Lakimiehet rahastavat tekijänoikeuksilla - Asiakas maksaa aina

Yhdenkin elokuvan lataaminen luvattomasti voi käydä kohtalokkaan kalliiksi, jos asia päätyy markkinaoikeuteen. Varmaa on, että lakifirma voittaa aina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luvaton lataus voi tuottaa korvausvaatimuksen. Suurten asianajokulujen pelosta moni maksaa ilman oikeudenkäyntiä.

Yhdenkin elokuvan lataaminen luvattomasti voi käydä kohtalokkaan kalliiksi, jos asia päätyy markkinaoikeuteen. Varmaa on, että lakifirma voittaa aina.
(Päivitetty: )
Teksti: Tuomas Koukkunen

Maksa nyt tai käräjien jälkeen kymmenkertaisesti!

Hyvinkääläiseltä yrittäjältä vaaditaan 3 750 euron hyvitysmaksua kolmen Black Sails -sarjan jakson ja elokuvan A Walk Among the Tombstonesin luvattomasta jakamisesta. Tämän lisäksi hänen maksettavakseen saattaa langeta kymmenien tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Yrittäjän haastoi oikeuteen asianajotoimisto Hedman Partners. Kyseessä on niin kutsuttuihin piraattikirjeisiin liittyvä oikeudenkäynti, josta markkinaoikeus antaa ratkaisunsa ensi viikolla.

Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet kirjeen, jossa vaaditaan maksua tekijänoikeusloukkauksen vuoksi. Hyvitys kehotetaan maksamaan markkinaoikeuteen haastamisen uhalla.

Hyvitysmaksut koskevat vertaisverkko BitTorrentin kautta jaettuja elokuvia ja sarjoja. Kirjeiden lähettäjiä on useita, mutta Hedman Partners on ainoa, joka vie vaatimuksia oikeuteen asti.

Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa kertoo lakitoimiston valmistelevan useita uusia oikeudenkäyntejä. Silti ensisijaisesti pyritään sovitteluratkaisuun.

”Käymme jatkuvaa keskustelua kirjeiden saajien kanssa. Keskusteluiden avulla oikeudenkäyntiä ei usein ole lopulta tarvittu”, Hatanmaa sanoo.

Lauennut kuluriski

Voidakseen haastaa epäillyn tekijänoikeusrikkomuksesta oikeuteen, asianajotoimisto tarvitsee IP-osoitteen haltijan yhteystiedot. Ne saa markkinaoikeuden päätöksellä.

”Yhteystietopyyntöjen määrä on kasvanut huomattavasti, ja yhdessä vaiheessa pelkäsimme, että kanslia ruuhkautuu kanteista, mutta näin ei ole käynyt. Nyt meillä on yksi juttu saamassa pian ratkaisun ja kolme tapausta on erilaisissa valmisteluvaiheissa”, kertoo markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola.

Hyvinkääläistä yrittäjää edustaa turkulainen lakitoimisto Aavia Oy. Yrittäjä kiistää itse jakaneensa teoksia. Yritys toimii hänen kotiosoitteessaan.

Aavia Oy:n laatiman vastineen mukaan yrittäjällä on ollut käytössään asiakkaille tarkoitettu avoin verkko sekä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu kotiverkko.

Vastineen mukaan väitetyt lataukset on voinut tehdä kuka tahansa avoimeen verkkoon kirjautuneena ollut henkilö.

Juttu on vasta toinen täysimittaiseen oikeudenkäyntiin edennyt piraattikirjetapaus. Edellisen ratkaisun markkinaoikeus antoi viime vuoden heinäkuussa.

Tuolloin markkinaoikeus tuomitsi vastaajan maksamaan 600 euroa hyvitystä tekijänoikeuden rikkomisesta ja yhteensä yli 50 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Saksan sylttytehdas

Kun lakifirmat taistelevat, syntyy taatusti kuluja.

Aavia Oy kyseenalaistaa vastineessaan Hedman Partnersin käyttämän teknisen asiantuntijan tuottamaa todistusaineistoa. Tuo asiantuntija on saksalainen Excipio GmbH, joka hiljattain vaihtoi nimensä Texcipioksi. Vastineessa väitetään, ettei Texcipion valvonta ole ulkopuolisen ja riippumattoman tahon suorittamaa.

Vertaisverkkolatauksiin keskittyvän bisneksen syntysijana pidetäänkin Saksaa. Texcipio on yksi monista saksalaisista valvontayrityksistä, jotka pyörittävät tekijänoikeuskirjebisnestä maailmanlaajuisesti. Ne hankkivat yhteistyökumppaneikseen elokuvien levittäjiä ja paikallisia lakitoimistoja.

Yhdysvalloissa toiminta on vastatuulessa, mutta Pohjoismaista valvontayrityksille on löytynyt uusi markkina-alue. Ne ovat hiljattain aloittaneet operaatiot myös Ruotsissa ja Norjassa. Useamman valvontayrityksen toiminnasta on paljastunut epäilyttäviä piirteitä oikeudenkäynneissä ympäri maailmaa.

Esimerkiksi Crystal Bay Corporation-nimisen valvontafirman konsultti Daniel Macek joutui myöntämään oikeudenkäynnissä Australiassa, ettei ollut itse kirjoittanut asiantuntijalausuntojaan, eikä tuntenut hyvin teknologiaa, jota lausunnot käsittelivät.

Samaisen Macekin lausuntoja on toimitettu myös Suomen markkinaoikeudelle Copyright Collectionsin yhteystietohakemusten liitteenä. Vuonna 2015 käsitellyissä hakemuksissa Copyright Collectionsin asiamiehenä toimi MK Law -lakitoimisto.

Todistusaineisto kaatui

Yksi saksalaisen Texcipion merkittävimmistä kumppaneista on yhdysvaltalainen aikuisviihdeyhtiö Malibu Media. Texcipio toimii sen asiantuntijana suoraan sekä lisensoimalla ohjelmistoaan muille Malibu Median yhteistyökumppaneille.

Malibu Media on haastanut yli 5 000 ihmistä oikeuteen. Lähes kaikki kanteet on soviteltu oikeussalin ulkopuolella. Viime helmikuussa Malibu Median kanne kuitenkin eteni istuntoon asti Illinoisin osavaltion tuomioistuimessa.

Malibu Median asiantuntijana kanteessa toimi toinen saksalaisfirma, IPP International. Tuomioistuin ei ottanut ratkaisussaan huomioon sen tuottamaa todistusaineistoa ja asiantuntijalausuntoja, ja Malibu Median vaatimukset hylättiin. Oikeudenkäyntipöytäkirjasta selviää, että IPP International lisensoi ohjelmistonsa Texcipiolta.

Illinoisin oikeuden ulosheittämä todistusaineisto on hyvin samankaltaista kuin todistusaineisto, jota Texcipio tuottaa Suomen markkinaoikeudelle.

Vastamyrkkyä

Suomessa tekijänoikeuskirjeisiin liittyvä oikeuskäytäntö on vasta muodostumassa.

Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä vastaajaa edusti lakifirma Turre Legal. Se kauppaa neuvottelupalvelua, jonka tarkoitus on sovitella kirjeiden hyvitysmaksuja pienemmiksi.

Turre Legalin perustajaosakas Herkko Hietasen mukaan neuvottelupalvelu lanseerattiin vuonna 2015. Samana vuonna yrityksen liikevaihto ja liikevoitto lähtivät reippaaseen kasvuun.

Tekijänoikeuskirjeet ovat kasvava markkina Suomessa.

Suomen Asianajajaliitto on todennut tekijänoikeuskirjeiden noudattavan hyvää asianajotapaa. Kirjeet eivät ole sinällään perintäkelpoisia, ja todennäköisyyttä joutua oikeuteen voi edelleen pitää pienenä.

Taloudellinen riski on kuitenkin pahimmassa tapauksessa huomattava. Jäänee kirjeen saajan itse arvioitavaksi, kannattaako hyvityssumma maksaa.

Hyvinkääläisen yrittäjän juttua käsiteltiin markkinaoikeuden istunnossa syksyllä. Sen jälkeen osapuolet ovat toimittaneet markkinaoikeuden arvioitavaksi lisätodistelua.

Seuraava vaihe on helmikuun 7. päivänä, kun markkinaoikeus antaa ratkaisunsa tapauksessa.

TAUSTALLA

  • 1 KOLMEN kauppa. Bisneksessä on kolme toimijaa: asianajotoimisto, joka lähettää kirjeet, päämies eli oikeuksien omistaja ja tekninen asiantuntija. Hedman Partnersin tapauksessa päämiehiä ovat Scanbox ja Crystalis. Teknisenä asiantuntijana toimii Texcipio, joka tunnettiin aiemmin nimellä Excipio.
  • 2 VALVOJA. Texcipio valvoo BitTorrent-verkkoja NARS-ohjelmalla (lyhenne sanoista Network Activity Recording and Supervision) ja kirjaa IP-osoitteet, joista päämiesten teoksia jaetaan.
  • 3 MAKSUT. Seuraavaksi Hedman Partners tekee päämiehensä puolesta markkinaoikeudelle hakemuksen, joka velvoittaa teleoperaattorin luovuttamaan ip-osoitteen haltijan eli liittymän omistajan yhteystiedot. Tämän jälkeen liittymän omistajalle lähetetään kirje, jossa häntä kehotetaan maksamaan tekijänoikeuden rikkomisen perusteella hyvitysmaksu sekä valvonnan kulut. Korvaussumma on yleensä 500– 1 500 euroa.
  • 4 KULU-UHKA. Jos kirjeen saaja ei maksa hyvitysmaksua, hänet saatetaan haastaa markkinaoikeuteen. Oikeudenkäyntikulut ovat markkinaoikeudessa huomattavat, joten moni maksaa välttääkseen oikeudenkäynnin.

X