Lahjaideat – Yllätä läheisesi tietotekniikkalahjalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Useimmissa kodeissa on vähintään yksi tietokone ja kaikilla perheenjäsenillä kännykät. Usein hankitaan lisäksi kannettavia tietokoneita ja kosketusnäyttöä tottelevia tablettilaitteita.

Televisioon liitettävällä pelikonsolilla paitsi pelataan myös katsellaan ja vuokrataan elokuvia sekä hyödynnetään internetin palveluita. Ota ensin tarkasti selvää, mitä saajalla on ennestään, jotta esimerkiksi tietokoneohjelma ja lisälaite käyvät saajan laitteeseen.

Tietotekniikkalahjat

Hyödylliset monitoimitulostimet

Monitoimilaite tulostaa, kopioi ja skannaa eli muuntaa bittimuotoon asiakirjat, itsestään tuhoutuvat kuitit ja valokuvat. Etevä tulostin kytkeytyy langattomalla yhteydellä perheenjäsenten kännyköihin, tablettilaitteisiin ja tietokoneisiin. Tekniikan Maailman vertailussa 20/2013 pärjäsivät parhaiten satakunta euroa maksavat Epson XP-510 ja HP Photosmart 5520. Epson saa kehuja valokuvien laadusta ja HP helppokäyttöisyydestä. Kumpikin hyödyntää paperin molemmat puolet. Käyttökustannukset ovat kohtuulliset.

Lahjaksi lisämuistia varmuuden varalla

Tärkeät tiedostot pahimmassa tapauksessa häviävät, jos tietokone rikkoutuu. Anna lahjaksi usb-muisti, johon saaja voi kopioida valokuvat, asiakirjat ja muut tärkeät aineistot. Noin 10–15 euroa maksavaan usb-muistitikkuun mahtuu 16 gigatavua eli tuhansittain valokuvia. Kattavaa varmuuskopiointia varten tarvitaan vikkelä usb-kiintolevy, jossa on runsaasti tilaa arvokkaille biteille.
500 gigatavun usb-kiintolevy maksaa noin 80–100 euroa. Usb3 on rivakampi kuin usb2. Kaksinkertaista ilo ja tallenna muistilaitteeseen hauskoja valokuvia ja videoleikkeitä.

Hyödylliset ja hauskat tietokone- ja konsolipelit

Lukemattomien tietokonepelien sisältö on muuta kuin parjattua väkivaltaa. Tutkimusten mukaan teinipojat osaavat englantia paremmin kuin tytöt juuri englanninkielisten pelien ansiosta. Käsien, jalkojen ja kehon liikkeiden avulla ohjattavat liikuntapelit kohottavat fyysistä kuntoa ja polttavat kiloja. Esimerkiksi tanssipeli Dance Central tarjoaa ratkihauskaa liikuntaa niin nuorison kuin iäkkäidenkin illannistujaisiin. Suosittuja kaikenikäisten musiikkipelejä ovat muun muassa Singstar ja Beatles rock band, strategiapelejä esimerkiksi Civilization ja Sims.

Tarkista pelin ikäsuositukset ja laitevaatimukset peleihin erikoistuneessa liikkeessä. Pelaamiseen tarvitaan joko tietokone tai televisioon liitettävä pelikonsoli, kuten Microsoft Xbox, Sony Playstation tai Nintendo Wii. Konsoli maksaa 200–500 euroa. Pelit maksavat kymmenestä useaan kymmeneen euroon ja lisälaitteet 20–150 euroa.

Lahjaksi tietokone tai tablettilaite

Tietokoneet ja tablettilaitteet ovat haluttuja lahjoja. Tietokoneesta on varauduttava maksamaan vähintään 400 euroa ja kosketusnäytöllä ohjattavasta tablettilaitteesta vähintään 200–300 euroa.

Pöytätietokone, näyttöön sulautettu tietokone, tavallinen vai kosketusnäytöllinen sylimikro, tabletti vai edellisten yhdistelmä? Käyttötarkoitus, tarvittavat ohjelmat ja mieltymykset ratkaisevat valinnan. Lue lisää Koti-insinöörin valintavinkkejä Vivan numeroista 9/2012 ja 12/2013. Turvallisinta on antaa saajan itse valita.

Lahjaksi 3D-tuloste

3D-tulostin valmistaa esineitä ainetta lisäämällä tietokoneeseen luodun mallin mukaisesti. Yleisimmät materiaalit ovat muoveja ja metalliseoksia, mutta myös muun muassa keramiikkasavea ja suklaata osataan tulostaa. Yksilöllisiä 3D-tulosteita tilataan nettikaupoista.

3D-tulosteet

Muun muassa räätälöityjä, 3D-tulostamalla valmistettuja koruja, astioita, lahja-, käyttö- ja koriste-esineitä, piparimuotteja ja kolmiulotteisia valokuvia voi tilata shapeways.com -nettikaupan kautta.

Makie.me-palvelu valmistaa selainsovelluksella juuri toiveiden mukaisiksi muotoiltuja toimintanukkeja, jotka ovat ihastuttavia mutta melko kalliita.

Nettipalvelu figureprints.com valmistaa pelien avatar-hahmoja. Harrastajat jakavat esineiden tietokonemalleja nettipalvelussa www.thingiverse.com.

Sandberg Touch Screen Gloves -hansikkaat

Kosketusnäyttösormikkaat

Kosketusnäyttöisiä laitteita pitää yleensä näppäillä paljain sormin. Sandberg Touch Screen Gloves -hansikkaissa on sähköä johtavia kuituja, joiden ansiosta näppäily sujuu lämpimin sormin. Valittavana on useita värejä, villa ja fleece. Noin 15 e.

LaCie XtremKey USB 3.0 32GB -muistitikku

LaCie Xtrem-Key muistitikku

Tosivahva usb-muisti. LaCie XtremKey USB 3.0 32GB kestää korkeita lämpötiloja ja upotuksen 200 metrin syvyyteen. Bitit eivät ole moksiskaan, vaikka muistin yli ajetaan kuorma-autolla. Tosivahva usb-muisti on lisäksi vikkelä, ja sen bitit voi suojata salasanalla. Noin 85 e.

LaCie Galet -koru – Kaunista tekniikkaa

La Cie koru

Hopeinen LaCie Galet -koru käy riipukseksi tai avaimen-peräksi, jonka sisään kätkeytyy usb-muisti. Siihen mahtuu tuhansia valokuvia, videoleikkeitä ja vaikkapa musiikkia. Noin 140 e.

LG Pocket Photo näppärään tulostamiseen

LG Pocket Photo -tulostin

Taskukokoinen tulostin. LG Pocket Photo -tulostin painaa vain runsaat 200 grammaa, ja se mahtuu vaivatta käsilaukkuun tai takintaskuun. Laite tulostaa 50×76 millimetrin kokoisen värivalokuvan 40 sekunnissa muutamalla kännykän näytön napautuksella.
Android- ja iOS-laitteissa toimivalla ohjelmalla voi tulostaa esimerkiksi onnittelukortteja. Kuviin voi liittää verkko-osoitteita, päivämääriä ja muita tietoja niin sanottujen QR-koodien avulla. Noin 179 e.

Tyylikästä suojaa älypuhelimelle

Suojakuoret puhelimelle

Aito nahka suojaa arvokkaan älypuhelimen tyylikkäästi. Kestävien Dbramante1928 -suojakoteloiden aukot ja läpät ovat juuri oikeissa kohdissa. Valikoimaan sisältyy lompakkomallisia, kannellisia, päästä avattavia ja kaulahihnalla roikkuvia malleja. Noin 15–30 euroa.

Lue lisää Vivasta 13/2013!

Teskti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X