Lämmittimillä lisää lämpöä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kesälle jatkoaikaa terassilla ja loppu hytinälle talvipakkasella. Tässä vinkit.

Vaikka kodissa olisikin tehokas lämmitysjärjestelmä, pakkasilla saatetaan silti tarvita lisälämpöä.

Lämmittimen teho ilmoitetaan watteina, kilowatti on tuhat wattia.

Sähköllä toimiva läpivirtauslämmitin eli konvektori on tehokas. Se sopii kuivaan tilaan. Puhallin tehostaa toimintaa. Pinta saattaa olla polttavan kuuma. Huonetiloihin sopiikin paremmin öljytäytteinen sähköpatteri, jonka öljy tasoittaa pintalämpötiloja. Termostaatilla asetetaan tavoiteltu huonelämpötila.

Yhdistelmälämmittimissä osa lämmöstä tulee lämmittimen etupinnan säteilynä ja osa ylöspäin suuntautuvana ilmavirtana. Pinta ei ole polttavan kuuma.

Säteilylämmitin ohjaa lämmön sinne minne lämmitin suunnataan. Saat nopeasti mukavuutta esimerkiksi kylpyhuoneeseen ja syksyiselle terassille tai parvekkeelle, sillä iho ja vaatteet lämpenevät, vaikka ilma on viileä. Lämpösäteily lämmittää pintoja, joista lämpö siirtyy ilmaan ja huoneeseen.

Huonetiloihin sopiva 600–800 watin öljytäytteinen sähköpatteri painaa viitisen kiloa ja maksaa alle 30 euroa. Tehokas 1000–2000 watin patteri maksaa 40–100 euroa.

Yllätysvieraita tulee yökylään. Säästösyistä viileänä pidetty vierashuone tai piharakennus lämpenee nopeasti lämpöpuhaltimella. Kylmien seinien lämpeneminen vie silti aikaa.

Pientalon lämmitykseen tarvitaan varajärjestelmä muun muassa sähkökatkojen varalta. Tulisija toimii sähköttä ja tuottaa miellyttävää lisälämpöä. Kevyttakan voi asentaa sellaiseenkin vanhaan taloon, jonka perustuksissa ei ole varauduttu painavaan varaavaan takkaan.

Mukavuutta mökille

Dieselillä tai valopetroolilla toimiva Wallas 26cc lämmittää mökin ja poistaa kosteuden. Vaatii lisäksi akun tai aurinkosähkön. Käynnistä lämmitin etukäteen kännykällä. Noin 2500 e.

Terassilla tarkenee

Kattoon ripustettava Motonetin terassilämmitin 38-3154 sopii sisä- ja ulkokäyttöön. Säteilee lämpöä vaikka syksyn rapujuhliin ja illan- istujaisiin terassilla. Sähköteho 1500W. 89 e.

Säästä sähköä

Ajastin käynnistää esimerkiksi kylpyhuoneen lämmityksen sopivasti ennen aamupesua. Hyödynnä sähkön edullinen yötariffi.  Clas Ohlsonin ajastin 32-7114 noin 8 e.

Nopeasti lämpimäksi

Nopeasti ja tehokkaasti lämmittävässä Bilteman puhaltimessa 46-3061 on kaksi lämpöpuhallustehoa, 900 ja 1800W. Huom! Jotkin osat kuumenevat. Noin 17 e.

Tasaista lämpöä

Kookkaan öljytäytteisen sähköpatterin pinta ei kuumene liikaa, vaikka tehoa löytyykin. Seinäkiinnikkeet ovat mukana Clas Ohlsonin 800 W:n lattiamallissa 36-3690. 100 e.

Kaasu lämmittää

Keskity palelematta hauskaan yhdessäoloon syksyisellä kaupunkiterassilla tai mökillä. Nestekaasulla toimiva Sunwind SW420135 säteilee miellyttävää lämpöä. 4000W. 145 e, www.netrauta.fi.

Koti-insinöörin suositukset

  • Selvitä lämpövuodot ja korjaa ne. Et tarvitse lisälämmittimiä ja säästät energiakuluissa. Hae työkuluista kotitalousvähennys.
  • Ota yhteys isännöitsijään, jos kerrostalohuoneisto on liian viileä. Termostaatin vaihto tai patterien ilmaus voi auttaa. Lämmitysjärjestelmä voi tarvita säätöä.
  • Briketit ovat tiivistä takan varapolttoainetta kaupunkirivitaloon, jossa klapien varastointi ja hankinta tuottavat ongelmia.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Jorma Marstio/Otavamedia ja valmistajat

Viva 10/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X