Lapin poliisi huomasi: Amfetamiini nostaa parikymppiset naiset juhlatunnelmaan Rovaniemellä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perjantai-illan huumaa Rovaniemen yössä. Poliisi palaa keikalta pääkallopaikalle. © KAISA SIRÉN
Rovaniemellä amfetamiinia käytetään kovista huumeista ylivoimaisesti eniten.

Rovaniemellä amfetamiinin bilekäyttö lisääntyy, ja nuoret ovat alkaneet korvata kaljanjuonnin kannabiksella – huumeiden tarjonta on lisääntynyt merkittävästi joka puolella Suomea.

Suomen pohjoisimmassa kaupungissa Rovaniemellä teinit ovat vaihtaneet kaljan kannabikseen. Reilu vuosi sitten Lapin poliisi kiinnitti huomion uuteen käyttäjäryhmään: parikymppiset naiset olivat alkaneet käyttää amfetamiinia juhliessaan. Tieto tuli ilmi poliisin rikostilastoista sekä tiedustelusta.

”Kyse on yksittäistapauksista”, rikoskomisario Olli Murtola kuitenkin tarkentaa.

”Enenevässä määrin jopa piriä (amfetaminia) käyttävät. Se on oikiasti tullu esille”, eräs nuori mies kertoo Rovaniemen yössä.

Seuran haastattelemat rovaniemeläisnuoret kertovat, että huumeita on erittäin helppo saada Rovaniemellä. Niitä voi joko tilata netistä tai tutun tutulta.

”Mieki pystysin samantien bitcoinilla tilaamaan netistä ihan mitä haluan. Ei se tarvi enää sitä, että sie tunnet jotku piirit. Sen kun menet nettiin oikialle sivustolle.”

Haastateltava puhuu Silkkitie-sivustosta sekä Sipulikanava-keskustelupalstasta. Niistä voi hänen kertomansa mukaan tilata mitä vain huumetta.

”Voit kirjottaa sinne, että etit amfetamiinia, niin joku ottaa sinuun kohta yhteyttä.”

Silkkitie ja Sipulikanava ovat suomenkielisiä nettisivuja, joilla voi esiintyä nimimerkin suojissa. Sivut on rakennettu Tor-verkkoon, jossa käyttäjätiedot eivät näy ja tallennu. Rikoskomisario Olli Murtola vahvistaa myöhemmin nuorten havainnon nettikaupasta. Rovaniemellä se on kuitenkin vielä vähäistä katukauppaan verrattuna.

Jätevedet paljastavat amfetamiinin käytön

Viikonloppuisin amfetamiinia käytetään Rovaniemellä lähes yhtä paljon kuin Tampereella, ja huomattavasti enemmän kuin Oulussa, paljastaa kansainvälinen jätevesitutkimus.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) mittaa huumeiden käyttöä parillisina vuosina kaupunkien puhdistamattomista jätevesistä. Vuoden 2012 keräyksissä olivat mukana Helsinki, Espoo, Lahti, Turku, Tampere, Jyväskylä, Lappeenranta, Kuopio, Oulu, ja Rovaniemi. Vuodesta 2014 lähtien keräykset on toteutettu edellisten lisäksi myös Kotkan, Joensuun, Vaasan ja Savonlinnan alueella.

Rovaniemi ei ole pienemmistä kaupungeista ainoa, jossa käytetään yhä enemmän kovia huumeita. Savonlinna oli jätevesitutkimuksessa ekstaasin käytön osalta neljäntenä Helsingin, Espoon ja Tampereen jälkeen. Tutkituista kaupungeista Savonlinna oli myös ensimmäinen metamfetamiinipesä.

Nopeasti koukuttava metamfetamiini alkoi tulla Suomeen muutama vuosi sitten, ja jätevesimittausten mukaan sitä käytettiin Savonlinnassa vuonna 2014 lähes kuusi kertaa enemmän kuin Helsingissä.

Vuosina 2014‒2016 metamfetamiinin keskittymä siirtyi pääkaupunkiseudulle: pitoisuudet lähes 30-kertaistuivat jätevesissä kahdessa vuodessa. THL:n mukaan metamfetamiini on ainakin osin korvannut amfetamiinin käyttöä.

Mutta miksi teinit yhä useammin korvaavat alkoholin kannabiksella? Näkyykö huumeiden käyttö kaupungilla lauantainvastaisena yönä? Lue reportaasi Rovaniemeltä Seurasta numero 40/2017 tai hanki digilehden lukuoikeus.

X