvista? Lauantaina 10.9. on hyvä syy juhlia valmistamalla ateria suomalaisista antimista. Valtakunnallinen lähiruokapäivä on omistettu kotimaiselle ruoantuotannolle ja maaseudulle.

Lähiruokapäivä kannustaa ostamaan suoraan tiloilta ja samalla tutustumaan niitä pitäviin ihmisiin ja toimintaan. Etenkin lasten kanssa liikkuvia ilahduttaa, että monessa kohteessa saa samalla paijata ja ruokkia eläimiä.

Mikäli paikan päälle tilalle meneminen ei onnistu, pääsee tuotteiden pariin myös toreilla ja kaupoissa. Ostoskoriin pitää vain osata valita lähellä tuotettua suuren ketjumerkin sijaan.

Eikä kyse ole vain niin sanotusta normaalista perusruoasta. Lähituottajien antimia kun valmistavat myös muun muassa eri leipomot, pienpanimot, riistayhdistykset, makeisvalmistajat, yrttitilat ja mehiläistarhaajat.

Tukea yrittäjille sekä perinteille

Teemapäivä tulee tarpeeseen. Tekee hyvää ajatella oman arkensa ulkopuolisia ahertajia. Inflaatio on kurittanut voimalla maatalousyrittäjiä. Ei pelkkien logistiikkakustannusten nousun vuoksi, vaan myös lannoitteiden hinnannousun ja saatavuuden ongelmien takia. Työntekijöitäkin on paikoin ollut haastavampi saada palkattua.

Jotain pitäisi jäädä maatalousyrittäjälle käteenkin, sillä ei tiloja pelkästä harrastuksen ilosta pyöritetä – etenkään tappiolla.

Hinta tuotteelle voi olla kaupan perusmerkkiä korkeampi, mutta laadusta ja elämyksestä kannattaakin maksaa. Ehkäpä ruoanlaittoonkin tulee suhtauduttua tällä aterialla aavistuksen tunteikkaammin. Samalla tietää tukevansa suoraan sekä yrittäjää että suomalaisia perinteitä. Jos asiasta oikein innostuu, voi jatkossa lähiruokapäiviä viettää vaikka joka viikko.

Lähiruoan ei tarvitse olla kallista

Lähiruokapäivälle hyvää tukea antavat lähimetsän antimet – joko aterian oheen tai sellaisenaan. Ne paikkaavat mukavasti myös muuta ruokabudjettia. Sienimetsään lähtevää odottaa moni ”herrojen herkku”.

Esimerkkejä eri ruokien yhtey­dessä hyödynnettävistä sieniresepteistä tarjoilee ruokatoimittajamme Teresa Välimäki. Hänen menuaan lukiessa nousee vesi nopeasti kielelle.

Lähiruokapäivässä mukana olevat tilat löydät netistä Ostatilalta.fi-sivuilta.

Lue myös: Bitte Westerlund puhuu lähiruoan puolesta Länsi-Uudenmaalla: ”Bromarv ja Tenhola voisivat olla Suomen hitaan matkailun keitaita”

Toimittaja, kirjailija Bitte Westerlund kasvoi Karjaalla ja palasi puolisonsa Jörn Donnerin kanssa asumaan Bromarviin. Hänestä on tullut alueen lähiruokalähettiläs.

Toimittaja, kirjailija Bitte Westerlund kasvoi Karjaalla ja palasi puolisonsa Jörn Donnerin kanssa asumaan Bromarviin. Hänestä on tullut alueen lähiruokalähettiläs. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia © Tommi Tuomi/Otavamedia

X