Lakritsi nostaa verenpainetta yhtä paljon kuin normi verenpainelääkeannos sitä laskee – Herkuttelun vaikutus näkyy elimistössä viikkoja

Tampereen yliopiston tuore väitöskirja antaa uutta tietoa lakritsiuutteen vaikutuksesta verenpaineeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tampereen yliopiston tuore väitöskirja antaa uutta tietoa lakritsiuutteen vaikutuksesta verenpaineeseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Lakritsin on jo aikaisemmin havaittu nostavan verenpainetta, ja THL suosittelee raskaana olevan äidin välttävän runsasta lakritsin syöntiä.

Nyt Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöskirjatutkimuksen mukaan, lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu johtuu useasta eri syystä.

Aikaisemmin on jo tutkittu, että verenpaine nousee lakritsi syödessä koska solunulkoinen nestetilavuus lisääntyy.

Elina Hautaniemi toteaa väitöskirjassaan, että lakritsin nauttiminen lisää nestetilavuuden ohella ääreisverenkierron vastusta ja valtimojäykkyyttä sekä kasvattaa ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa.

Verenpaineen nousu vastaa suuruudeltaan verenpaineen laskua, joka saavutetaan yhden verenpainelääkkeen annoksella

Tutkimuksessa verenpaineeltaan normaalit henkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta, josta he saivat 290-370 milligrammaa glykyrritsiiniä vuorokaudessa.

Lakritsin nauttimisesta aiheutuvia verenkiertoelimistön toiminnan muutoksia tutkittiin sekä koehenkilöiden ollessa makuulla että kallistuskokeen aikana.

Lakritsialtistus nosti sekä systolista että diastolista verenpainetta. Verenpaineen nousu vastasi suuruudeltaan verenpaineen laskua, joka keskimäärin saavutetaan yhden verenpainelääkkeen tavanomaisella annoksella.

Lakritsia nauttineilla henkilöillä solunulkoinen nestetilavuus, ääreisverenkierron vastus ja suurten valtimoiden jäykkyys lisääntyivät kontrolliryhmään verrattuna.

Lisäksi lakritsin nauttiminen kasvatti ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa, jota kuvataan augmentaatioindeksillä.

Etenkin pystyasennossa augmentaatioindeksin nousu korostui ja samanaikaisesti sydämen sykenopeuden nousu jäi vähäisemmäksi lakritsia nauttineilla henkilöillä.

Lakritsi vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan

Aikaisemmin ei ole myöskään kuvattu yksityiskohtaisesti verenkiertoelimistöä kuormittavaa mekanismia lakritsialtistuksen jälkeen.

Lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan estämällä tiettyä entsyymiä, joka hajottaa aktiivista kortisolia inaktiiviseksi kortisoniksi.

Kun kortisolipitoisuus kasvaa, kortisolin sitoutuminen mineralokortikoidireseptoriin lisääntyy, mikä aiheuttaa muutoksia munuaisten, verisuonten ja sydämen toiminnassa.

Vaikutus voi kestää useita viikkoja ja vaikuttaa lääkemääräyksiin

Lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu ei aiheudu yksinomaan natriumin ja nesteen kertymisestä elimistöön, vaan vaikutus välittyy usean mekanismin kautta.

Jos verenkiertoelimistöä tutkitaan pelkästään henkilön ollessa lepoasennossa, aliarvioidaan lakritsin aiheuttamia muutoksia, koska tutkimuksessa takaisin heijastuvan paineaallon kasvu ja sydämen sykkeen säätelyn muutos korostuivat nimenomaan pystyasennossa.

”Turhien lääkehoitojen välttämiseksi verenpainepotilailta tulee selvittää, ovatko he mahdollisesti nauttineet lakritsiuutetta – lakritsia, salmiakkia, muita lakritsiuutteella maustettuja makeisia, juomia, luontaistuotteita tai lääkkeenomaisia valmisteita – sillä lakritsiuutteen vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja”, tutkimuksen tekijä Elina Hautaniemi toteaa.

X