Leviämisvaiheessa olevassa Kymenlaaksossa koronatesti otetaan vain kahdessa kunnassa – Toteutuuko matalan kynnyksen testaus?

Kymenlaaksossa matkaa koronatestiin tulee melkoisesti. Kymsoten sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Annikki Niiranen perustelee testauksen keskittämistä alueen terveydenhuollon ”maakunnallisella rakenteella”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronatesti pitäisi tehdä vähäisienkin oireiden vuoksi.

Kymenlaaksossa matkaa koronatestiin tulee melkoisesti. Kymsoten sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Annikki Niiranen perustelee testauksen keskittämistä alueen terveydenhuollon ”maakunnallisella rakenteella”.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Koronatesti pitäisi tehdä THL:n mukaan matalalla kynnyksellä. Kaikkialla sitä ei kuitenkaan ole tehty helpoksi.

Haminalainen nainen sai koronaan viittaavia oireita. Hän varasi koronabotin kautta ajan testiin. Varausvahvistuksen mukaan näytteenotto tapahtuisi Kotkassa, jonne on Haminasta edestakaisin reilu 50 kilometriä.

Nainen ei voinut käyttää omaa autoa, eikä hän omien sanojensa mukaan olisi voinut oireidensa vuoksi itse ajaakaan. Hän sai järjestettyä autokyydin testiin neljä päivää oireiden alkamisen jälkeen. Tulos oli negatiivinen.

Suomesta löytyy varmasti paljon paikkoja, joista on pitempi matka tekemään koronatesti kuin Haminasta Kotkaan. Mutta Hamina on suomalaisittain isohko kaupunki, jossa on 20000 asukasta. Jos testiin mielii, sitä varten pitää ottaa taksi tai oma, sukulaisten tai tuttavien auto.

Kymenlaakso on ollut testimäärien häntäpäässä

Kymenlaakso on yksi viidestä sairaanhoitopiiristä, jotka ovat alkuvuonna olleet koronaepidemian leviämisvaiheessa. Samaan aikaan alue on kuitenkin ollut maan häntäpäässä koronatestien määrissä per asukas.

Esimerkiksi väkiluvultaan Kymsoten kokoisessa Vaasan sairaanhoitopiirissä testejä tehdään joka kunnassa. Kymsotessa tehdään tällä hetkellä keskimäärin 350 testiä päivässä, kun Vaasan alueella tehtiin koronatesti helmikuun alun vilkkaimpana päivänä yli 700 ihmiselle.

Vaasan sairaanhoitopiirissä tartuntojen määrä on viime viikkojen aikana rajusti kasvanut, Kymenlaaksossa taas laskenut.

Seuran selvityksen perusteella on poikkeuksellista, että Haminan kokoisessa varuskuntakaupungissa ei testejä saa. Sen luulisi vaikuttavan myös testiin hakeutuvien määrään.

Hyvät yhteydet eli moottoritietä pitkin pääsee

Kymsoten sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Annikki Niiranen perustelee testauksen keskittämistä alueen terveydenhuollon ”maakunnallisella rakenteella”.

”Meillä on keskitetty Kotkaan ja Kouvolaan, missä on infektiovastaanotot ja isot HUSin toimipisteet muutenkin”, Niiranen sanoo.

Kymenlaaksossa koronatestausta on syksystä lähtien hoitanut HUS siellä, missä testejä aiemminkin tehtiin. HUSin mukaan Kymsotesta ei ole esitetty muita toiveita.

Kotihoidossa tai palveluasumisen piirissä olevien lisäksi näytteenotto voidaan järjestää poikkeustilanteissa kotona. Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan olisi monimutkaista järjestää Haminaan näytteenottoa vaikkapa tiettyinä päivinä.

Näin kuitenkin tehdään laajalti muissa sairaanhoitopiireissä, ja THL suosittaa koronatestiin hakeutumista matalalla kynnyksellä. Eikö siis ole ongelma, että parikymmentätuhatta haminalaista joutuu kulkemaan testeissä Kotkassa asti, vaikka alue on leviämisvaiheessa?

”Meillä on Haminasta tosi hyvät kulkuyhteydet Kotkaan, eli moottoritieyhteys”, Annikki Niiranen sanoo.

Koska testiin menoa ei suositella julkisilla kulkuneuvoilla, jäljelle jää käytännössä oma tai järjestetty autokyyti, ellei halua ajella taksilla.

”Tämmöistä asiakaspalautetta mä en ole kyllä saanut, että se olisi ollut esteenä meillä.”

Lue myös: Tv-tuottaja otatti neljässä päivässä kolme koronatestiä, vain yksi niistä tunnisti viruksen – ”Jos viruksia on vähän, voi olla hankala saada niiden tartuttamia soluja näytetikkuun”

X