Nuorena sairastetun syövän välitön hinta ei ole enää lapsettomuus – Naistentautien erikoislääkäri: ”Yhä useampi syövästä toipunut nainen voi saada lapsia ja uskaltaa perustaa perheen”

Koeputkihedelmöityshoitojen määrä on kolminkertaistunut vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Juuri syövästä toipuneet naiset turvautuvat muita ikäisiään useammin lapsettomuushoitoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koeputkihedelmöityshoitojen määrä on kolminkertaistunut vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Juuri syövästä toipuneet naiset turvautuvat muita ikäisiään useammin lapsettomuushoitoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Nykyaikaisten syöpähoitojen ansiosta yli 80 prosenttia lapsuudessa tai nuorena aikuisena syöpään sairastuneista paranee. Siitä huolimatta syöpähoidot saattavat vahingoittaa munasarjojen toimintaa, minkä myötä munarakkuloiden määrä vähenee ja ja niiden kehitys häiriintyy.

Helsingin yliopiston ja Suomen Syöpärekisterin rekisteritutkimuksen mukaan nuorena syövän sairastaneet naiset joutuvat turvautumaan muuta väestöä useammin lapsettomuushoitoihin. He myös saavat lapsia huomattavasti vähemmän kuin muu väestö.

”Tutkimuksessa selvisi, että syövästä toipuneille tehtiin koeputkihedelmöityshoitoja kaksinkertainen määrä terveisiin sisaruksiinsa verrattuna”, väitöstutkija ja naistentautien erikoislääkäri Johanna Melin sanoo tiedotteessa.

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että 2000-luvun jälkeen tehtyjä koeputkihedelmöityshoitoja oli yli kolminkertainen määrä ennen 2000-lukua tehtyihin.

”Tulevaisuudessa on todennäköistä, että yhä useampi syövästä toipunut voi saada lapsia ja uskaltaa perustaa perheen”, sanoo Melin.

Raskauden ja synnytyksen riskit

Johanna Melin tutki väitöksessään myös syövästä toipuneiden naisten raskauksia ja synnytyksiä Syntyneiden lasten rekisterin avulla.

Syövän sairastaneilla naisilla on kohonnut ennenaikaisen synnytyksen riski, mikä näyttäisi yleensä johtuvan tulevan äidin sairauksista. Esimerkiksi raskausmyrkytys johti ennenaikaiseen synnytykseen syövän sairastaneilla useammin kuin verrokeilla.

Synnytyksiä käynnistettiin 17 prosenttia useammin syövästä toipuneilla naisilla kuin heidän sisaruksillaan. Suunniteltuihin keisarinleikkauksiin päädyttiin 36 prosenttia useammin.

Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiemmin tehtyjä havaintoja siitä, että raskaus ja synnytys sujuivat nuoruudessa syövän sairastaneilla yleisesti ottaen kuitenkin hyvin.

”Raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit olivat pieniä ja lähellä sisarusten ja muun väestön vastaavia, joten nuorella iällä syöpää sairastaneet naiset voivat yleensä synnyttää lapsensa turvallisesti”, toteaa Melin.

Melinin väitöstutkimuksessa oli mukana yli 24 000 naista, jotka ovat sairastaneet syövän alle 40-vuotiaana. Verrokkiryhmä koostui naisten sisaruksista ja potilaiden kanssa saman ikäisistä väestöverrokeista. Tiedot perustuvat Suomen Syöpärekisterin, Syntyneiden lasten rekisterin ja KELAn lääkeostorekisterin lukuihin.

X