Petri Kontiola, Marko ”Mörkö” Anttila ja muut Leijonat saalistavat mitalia Latvian MM-kisoissa – ”Intoa on kuin pienellä pojalla”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomen ­pelaajat nostivat maailmanmestaruuspokaalin keväällä 2019 Bratislavassa. Koska MM-kisoja ei vuosi sitten pelattu koronapandemian vuoksi, on Suomi edelleen hallitseva maailmanmestari. © Peter Schatz/ IMAGOIMAGESSPORT / LEHTIKUVA
Hallitseva maailmanmestari Leijonat haluaa pitää MM-pokaalin hallussaan. Sitä tavoitellaan laajalla miehistöllä, joka on sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa.

Aurinko, MM-kisat ja ennen kaikkea Leijonat. Se on keväisen, vai pitäisikö sanoa kesäisen, kiekkohuuman aika nyt.

Perjantaina 21. toukokuuta alkavat jääkiekon maailmamestaruuskisat pelataan Latviassa, ja puolustava maailmanmestari Leijonat on jälleen ahnaasti pokaalin perässä.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli mies maajoukkueen penkin takana niin maailmanmestaruusvuonna 2011 kuin myös 2019.

MM-kisoihin valmistavalle leiriviikoille Jukka Jalonen valitsi poikkeuk­sellisen suuren ryhmän pelaajia.

Treenattuaan viikon Vierumäellä Leijonat lähti Tšekin EHT-turnauk­seen peräti 29 kenttäpelaajan ja kolmen maalivahdin voimin. Se on reilun kentällisen verran enemmän kuin tavallisesti tässä vaiheessa kautta.

”Halusimme antaa kaikille reilun mahdollisuuden antaa näyttöjä ihan ottelussakin. Tietysti treeneistäkin näkee paljon, mutta peli on paras testi niin pelaajille kuin valmentajillekin”, Jukka Jalonen sanoi Leijonien tiedotustilaisuudessa.

”Joukkueessa on hyvä meininki ja fiilis. Pelaajat ovat todella hyvällä asenteella liikkeellä.”

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kuuluu parhaimpien eurooppalaisten valmentajien joukkoon. Hän on vienyt Leijonat maailmanmestariksi kahdesti. Jalosen palkintokaapista löytyy runsaasti myös muita arvokisamitaleja. © Jussi Nukari/Lehtikuva

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kuuluu parhaimpien eurooppalaisten valmentajien joukkoon. Hän on vienyt Leijonat maailmanmestariksi kahdesti. Jalosen palkintokaapista löytyy runsaasti myös muita arvokisamitaleja. © Jussi Nukari/Lehtikuva

Korona uhkaa

Myös koronapandemia tuo MM-kisoihin oman säväyksensä. Vuosi sitten kisat peruttiin viruksen vuoksi kokonaan, tänä vuonna joudutaan pelaamaan tyhjille katsomoille – joskin kotikatsomoissa voidaan perhepiirissä kisoja seurata jotakuinkin niin kuin aina ennenkin.

Pandemian vuoksi myös joukkueiden, niin pelaajien kuin taustahenkilöidenkin, on noudatettava tarkkaa protokollaa, jossa kontaktit on minimoitu. Turnauksen aikataulussa ei ole varaa ottelusiirroille, joten virustartunnan toteaminen joukkueessa tarkoittaisi sen turnauksen päättymistä siihen.

Ennen Tšekissä pelattuihin harjoitusotteluihin lähtöä koko joukkue kävi koronatestissä ja jokaisen tulos oli negatiivinen. Testejä on luvassa myös kisojen aikana.

Maajoukkue noudattaa kisoissa koronaprotokollaa, jossa kontakti- ja altistusmahdollisuudet minimoidaan. Käytännössä se tarkoittaa oleskelua lähes pelkästään jäähallilla ja hotellissa.

”On kohtuullisen kuluttavaa olla pitkä aika kuplassa. Se ei ole helppoa fyysisesti eikä henkisesti.”

Suomi kaatoi vuoden 2019 MM-loppuottelussa Kanadan. Silloin mestaruus saavutettiin kokoonpanolla, jossa ei ollut NHL-tähtien tuiketta, mutta sitäkin enemmän joukkuehenkeä. © Itar Tass / Lehtikuva

Suomi kaatoi vuoden 2019 MM-loppuottelussa Kanadan. Silloin mestaruus saavutettiin kokoonpanolla, jossa ei ollut NHL-tähtien tuiketta, mutta sitäkin enemmän joukkuehenkeä. © Itar Tass / Lehtikuva

Leijonat minimoi kontaktit

Tavallisesti MM-kisaryhmään on liittynyt muutama NHL-pelaaja vielä kisojen ensimmäisten otteluiden jälkeenkin, kun pelit Pohjois-Amerikassa vähitellen päättyvät.

Tällä kertaa NHL-pelaajat joutuvat puntaroimaan kisoihin lähtemistään tavallista tarkemmin, sillä koronapandemian vuoksi moni urheilija haluaa jatkaa kontaktien minimointia myös kauden jälkeen. Mahdollinen viruksen aiheuttama sairastuminen jälkioireineen voisi pahimmillaan uhata myös tulevaa kautta, mikä voi vaikuttaa koko urheilijan tulevaan uraan.

Päävalmentaja Jalonen ja general manager Jere Lehtinen ovat pitäneet yhteyttä NHL-pelaajiin, joiden kanssa tilannetta on mietitty yhdessä. Lehtisen mukaan tulossa olisi käytännössä vain sellaisia pelaajia, joiden työsopimus NHL-joukkueeseen jatkuu myös ensi kaudella.

Joka tapauksessa NHL-pelaajia on mahdollisuus saada Leijoniin vain pieni määrä.

”NHL-pelaajilla on haluk­kuutta kisoihin, mutta vielä on omat kommervenkkinsä pienien vaivojen kanssa ja osalla halukkaista pelitkin vielä jatkuvat. Joukkueeseen kulkeminen ja liittyminen tuovat sitten vielä omat haasteensa”, Jalonen kertoi.

Leijonat sai täsmäaseen

Toisaalta NHL-pelaajia vaille jääminen ei historiallisesti ole Suomelle ollut ongelma, vaan kaikki kolme maailmanmestaruutta on saavutettu joukkueilla, joissa NHL-tähtiä on ollut vain vähän tai ei lainkaan.

”Emme surkuttele tilannetta, jos sieltä ei tule ketään, tai tulee vain yksi tai kaksi pelaajaa. Niillä pelaajilla mennään, jotka saadaan paikalle.”

Leijonat sai mieluisia uutisia, kun vahvistui, että Buffalo Sabresin hyökkääjä Arttu Ruotsalainen liittyy joukkueeseen. Ruotsalaisen kausi on ollut upea. Suomessa Ilveksessä kauden huipputehokkaasti aloittanut pelaaja siirtyi talven aikana ensin AHL:n ja sitten NHL:n puolelle ja paukutteli reippaasti tehopisteitä kummassakin sarjassa.

Ruotsalainen on syksystä kevääseen ollut jatkuvasti kuumana kuin hellankoukku, ja hän voi hyvinkin olla MM-kisoissa Jalosen täsmäase maalintekoon.

23-vuotiaan Ruotsalaisen tapaan nuorekkuutta, nopeutta ja taitoa edustaa muun muassa HIFK:n 19-vuotias hyökkääjä Anton Lundell.

Arttu Ruotsalainen oli tämän kevään Leijonien ensimmäinen NHL-vahvistus. © Jussi Nukari/Lehtikuva

Arttu Ruotsalainen oli tämän kevään Leijonien ensimmäinen NHL-vahvistus. © Jussi Nukari/Lehtikuva

19-vuotiaan ­Anton Lundellin nappikausi HIFK:ssa palkittiin kutsulla miesten maajoukkueeseen. Kauden aikana hän pelasi myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

19-vuotiaan ­Anton Lundellin nappikausi HIFK:ssa palkittiin kutsulla miesten maajoukkueeseen. Kauden aikana hän pelasi myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kisat pois diktaattorilta

Maailmanmestaruuskisoihin valmistautuminen on ollut taival, jonka aikana on jouduttu pohtimaan myös paljon muita kuin urheilullisia näkökulmia.

Vielä talvella oli epäselvää, missä maissa MM-kisat pelataan, vai pelataanko lainkaan. MM-kisat piti järjestää tänä vuonna jaetusti Valko-Venäjällä ja Latviassa, mutta Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne herätti huolta. Valtio on presidentti Aleksandr Lukashenkon johdolla ajautumassa kohti diktatuuria. Kuukausia jatkuneen kansainvälisen kritiikin jälkeen Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti lopulta helmikuussa, että Valko-Venäjän kisaisännyys on peruttu.

IIHF:n päätöksen sinetöi pitkäaikaisen pääyhteistyökumppanin Skodan ilmoitus, ettei se aio sponsoroida Valko-Venäjällä pelattavia kisoja. Pari vuorokautta sen jälkeen kisat oli siirretty yksinomaan Latvialle.

Mörkö töihin lomilta

Kevään 2019 MM-kultajoukkueen ratkaisupelaajaksi noussut hyökkääjäkolossi Marko ”Mörkö” Anttila on jälleen mukana leijonaryhmässä. Anttilan seurajoukkueen Jokereiden kausi KHL:ssä päättyi jo 9. maaliskuuta, joten pelaajalla on ollut paljon aikaa valmistautua MM-koitokseen.

”Kausi loppui meillä aika lyhyeen. Viimeisen pelin jälkeen kerkesi vähän lataamaan akkuja. Kun pyydettiin mukaan maajoukkueeseen, niin ei sitä päätöstä tarvinnut miettiä lainkaan. Aina kun pyydetään, tulen olemaan mukana”, Marko Anttila sanoi ennen Leijonien harjoitusotteluiden alkua.

Vaikka suurin osa Jokereista lähtikin KHL-kauden jälkeen suoraan kesäloman viettoon, Anttila kertoo jatkaneensa jääharjoittelua viikkojen ajan ennen MM-leirityksen alkua.

”Kunnon puolesta kaikki on siis kunnossa, ja eiköhän pelituntumakin löydy näiden harjoituspelien aikana.”

Marko Anttilan kausi Jokereissa jäi lyhyeksi, nyt hyökkääjä hakee menestystä ­Leijonista. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Marko Anttilan kausi Jokereissa jäi lyhyeksi, nyt hyökkääjä hakee menestystä ­Leijonista. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

 36-vuotias Petri Kontiola voitti Liigan pistepörssin ja valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. © Jussi Nukari/Lehtikuva

36-vuotias Petri Kontiola voitti Liigan pistepörssin ja valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. © Jussi Nukari/Lehtikuva

Konna elämänsä vedossa

Eräs leiriryhmän mielenkiintoisimmista pelaajista on kuluvalla kaudella SM-liigan pistepörssin voittanut ja pelaajien kauden parhaaksi pelaajaksi äänestämä 36-vuotias Petri ”Konna” Kontiola.

Hyökkääjä nähtiin kuluneella kaudella HPK:n ylivoimapelin dynamona. Toukokuussa puolestaan julkaistiin yksi siirtomarkkinoiden suurimmista uutisista, kun Kontiola siirtyi tulevaksi kaudeksi Tampereen Ilvekseen. Kontiola on aiemmin maajoukkueurallaan saavuttanut kaksi MM-hopeaa, ja tavoittelee nyt kisapaikkaa täynnä intohimoa.

”Intoa on kuin pienellä pojalla. Mahtava homma ja kutsu maajoukkueeseen lämmittää mieltä näin varttuneemmalla iällä”, Kontiola sanoi.

Vaikka Kontiolan henkilökohtainen liigakausi oli napakymppi, HPK ei päässyt Liigan pudotuspeleihin. Hyökkääjä kertoi jopa yllättyneensä kutsusta Leijoniin, koska muutamaan vuoteen joukkueen suunnalta ei ollut mitään kuulunut.

”Kauden aikana maajoukkue ei ollut mielessä. Henkilökohtaisesti kausi oli onnistuminen, mutta joukkueena ei pärjätty loppukiriä pidemmälle.”

Sarjakauden aikana Kontiola tottui suuriin peliaikamääriin. Tehopisteitä 55:ssä ottelussa syntyi yhtä monta, ja piste per ottelu -tahti riitti tuomaan pistepörssin voiton selvällä erolla seuraaviin.

”Sain pelata niin paljon kuin vain jaksoin, ja tykkäsin siitä. Kun valmentaja antoi luottamusta, niin halusin tietenkin olla sen luottamuksen arvoinen.”

Maailmanmestaruudesta kamppaillakseen Leijonat tarvitsee Jalosen johtajuutta, Ruotsalaisen tehoja, Kontiolan peliälyä sekä Anttilan voimaa ja tahtoa. Näillä eväillä joukkue on jälleen lähellä finaalipaikkkaa.

Lue myös: Mikä viimeistelee voittoisan huippujoukkueen? Jääkiekon maailmanmestari Lasse Kukkonen: ”Ilmapiiri on ratkaiseva tekijä”

Jääkiekon MM-kisat pelataan 21. touko­kuuta – 6. kesäkuuta. Kaikki Suomen ottelut sekä mitalipelit näkyvät ilmaiseksi MTV3-kanavalla.

X