Lietsooko poliittisten rintamalinjojen syveneminen joukkoampumisia Yhdysvalloissa?

26-vuotias valkoihoinen mies ampui 26 ihmistä kuoliaaksi kirkossa Texasin Sutherland Springsissä. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Texasilaisen Sutherland Springsin sunnuntai sai painajaismaisen käänteen rynnäkkökiväärillä aseistautuneen miehen surmatessa baptistikirkossa 26 ihmistä.

26-vuotias valkoihoinen mies ampui 26 ihmistä kuoliaaksi kirkossa Texasin Sutherland Springsissä. 
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Texasin Sutherland Springsin joukkoampumisesta kertovien uutisten äärellä ei voi välttyä ajattelemasta: joko taas!

Vasta viisi viikko sitten 64-vuotias Stephen Paddock ampui Las Vegasissa kuoliaaksi 59 ihmistä.

Sunnuntaina 5. marraskuuta mustiin pukeutunut mies hyökkäsi Texasin Sutherland Springsissä sijaitsevaan babtistikirkkoon kesken jumalanpalveluksen ja surmasi rynnäkkökiväärillä 26 ihmistä. Kuolonuhrit olivat 572-vuotiaita. Haavoittuneiden joukossa oli myös 2-vuotias lapsi.

Massamurhaajaksi epäilty mies tunnistettiin 26-vuotiaaksi Devin Patrick Kelleyksi. Sutherland Springsin lähellä sijaitsevassa New Braunfelsin kaupungissa asunut mies on lehtitietojen mukaan entinen USA:n ilmavoimien sotilas.

New Mexicon ilmastotukikohdassa vuosina 2010-2012 palvellut mies joutui sotaoikeuteen lapsensa ja vaimonsa pahoinpitelystä. Hänet tuomittiin vuodeksi vankeuteen ja erotettiin palveluksesta vuonna 2014.

Kelley löydettiin surmien jälkeen kuolleena autostaan, jossa oli useita aseita. Murhaajan kuolinsyy on vielä epävarma.

Yhdysvaltojen ”kylmä sisällissota”

Kaksi kymmeniä uhreja vaatinutta joukkomurhaa lähes kuukauden sisään kuulostaa uskomattomalta luvulta.

Miten veritekojen sumaa voi selittää?

Donald Trumpin Twitter-purkaukset ja presidenttiä ympäröivät jatkuvat kohut, demokraattien ja republikaanien kyräilyn kärjistymien avoimeksi vihanpidoksi ja äärioikeiston yhä näkyvämpi toiminta ovat luoneet ilmapiirin, jota kuvaillaan jo ”kylmäksi sisällissodaksi”.

Lietsooko vihamielinen ilmapiiri epävakaita ihmisiä veritekoihin?

Psykiatrisen vankisairaalan vastaavasta ylilääkäristä Hannu Lauermasta ilmapiirin ja poikkeustekojen yhteyttä on vaikea osoittaa – ainakaan ilman tarkempia tietoja tekijöistä.

”Tällaiset teot ilmentävät niin poikkeuksellista psykopatologiaa, että on vaikea sanoa, minkä verran poliittinen retoriikka noihin ihmisiin vaikuttaa. Sen tutkiminen on vaikeaa, koska surmaajat eivät ole jääneet henkiin”, Lauerma sanoo.

Sutherland Springs 2

Surijat sytyttivät kynttilöitä uhrien muistoksi. Sutherland Springsin ampuminen oli jo toinen Yhdysvaltoja ravistellut joukkomurha lyhyen ajan sisällä. AP / LEHTIKUVA / NICK WAGNER

”Ampujalla todennäköisesti luonnehäiriö”

Äärimmäiseen väkivaltaan kykenevien ihmisten psykologisissa profiileissa on eroja, joita voidaan havaita tilastollisissa tutkimuksissa. Lauerman mukaan itselleen tuntemattomia ihmisiä surmaavat massamurhaajat eivät yleensä kärsi todellisuudentajun vääristävästä psykoosista.

”Todennäköisesti tällaiseen tekoon kykenevä henkilö ei ole psykoosisairas, vaan kyseessä on vakava luonnehäiriö. Se voi liittyä esimerkiksi äärimmäiseen narsismiin tai psykopatiaan. Psykoosissa olevat ihmiset surmaavat lähestulkoon pelkästään läheisiään ja asuinkumppaneitaan. Heidän muihin ihmisiin kohdistama väkivalta on erittäin harvinaista.”

Lue myös:

Turun isku on terroristijärjestöille huonoa propagandaa

Terroristit kylvävät kuolemaa lähes joka päivä: islamistit lahtasivat Pakistanissa myös lapsia

X