Lastensäätiö myi 40 miljoonalla eurolla Nesteen osakkeita – Pentti Arajärvi Valtioneuvoston jättilahjoituksen myymisestä: ”Kaikkien munien ei pidä olla samassa korissa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tohtori Pentti Arajärvi (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Valtioneuvosto päätti lahjoittaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlalle enintään 50 miljoonan euron arvosta valtion omistamia Neste Oyj:n osakkeita. Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä laskee alle 50 prosentin (49,74%).
Tohtori Pentti Arajärvi (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä laski 49,74 prosenttiin. © Lehtikuva
Nesteen tilalle ostettiin kotimaisia, ”mahdollisimman varmoja” osakkeita.

Viime tammikuussa Valtioneuvosto lahjoitti pienelle ja tuntemattomalle säätiölle 50 miljoonaa euroa lasten hyvinvoinnin parantamiseksi. Lahjoitus tehtiin Nesteen osakkeina. Samalla Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöstä tuli ison valtionyhtiön seitsemänneksi suurin omistaja. Valtion omistajaosuus strategisessa yhtiössä laski ensi kertaa alle 50 prosentin.

Keväästä asti Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) ympärillä on liikkunut huhuja, joiden mukaan se myi saamansa lahjan pikavauhtia pois. Säätiön nykyinen johto on ollut haluton kommentoimaan Nesteen osakkeiden kohtaloa. Seura uutisoi asiasta 29.6.2018.

Pentti Arajärvi vahvistaa Valtioneuvoston osakelahjoituksen myynnin

Lahjoituksen vastaanottanut, vielä alkuvuodesta 2018 säätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Pentti Arajärvi (sd) vahvistaa nyt, että Nesteen osakkeet todella myytiin. Kaupat tehtiin ennen kuin Itlalle valittiin uusi hallitus.

”Tunnetusti kaikkien munien ei pidä olla samassa korissa”, Arajärvi sanoo.

”Nesteen osakkeita myytiin noin 40 miljoonan euron edestä omistuksen hajauttamiseksi. Tilalle ostettiin noin 35 miljoonalla eurolla kotimaisia, mahdollisimman varmoja osakkeita. Viitisen miljoonaa jäi seuraavalle hallitukselle varsinaisen sijoitussuunnitelman tekemisen yhteydessä sijoitettavaksi. Kun osa on rahana, vältetään transaktiokustannuksia.”

Pentti Arajärven mukaan Itlan sijoitustoiminta on ollut kannattavaa.

”Kuluneena keväänä Itla sai jo sijoitustuottoja pari miljoonaa euroa. Niiden käyttöä uusi hallitus varmaankin valmistelee säätiön strategian valmistelun yhteydessä.”

Itlan uusi hallitus on nimittänyt varainhoitotoimikunnan, jonka tehtävä on valmistella varsinaista sijoitussuunnitelmaa. Arajärven mukaan sen arvon on tarkoitus olla edelleen 50 miljoonaa euroa.

”Sijoitus on nimenomaan pitkäaikainen, siksi Valtioneuvosto antoi osakkeita. Lakikin velvoitti siihen.”

Huono lahjahevonen?

Lain mukaan Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle annettu sijoitus on pitkäaikainen, mutta osakkeiden myymisestä laki ei sano mitään.

”Itla on itsenäinen toimija. Sen jälkeen kun osakkeet on Itlalle lahjoitettu, omistus ja päätösvalta niiden suhteen kuuluu Itlalle”, Pentti Arajärvi sanoo.

Teknisesti tämä on totta, mutta samaan aikaan omaisuuden alkuperä herättää kysymyksiä. Osakepotti oli veronmaksajien rahaa. Ja kun puhutaan Nesteen kaltaisesta strategisesta valtionyhtiöstä, voidaan puhua kansallisomaisuudesta.

Osakkeiden luovutus tapahtui niin ikään juhlavissa puitteissa, eduskunnan juhlapäätöksen nojalla.

Jos kysymys oli vain rahasta, miksi Valtioneuvosto halusi antaa lahjan nimenomaan Nesteen osakkeina?

”Valtio päätti siitä, missä muodossa se 50 miljoonaa euroa antoi. En tiedä heidän päätöksensä perusteluja”, Arajärvi vastaa.

Vanhan sanonnan mukaan lahjahevosta ei ole suuhun katsominen – mutta ei laki sitä kielläkään.

Itlan hallituksen nykyinen puheenjohtaja Petri Pohjonen kertoi Seuralle, ettei säätiöllä ole – ainakaan vielä – linjausta kotimaisen omistamisen suhteen.

X