Legioonalaistauti kaatoi sotaveteraaneja – Tunnetko taudin historian?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tutkimusmaljassa bakteereja ja muita mikrobeja
Vaikka legionella on yleinen bakteeri kaikkialla maailmassa, se löydettiin vasta 1970-luvulla. © iStock
Legionella löydettiin vasta 1970-luvulla, kun joukko yhdysvaltalaisia sotaveteraaneja sairastui outoon keuhkokuumeeseen.

Legionella väläytti suomalaisille vaarallisuuttaan, kun se vei pieksämäkeläisen perheenäidin hengenvaarallisessa tilassa tehohoitoon. Vuoden lopulla paljastui, että nainen oli altistunut legionellabakteerille uimahallin suihkussa.

Yleensä legionella iskee vanhuksiin ja heikkokuntoisiin, mutta myös perusterveet voivat sairastua bakteerin aiheuttamaan legionelloosiin eli keuhkokuumeeseen, johon tepsivät vain tietyt, vahvat antibiootit.

Lue myös: Vältä tämä virhe sähkön säästämisessä! Legionella kasvaa putkistoissa, jos kuuman veden lämpötila laskee liikaa

Suomessa legionelloosi tunnetaan myös nimellä legioonalaistauti. Kansanomaisempi nimitys vie ajatukset antiikin Rooman armeijaan, jossa legioona oli 4000-6000 miehen vahvuinen yksikkö. Taudin diagnostiikan historiassa kyse on kuitenkin huomattavasti tuoreemmista sotavoimista.

Legionella-bakteeri löydettiin nimittäin vasta 1970-luvulla Yhdysvalloissa – kun se oli vienyt 29 sotaveteraanin hengen.

Tauti oli tuntematon vielä 50 vuotta sitten

Heinäkuussa 1976 yhdysvaltalaisten sotaveteraanien järjestö American Legion piti  kokouksen Philadelphiassa. Nelipäiväinen kokoontuminen keräsi yhteen hotelliin yli kaksituhatta sotaveteraania järjestön Pennsylvanian osastoista.

Pian sairaalaan alkoi virrata iäkkäitä veteraaneja, jotka kärsivät epätyypillisestä ja vakavasta keuhkokuumeesta. Kuukauden sisällä 182 kokoukseen osallistunutta sotaveteraania oli sairastunut, ja heistä 29 oli kuollut.

Kymmenien kansallissankarien menehtyminen outoon sairauteen herätti Yhdysvalloissa valtavasti huomiota ja loi paineita epidemiologeille, jotka yrittivät kuumeisesti selvittää taudin alkuperää. Sairautta alettiin kutsua veteraanijärjestön mukaan nimellä ”Legionnaires´disease”, suomeksi legioonalaisten tauti, ja muusikko Bob Dylan kirjoitti aiheesta samannimisen laulunkin.

Legionella levisi hotellin ilmastointijärjestelmään

Tutkijat onnistuivat lopulta kuukausien työn jälkeen löytämään taudinaiheuttajan, Legionella pneumonia -bakteerin. Se jäljitettiin hotellin jäähdytystorneihin, joissa bakteeri oli heinäkuisen lämpöaallon aikana aerosolisoitunut ja levinnyt paitsi hotellin ilmastointijärjestelmään myös ulkoilmaan niin suuressa määrin, että myös jotkut hotellin ohi kävelleet ihmiset olivat saaneet bakteeritartunnan ja sairastuneet.

Sittemmin on todettu, että legionella on hyvin yleinen bakteeri kaikkialla maailmassa. Sitä ei vain ollut löydetty aiemmin, koska legionellabakteerin kasvattaminen  laboratoriossa kestää pitempään kuin tavallinen bakteeriviljely.

Legionella voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen sijasta myös lievemmän Pontiac-kuumeen. Lievän tautimuodon nimi juontuu paikasta, jossa se ensimmäisen kerran todettiin, eli Yhdysvaltain Michiganin osavaltiossa sijaitsevasta Pontiacin kaupungista.

Legionellaa torjutaan rakennetuissa ympäristöissä pitämällä vesijärjestelmien lämmin vesi yli 55-asteisena ja käyttämällä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti. Bakteeri ei tartu vettä juomalla, vaan sen täytyy ensin aerosolisoitua hengitysilmaan, mikä voi tapahtua esimerkiksi suihkussa.

X