Anna-lehti: Laura Birn näyttelee Helene-elokuvassa itseään lähes 20 vuotta vanhempaa naista, joka rakastuu nuorempaan mieheen: ”Mahdoton rakkaus on tunnistettava kokemus iästä riippumatta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näytelijä Laura Birn 22.9.2016
Laura Birn nousi suuren yleisön tietoisuuten vuonna 2003 Perttu Lepän elokuvassa Helmiä ja sikoja, © Ari Heinonen / Otavamedia
Laura Birn näyttelee Antti Jokisen ohjaamassa Helene-elokuvassa itseään lähes 20 vuotta vanhempaa naista. Kuuluisan taidemaalarin rooli ei pelottanut Lauraa.

Näyttelijä, Helene Schjerfbeckin roolissa pian nähtävä Laura Birn, 38, kertoo Anna-lehden haastattelussa nukkuneensa Helene-elokuvan kuvausten päätyttyä kaksi päivää putkeen – intensiivisen projektin jälkeinen väsymys tuli yllätyksenä.  

Tammikuussa 2020 ensi-iltansa saava elokuva kertoo Schjerfbeckin elämästä noin vuosina 1915–23. 

Elokuva on herättänyt ilmoille kysymyksiä – miksi taidemaalari Helene Schjerfbeckin rooliin valikoitui miltei 20 vuotta nuorempi näyttelijä? Miksei Helenen esittäjäksi valittu vanhempaa näyttelijää? 

Laura toteaa haastattelussa, että kysymyksen aihe on tärkeä. Etenkin naisnäyttelijöiden on todettu kärsivän ikärasismista.

“On hyvä, että näistä asioista keskustellaan ja haetaan rajoja sille, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Toisaalta näyttelijänä joutuu menemään usein alueille, joista ei ole omakohtaista kokemusta. En voisi koko ajan esittää vain rooleja, jotka kertoisivat 38-vuotiaasta Itä-Helsingistä kotoisin olevasta näyttelijästä”, Laura miettii.

Laura Birn näkee tärkeäksi, että elokuva-ala tarjoaisi näyttelijöille monipuolisia käsikirjoituksia erilaisista ihmisistä, joissa rooleja olisi enemmän tarjolla myös naisille. Tasa-arvokehitys elokuva-alalla on hidasta.

Järki ja tunteet vastakkain

Laura Birn kertoo Anna-lehdessä, ettei häntä pelottanut tulkita itseään lähes 20 vuotta vanhempaa naista, joka rakastuu itseään huomattavasti nuorempaan mieheen.

Elokuvassa yli 50-vuotias Helene rakastuu taidekriitikko ja -maalari Einar Reuteriin (Johannes Holopainen), nuoreen naimattomaan mieheen.

Elokuva käsittelee tabuja muun muassa hyväksytyksi tulemisesta, suvaitsevuudesta ja häpeästä.

”Mahdoton rakkaus, yleensäkin järjen ja tunteen ristiveto on universaali kokemus. Se on hyvin tunnistettava iästä riippumatta”, Laura sanoo Annan haastattelussa.

Laura Birn tähdittää pian kansainvälistä scifiä

Parhaillaan Laura Birn toteuttaa unelmaansa kansainvälisestä urasta.

“Olen erittäin kunnianhimoinen näyttelijänä. Haluan mennä mahdollisimman pitkälle. Minusta on ihanaa tehdä töitä ulkomailla”, Laura kertoo Annan haastattelussa. 

Laura kiittää suomalaista elokuvaa ovien aukeamisesta kotimaan rajojen ulkopuolelle. 

“Suomessa tehdään nykyisin niin hyviä elokuvia, että ne kiinnostavat myös maailmalla. Onnistunut työ Suomessa avaa ovia kansainvälisiin projekteihin. Itselleni Antti Jokisen ohjaaman Puhdistus-elokuvan menestys oli tärkeää.”

Laura Birn kuvaa parhaillaan suurinta kansainvälistä tuotantoaan tähän saakka. Myös lajityyppi on ennestään Lauralle tuntematon: scifi. 

Muuta Laura ei voi vielä paljastaa roolistaan, sillä häntä sitoo vaitiolovelvollisuus. 

Lue lisää Annasta: Kansainvälisellä uralla loistava pienen lapsen äiti Laura Birn: ”Minun ei ole tarvinnut valita työn ja perheen välillä”

X