Liikennevirasto Trafin pääjohtaja erosi tietoturvasotkun takia – mutta pesti olisi päättynyt muutenkin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Trafin sähköiset palvelut ovat poissa käytöstä, ja pääjohtaja Mia Nykopp erosi. © Trafi /Aleksi Malinen / Otavamedia
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pääjohtaja Mia Nykopp jättää tehtävänsä ajo-oikeustiedoista nousseen tietoturvasotkun takia. Ero on symbolinen, sillä määräaikainen virka olisi muutenkin päättynyt vuodenvaihteessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on yhdessä Viestintäviraston kanssa antanut liikenne- ja viestintäministeriölle selvityksensä siitä, oliko Trafin äskettäin avaaman Kuljettajatieto-palvelun ja muiden sähköisten palveluiden tietosuoja ajan tasalla.

Avoimesta palvelusta pystyi yllättäen tekemään liian yksityiskohtaisia yhdistelyhakuja ihmisten ajokorteista, ajo-oikeuksista ja henkilötiedoista, jopa ihmisten omia tietojenluovutuskieltoja rikkoen.

Kun asiasta nousi julkinen kohu, Trafi joutui viikonlopusta alkaen ottamaan kaikki sähköiset palvelunsa pois verkosta. Viestintävirasto on nyt tutkinut, voiko muita Trafin palveluita kuin Kuljettajatietoa ottaa vähitellen uudelleen käyttöön.

Virasto ei anna tähän suoraa vastausta. Sen mukaan Trafin tietosuoja on yleisesti keskimääräistä paremmalla tasolla muihin vastaaviin virastoihin verrattuna, mutta riskejä on yhä olemassa ja niitä tutkitaan paraikaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö ei aio paljastaa näiden löydettyjen riskien tai edes nyt tehdyn selvityksen yksityiskohtia. Palvelut palaavat ministeriön mukaan verkkoon joskus, mutta aikataulukaan ei ole täysin selvillä.

Pääjohtaja eroaa määräaikaisesta virastaan

Samalla Trafi kertoo, että viraston pääjohtaja Mia Nykopp on irtisanoutunut tehtävästään 13.12. alkaen.

”Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä”, Nykopp sanoo viraston tiedotteessa.

Näyttävästi ilmoitettu ero on hyvin symbolinen, sillä Nykoppin kausi olisi muutenkin päättynyt parin viikon kuluttua. Hänen määräaikainen vuoden mittainen virkansa alkoi tämän vuoden tammikuun alussa.
Lisäksi Trafin virastorakenne muuttuu kokonaan vuodenvaihteessa, kun se yhdistetään Viestintäviraston ja Liikenneviraston eri toimintojen kanssa uudeksi Liikenne- ja viestintävirastoksi nimeltä Traficom.

Trafi kertoo, että tilapäisenä pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti viraston nykyisen Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

X