Listasimme parhaat koko perheen elokuvat joulun ajalta – Valitse omat suosikkisi näistä hilpeistä leffahiteistä ja klassikoista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joulun pyhien tv-ohjelmisto tarjoaa paljon katsottavaa koko perheelle.
© iStock / Dean Mitchell
Listasimme joulun ajalta koko parhaat perheen elokuvat! Nyt on aika kerääntyä television ääreen ja pistää popparit kulhoon – joulun leppoisat leffahetket odottavat.

Eri kanavien ohjelmatarjonnassa koko perheen elokuvat tarjoavat leppoisia hetkiä television ääressä.

Perheen pienimmät saavat nauttia TV2:n pidennetyistä lastenohjelma-aamuista aina loppiaiseen saakka. Jouluaattona luvassa on  klassikko-ohjelmiston lisäksi suosittujen elokuvasarjojen osia niin ennen kuin joulun jälkeenkin.

Vietä laatuaikaa rakkaimpiesi kanssa – tässä joulun parhaat koko perheen elokuvat:

Kiivijoulu (2017)  LA 21.12. TV2

Joulua pakoon lähtenyt pukki ja avioeroperhe-elämästä kärsivät sisarukset Sam ja Molly törmäävät toisiinsa aurinkorannalla. Uusiseelantilainen elokuva yhdistelee sujuvasti kaksi tarinalinjaa. Lopputulos ei ehkä ole kaikkein omaperäisin, mutta sitäkin sympaattisempi. Ohjaaja Tony Simpson välttää taitavasti kaiken sen imelyyden, johon tarina olisi helposti tarjonnut aihetta.

Eikä ohjaajaa voi myöskään syyttää kulttuurisesta omimisesta. Onhan hän sentään antanut joulupukin roolin Kari Väänäselle. Kuka muu kuin suomalainen voisikaan näytellä roolia, sillä asuuhan pukki sentään Lapissa Korvatunturilla. Tosin elokuvassa kotipaikka näyttäisi olevan jossain pohjoisnavalla… –Henri Waltter Rehnström

Kari Väänänen näyttelee uusiseelantilaisessa komediassa joulupukkia, joka karkaa stressilomalle.

Kiivijoulu © Yle Kuvapalvelu

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (2010) LA 21.12. Sub

J.K. Rowlingin suosittuihin fantasiakirjoihin perustuvat Harry Potter -elokuvat ovat aika lailla yhtenevä paketti, vaikka ohjaajat eri osien välillä vaihtuivatkin. Ne edustavat huolella tehtyä lasten ja nuorten fantasiaa, jossa pääpaino on hyvän ja pahan klassisella taistelulla.

Elokuvasarjan päättävä Harry Potter ja kuoleman varjelukset jaettiin elokuvana kahteen osaan, osin varmaan puhtaasti voiton maksimoimiseksi. David Yatesin ohjaustyö vie tarinan päätökseen, jossa velhokoulun oppilas Harry Potter ja paha Voldemort ottavat lopulta yhteen. Päätösosat saavat sen verran synkkiä ja sotaisia sävyjä, etteivät ne sovellu perheen pienimmille.

Ykkösosan suurin ongelma on se, ettei se ole mitään ilman kakkososaa. Eli jää kesken. –Pertti Avola

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (2011) LA 28.12. Sub

Velhosaaga saatetaan päätökseen kuolemaa syleilevissä tunnelmissa. Tapahtumat jatkuvat siitä, mihin edellisessä osassa jäätiin. Tarina viedään komeasti maaliin, mutta aiempien elokuvien yksityiskohdat, huumori ja taikamaailman monipuolisuus jäävät taikasauvoilla ammuskelun jalkoihin. –Onnimanni Liukkonen

Harry, Ron ja Hermione ovat oman onnensa nojassa ilman Dumbledoren tukea. Pimeät voimat heidän keskuudessaan uhkaavat repiä kolmikon hajalle.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 © Sub

Yksin kotona -sarja

Joulunaikaan sijoittuvien elokuvien klassikkosarja, jossa Kevin-poika päätyy sattumien kautta puolustautumaan yksin rosvoja vastaan. Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa Keviniä näyttelee Macaulay Culkin. Jatko-osat 3 ja 4 saivat osakseen kritiikkiä sekä näyttelijöiden vaihtumisen että surkean juonen takia.

Yksin kotona (1990) MA 23.12. Sub

Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa (1992) TI 24.12. MTV3

Yksin kotona 3 (1997) TO 26.12. MTV3

Yksin kotona 4 (2002) TO 26.12. MTV3

Niko – lentäjän poika (2008) TI 24.12. TV2

Niko uskoo isänsä olevan yksi Joulupukin Lentävistä Poroista.

Niko – lentäjän poika © Yle Kuvapalvelu

Jos kansallinen identiteettikriisi tuskaileekin millä kansakuntamme voisi valloittaa maailmaa, muistettakoon jouluiset koko perheen elokuvat. Ihastella sopii koko perheen animaatiota isättömänä kasvaneesta poropojasta, joka unelmoi pääsystä Pukin lentojoukkoihin.

Lapin upeaa luontoa valoineen ja väreineen kuvataan hienosti. Kari Juusosen ja Michael Hegnerin ohjaaman menestyselokuvan ääninäyttelijöinä kunnostautuvat mm. Hannu-Pekka Björkman, Vesa Vierikko ja Tommi Korpela. –Arto Pajukallio

Niko 2 – lentäjäveljekset (2012) KE 25.12. TV2

Joulupukin lentojoukkoihin kuuluvan isänsä löytänyt Niko haaveilee eronneiden vanhempiensa palaavan yhteen. Siksi poika pettyy, kun äiti kertoo uuden miesystävänsä muuttavan poikineen yhteiseen kotiin. Niko ei osaa suhtautua uuteen pikkuveljeensä, saati isäpuoleensa. Kun kotkat kaappaavat pikkuveljen, yhteinen koettelemus alkaa kuitenkin hitsata uusperhettä yhteen.

Pelastusoperaation ympärille kiedottu juoni palvelee perheen pienimpiä, mutta uusperheproblematiikka puhuttelee myös aikuista. Kansainvälisen tason seikkailun lomassa käsitellään uskottavasti sisaruus-, vanhemmuus- ja ystävyyssuhteiden haasteita. Kaiken tämän luonteva yhdistäminen on lastenelokuvalta vaikuttava saavutus. –Matti Rämö

Ice Age – Jäätikön sankarit (2002) TI 24.12. MTV3

Sapelihammastiikeri joutuu pohtimaan omantunnonkysymyksiä, kun mammutti ja laiskiainen pelastavat ihmislapsen sen kynsistä. Epäsuhtainen porukka päättää palauttaa taaperon lajitoveriensa huomaan. Aikakautensa animaatioteknologian huippua edustava tietokonepiirretty viihdyttää humanistisella asenteellaan. –Onnimanni Liukkonen

Ice Age 2 –  Jäätikkö sulaa (2006) KE 25.12. MTV3

Ilmaston lämpeneminen uhkaa Manun, Sidin ja Diegon eloa. Kolmikko havahtuu siihen, että kotilaakso on vaarassa jäädä vedenpaisumuksen alle. Seikkailu voi alkaa!

Ice Age 3 – Dinosaurusten aika (2009) KE 25.12. MTV3

Mammuttipariskunta odottelee perheenlisäystä, mikä saa sapelihammastiikeri Diegon kokemaan itsensä ulkopuoliseksi. Pöljä laiskiainen Sid taas yrittää löytää sisäisen äitinsä kolmen dinosaurusmunan avulla. Seikkailu siirtyy maanalaiseen viidakkoon, kun dinoäiti kaappaa Sidin ja poikaset mukaansa.

Kolmannen Ice Agen tarina toimii mainioiden hahmojen ja niiden välisen kemian varassa. Viimeisimmän silauksensa antaa alan huippua edustava animointi. Juonesta ei sen sijaan kovin kummoisia käänteitä löydy. –Onnimanni Liukkonen

Kolmannessa Ice Age -elokuvassa mammutit odottavat perheenlisäystä, minkä johdosta Diego ja Sid alkavat kyseenalaistaa paikkaansa laumassa.

Ice Age – Dinosaurusten aika © Blue Sky Studios

Frozen – huurteinen seikkailu (2013) TI 24.12. Nelonen 

Taikavoimillaan lunta ja jäätä hallitseva Elsa saattaa siskonsa hengenvaaraan Disneyn animaatioelokuvassa Frozen – huurteinen seikkailu.

Frozen – huurteinen seikkailu © Nelonen

Joulupäivänä  Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa saa odotettu Frozen 2. Jouluaattona jatko-osaan voi varautua katsomalla ensimmäisen osan Frozen – huurteinen seikkailu.

H.C. Andersenin Lumikuningatarta mukaileva Disney-animaatio kertoo prinsessasiskoista Elsasta (Katja Sirkiä) ja Annasta (Saara Aalto). Taikavoimillaan lunta ja jäätä hallitseva Elsa saattaa siskonsa hengenvaaraan. Tytöt kasvavat erillään, mutta kohtaavat Elsan kruunajaisissa. Naiivi Anna kokee pikarakastumisen, Elsa sen sijaan aiheuttaa tunnepurkauksissaan hyytävän talven. Hän pakenee pohjoiseen, ettei aiheuttaisi enempää tuhoa.

Jättihitti Frozen rakentaa tarinan sisarrakkauden, eikä niinkään romanttisen pariutumisen varaan. Sivuhahmoista lumiukko Olaf tarjoaa toimivat, mutta hieman tunkkaiset komedianumerot. Laulujaksot avaavat komeasti tarinan tasoja. Yhteisön ennakkoluuloja pakeneva ja ilman miestä elävä Elsa on usein tulkittu seksuaalivähemmistön edustajaksi ja kappale Let it Go eräänlaiseksi kaapista ulos tulemiseksi. –Onnimanni Liukkonen

Älä unohda näitä joulun klassikko-ohjelmia:

Joulupukki ja noitarumpu (1996) TI 24.12. TV2

Jouluaattona kannattaa vähintäänkin nostalgia-arvonsa vuoksi katsoa vuonna 1996 valmistunut, Mauri Kunnaksen lastenkirjaan perustuva Joulupukki ja noitarumpu. Animaatioelokuvassa joulupukki kohtaa erilaisia outoja onnettomuuksia. Liittyykö Vekara-nimiseltä lapselta saatu epäselvä piirros jotenkin tapahtumiin?

Muista myös jouluaaton klassikko-ohjemat Joulupukin Kuuma Linja, Lumiukko ja sen jatkotarina Lumiukko ja lumikoira sekä Samu-Sirkan joulutervehdys!

X