Leijonan luola – tie menestykseen? Näiden yritysten kasvua tv-ohjelma on vauhdittanut

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yrittäjän myyntipuhe naurattaa Riku Asikaista (vas.), Miika Toivosta, Saga Forssia, Ari Lahtea ja Kim Väisästä. © nelonen media
Seura selvitti, miten kävi Nelosen sijoitusohjelman viime kauden yrittäjille.

Myyntipuhe viidelle bisneshaille vaatii uskallusta, ja erityisesti kun esitystä katsoo yli 100 000 ihmistä.

Silti yli 70 suomalaista yrittäjää on rohjennut hakea rahoitusta Nelosen Leijonan luolan sijoittajilta. Siihen on syynsä.

Aloittelevien yrittäjien kullanarvoiset kontaktit

Leijonien rahat voivat auttaa nuoren firman pahan paikan yli. Lisäksi heidän neuvonsa ja kontaktinsa ovat usein kullanarvoisia aloitteleville yrittäjille.

Tämän tietää Noora Fagerström, jonka Jungle Juice Bariin Ari Lahti ja Riku Asikainen tekivät sijoituksen sarjan edellisellä tuotantokaudella viisi vuotta sitten. Smoothie-juomayhtiön toimipaikkojen määrä on kohonnut kolmesta 36:een ja myynti kahdeksankertaistunut.

”Näkyvyys ohjelmassa nosti myyntiämme heti 50 prosentilla. Vielä tärkeämpää oli se, että sijoittajat toivat ammattimaisuutta yrityksen vetämiseen”, Fagerström kiteyttää.

Huonosti ei käynyt leijonillekaan, jotka myivät suurimman osan hankkimistaan yhtiön osakkeista viime vuonna. Heidän omistuksensa arvon väitetään 40-kertaistuneen.

”Markkinahuhuja”, Asikainen kuittaa.

Julkisuus on hyvästä

Vuoden 2013 ohjelmassa leijonat ilmoittivat lähtevänsä mukaan 15 yritykseen.

Viisi näistä firmoista on jo lopettanut, eikä useimmilla muillakaan mene kaksisesti. Kolmanneksi suurin yhtiö myi 2016 vain 57 000 euron arvosta.

Silti joukkoon mahtuu sentään toinenkin menestyjä. Bonusway on verkkopalvelu, joka maksaa ostohyvitystä käyttäjiensä tekemistä nettiostoksista. Se saavutti viime vuonna yli viiden miljoonaan euron liikevaihdon. Palvelu on levinnyt 16 maahan ja menestyy etenkin Venäjällä.

”Ohjelma lisäsi tehokkaasti meidän tunnettuutta”, yrityksen perustaja Lasse Järvinen sanoo.

Ilmenee kuitenkin, etteivät leijonat sijoittaneet yhtiöön.

”Yhteisymmärrystä ei syntynyt”, Lahti sanoo.

Yrittäjien ohareita

Kuvausten jälkeen leijonat perehtyvät yrityksiin ja neuvottelut jatkuvat. Sekä Lahti että Asikainen rahoittivat 2013 vain kahta yhtiötä, vaikka ohjelmassa he ilmoittivat lähtevänsä mukaan 5–6 firmaan.

”Joskus on paras jättää sijoitus väliin. Eräällekin kaverille lainasin 2 000 euroa, että hän pääsi messuille. Hänen myynti-intonsa kuitenkin tyssäsi, eikä rahoja kuulunut takaisin. Se oli sitten siinä”, Asikainen kertoo.

Toisinaan vetäytyjä on yrittäjä.

”Kerran odotin toisen leijonan kanssa klassisesti kynä kädessä yrittäjiä allekirjoittamaan sopimusta. He eivät koskaan saapuneet.”

Edellinen kausi siis vauhditti, jopa ratkaisevasti, kahden yrityksen matkaa menestykseen. Ei aivan huonosti yhdelle tv-ohjelmalle.

X