Leskeneläke rajataan kymmenvuotiseksi – Näin lakiuudistus parantaa lasten ja avopuolisoiden asemaa

Leskeneläke rajataan kymmeneen vuoteen ja ulotetaan perheellisiin avopuolisoihin. Lakiuudistus etenee käsittelyyn vuodenvaihteessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leskeneläkkeen rajaaminen kymmeneen vuoteen kurjistaa erityisesti iäkkäiden naisleskien taloutta. Lapsiperheiden asemaa perhe-eläkkeiden uudistus sen sijaan parantaa.

Leskeneläke rajataan kymmeneen vuoteen ja ulotetaan perheellisiin avopuolisoihin. Lakiuudistus etenee käsittelyyn vuodenvaihteessa.
Teksti:
Milla Ollikainen

Leskeneläke tullaan rajaamaan kymmenvuotiseksi ja sen piiriin otetaan myös avopuolisot. Hallituksen esitys perhe-eläkkeiden uudistamiseksi lähti lausuntokierrokselle tämän viikon alussa, ja laki ja etenee eduskunnan käsittelyyn vuodenvaihteessa.

Lakiuudistus parantaa lasten ja avopuolison asemaa

Esitys noudattelee työmarkkinajärjestöjen vuosi sitten kesällä tekemää ehdotusta. Muutokset eivät koske jo myönnettyjä eläkkeitä ja ennen vuotta 1975 syntyneitä.

Uudistus parantaa lasten asemaa, sillä lapseneläkettä maksetaan jatkossa kaksi vuotta pitempään eli 20-vuotiaaksi asti. Lapsiperheiden asema paranee myös sitä kautta, että avopuoliso on oikeutettu leskeneläkkeeseen, mikäli yhteisasuminen on kestänyt vähintään viisi vuotta ja perheessä on yhteinen alaikäinen lapsi.

Leskeneläke

Leskeneläke maksetaan lakiuudistuksen jälkeen vain 10 vuoden ajan. © iStock

Rajattu leskeneläke tuntuu jatkossa etenkin pienituloisten leskien taloudessa

Erityisesti iäkkäiden ja pienituloisten leskien taloutta lakiuudistus ja kymmeneen vuoteen rajattu leskeneläkkeen maksu kurjistaa. Nykyisellään leskeneläke kestää loppuelämän, mikäli edunsaaja ei solmi uutta avioliittoa ennen 50 vuoden ikää. Sen saajista selvästi isompi osa on naisia.

Esimerkiksi 75-84-vuotiaista naisleskistä eläkettä saa yli 90 prosenttia mutta miesleskistä alle puolet. Eläkkeen kokoon vaikuttavat edesmenneen puolison tulot.

Lain valmistelu on edennyt aikataulussa koronasta huolimatta, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön eläke- ja yksityisvakuutusyksikön johtaja Hannu Ijäs.

Joitakin ministeriön hankkeita korona on Ijäksen mukaan viivästyttänyt.

”Keskimäärin ei kuitenkaan merkittävästi ainakaan omassa yksikössäni”, Hannu Ijäs sanoo.

Lue myös: Yli 20 000 naista putoaisi köyhyyteen, jos leskeneläke nyt poistuisi – Tällainen on kaavailtu leskeneläkkeen uudistus

X