Katso lämpötilarajat ja suositukset käyttövedelle – Legionellasta suurin osa kuolee jo 50 asteessa

Suomessa suositus on pitää vesijärjestelmän lämpötila vähintään 55 asteessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos lämminvesivaraajan lämpötila on 60 astetta, bakteerit kuolevat kahdessa minuutissa.

Suomessa suositus on pitää vesijärjestelmän lämpötila vähintään 55 asteessa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Sähkön hinnan noustua aiempaa korkeammalle tasolle moni miettii sähkönsäästökohteita kodissaan. Yksi eniten sähköä kuluttavista asioista on käyttöveden lämmitys. Mikä olisi hyvä lämminvesivaraajan lämpötila, jotta legionellabakteerit kuolisivat? Ja mihin aikaan vettä kannattaa lämmittää?

Pörssisähköä käyttävien on viisasta hyödyntää vuorokauden edullisempia tunteja, jotka usein sijoittuvat yöaikaan. Fingridin sovelluksella voit seurata pörssisähkön hintaa.

Lämpötilaa miettiessä on syytä tiedostaa riski legionellabakteerien kasvulle, koska ne voivat aiheuttaa legioonalaistautiin sairastumisen. Legionellabakteerit kasvavat 20–45 asteisessa vedessä. Tästä syystä lämminvesivaraajan lämpötila on syytä nostaa tätä korkeammaksi.

Eri lämpötilojen vaikutus on melko helppo muistaa. Ne löytää nopeasti myös netistä eri sivustoilta, niin kotimaisilta kuin esimerkiksi brittiläiseltä Legionella Control -sivustolta.

Lue myös: Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

Mikä on sopiva lämminvesivaraajan lämpötila?

Lämminvesivaraajan 50 asteen lämpötilassa tuhoutuu jopa 90 prosenttia legionellabakteerista. Tähän menee noin kaksi ja puoli tuntia. Jos veden lämpötilan nostaa 60 asteeseen, kuolevat bakteerit jo kahdessa minuutissa.

Tämä riittääkin jo varmistamaan bakteerittoman käyttöveden, sillä lämminvesivaraajissa 60 asteiseksi lämmitetty vesi ei viilene takaisin 45 asteen kasvuriskitasolle parissa minuutissa. Lisäksi lämmityksen aikana mahdolliset bakteerit ovat kuolleet luonnollisesti koko ajan jo alle 60 asteenkin lämpötilassa. Jos veden lämpötilan nostaa 70 asteeseen, kuolevat bakteerit heti.

Lämminvesivaraajan lämpötila

THL suosittelee pitämään käyttöveden 55-60 -asteisena. Erkki Meriluoto

Sähkön säästökohteita miettivien onkin hyvä muistaa, että legionellariskin vuoksi yli 60 asteen lämmitystä ei tarvitse tehdä. Eri asia sitten on, jos on laskenut edullisten pörssisähkön tuntien aikana tätä korkeammaksi lämmitetyn veden pysyvän riittävän lämpimänä pidempään ilman uutta lämmitystarvetta.

THL:n sivuilta selviää, että Suomessa vuoden 2007 jälkeen rakennetuissa vesijärjestelmissä lämpimän veden tulee olla ympäristöministeriön asetuksen (1047/2017) mukaan vähintään 55 astetta joka puolella vesijärjestelmää. Vuotta 2007 vanhemmissa kiinteistöissä noudatetaan yleisesti suositusta 50 asteen minimilämpötilasta.

Legionellan torjumiseksi THL suosittelee pitämään käyttöveden 55–60 celsiusasteisena järjestelmän iästä huolimatta.

Lue myös: Olga Temosta uhkasi 15 000 euron sähkölasku – Sitten hän alkoi vähentää sähkönkulutusta: ”Näinhän meidän olisi pitänyt aina ajatella”

Vaikka kodin sähköllä on kiinteä hinta, on Olga innostunut seuraamaan pörssisähkön heilahtelua. ”Se on tosi koukuttavaa. Katson myös aina, paljonko päiväkulutuksemme on. Jos se on noussut, mietin, mitä teimme, pestiinkö vaikka pyykkiä.” <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>

Vaikka kodin sähköllä on kiinteä hinta, on Olga innostunut seuraamaan pörssisähkön heilahtelua. ”Se on tosi koukuttavaa. Katson myös aina, paljonko päiväkulutuksemme on. Jos se on noussut, mietin, mitä teimme, pestiinkö vaikka pyykkiä.” © Tommi Tuomi

X