Jäitä pipoon! Seitsemän vinkkiä – Näin vältät laturaivon

Jaa artikkeliTilaa Seura
Katso seitsemän helppoa vinkkiä, kuinka noudatat latuetikettiä.

Hiihtolomat ovat ovella, ja moni suuntaa ladulle. Puhdas lumi, rauhallinen, tyhjä latu, pikkupakkanen ja auringopaiste. Odotukset ovat korkealla, mutta ihana kuntoiluhetki on pilalla, jos latu on rikki tai nopeammin hiihtävät jäävät kannoille. Ei siis ihme, että joka vuosi laturaivo saa vallan suomalaisilla hiihtobaanoilla, ja asialliset käytössäännöt unohtuvat. Kun latuetiketti on hallussa,  ymmärrät ja huomioit kanssaliikkujia paremmin. Yksinkertaisuudessaan pienten kirjoittamattomien sääntöjen muistaminen ja noudattaminen tekee hiihtämisestä miellyttävämpää kaikille.

Viime aikoina yleisönosastopalstoilta on voinut lukea kirjoituksia mitä ihmeellisimmistä vihanpurkauksista suksiladuilla. Se kertoo siitä, että hiihtäminen herättää suomalaisissa intohimoja. Viime vuosien lyhyiden ja vähälumisten talvien vuoksi hiihtomahdollisuudet ovat jääneet vähäisiksi. Niinpä olosuhteiden aiheuttama paine saavuttaa hiihtokilometrit lyhyessä ajassa on monella hiihtäjällä kova.

Kun ladulla ulkoilevat kaikenikäiset ja -kuntoiset, yhteentörmäyksiäkin saattaa syntyä. Päivittäistä hiihtotavoitetta saavuteltaessa hiihtäjä saattaa varsinkin väsyneenä ärsyyntyä vaikkapa edessä olevan hitaasta vauhdista. Näin tilanne on valmis vihaiselle tunteenpurkaukselle, joka äkkiä voi johtaa jopa rajuun ylilyöntiin. Millä tavalla tällaiset yhteentörmäykset sitten voidaan välttää? Latuetiketti haltuun, ja hiihtäminenkin on iloisempaa! Hyviä hiihtämiseen liittyviä vinkkejä löytyy Suomen ladun sivuilta.

Latuetiketti, seitsemän vinkkiä

  1. Ladulla ei kävellä.
  2. Perinteiseen hiihtoon tarkoitetulla ladulla ei hiihdetä vapaata.
  3. Huuto ”Latua” ei kuulu kuntoladuille
  4. Ennen kuin sivakoit ladulle, katso onko ketään tulossa. Älä torppaa tahallasi eteen.
  5. Koirat eivät kuulu ladulle.
  6. Latu on auki kaikille niin vasta-alkajille kuin kilpahiihtäjille.
  7. On kohteliasta tarkkailla takana tulevia ja päästää nopeammat eteen.

Lähde: Fischer, Electrofit

Hiihtämisen yksinäisyys pilaa lajin

Aino-Kaisa Saarinen opettaa maahanmuuttajalapsia hiihtämään

 

X