Miltä tuntuisi saunoa luolassa tai maailmapyörässä? – Listasimme viisi erikoista saunaa

Miten olisi löylyt luolassa, hiihtohississä tai maailmanpyörässä? Kokosimme viisi erikoista suomalaista saunaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kemiön saarelta löytyy maanalainen luolasauna.

Miten olisi löylyt luolassa, hiihtohississä tai maailmanpyörässä? Kokosimme viisi erikoista suomalaista saunaa.
Teksti: Jukka Hiiro

1. Taianomainen savusauna saaristossa

Kemiön saarella sijaitsevan Storfinnhova Gårdin savusauna on ainutlaatuinen graniitinlohkareista rakennettu maanalainen luolasauna. Elämykselliseen metsäkylään rakennetun savusaunan löylykokemuksen viimeistelee saunan sisätilan halkova puro, jossa voi löylyjen lomassa vilvoitella.

Tilavaan saunaan mahtuu kerralla jopa 45 saunojaa, ja saunan läpi virtaava metsäpuro muodostaa saunaan vesiputouksen ja kaksi vesiallasta, joista toista saunojat voivat käyttää vilvoittelualtaana.

Yleisvuoroja saunassa järjestetään 1–3 kertaa kuukaudessa, muuten se toimii tilaussaunana. Yleinen savusauna maksaa 18 euroa aikuisilta ja 4–12-vuotiailta 12 euroa. Perhelippu (2+2) on 55 euroa. Yksityistilaisuudet vapaalla saunomisella alkaen 995 euroa.

2. Sauno yläilmoissa matkalla tunturiin

Ylläksellä on tiettävästi Suomen ainoa hiihtohissiin eli gondoliin tehty sauna. Maan ja taivaan välillä saunoen ja löylyä viskoen voi nauttia maisemista matkalla tunturin laella sijaitsevalle saunaosastolle, joka niin ikään on saunagondolin vuokraajan käytössä.

Gondoliin mahtuu kerralla neljä saunojaa, ja kierros kestää noin 20 minuuttia. Huipulla sijaitsevalla saunaosastolla tilaa on 12 henkilölle, ja saunan lisäksi käytettävissä on takkahuone, suihkut, ulkoporeallas – sekä ihailtavana upeat maisemat.

Saunagondolin ja saunaosaston vuok­raus maksaa 1 350 euroa.

Saunagondolissa voi ihailla Ylläksen tunturia. <span class="typography__copyright">© Eetu Leikas/ Ylläs ski resort</span>

Saunagondolissa voi ihailla Ylläksen tunturia. © Eetu Leikas/ Ylläs ski resort

3. Rullalautailua saunalautalla

Vuokatin vesiurheilukeskuksessa Sotkamossa on tiettävästi maailman ainoa kahdella rullalautarampilla varustettu saunalautta. Löylyttelyn välissä halukkaat voivat siis rullalautailla tai vaikkapa grillata aurinkoterassilla. Saunalautan puitteet ovat vesiurheilukeskuksen asiakkaiden käytettävissä ja lautalla palvelee myös pieni kahvio.

Sauna on mahdollista varata myös erikseen, jolloin sen hinta on 12 euroa hengeltä. Kuluvalla kaudella 2022 Vuokatin vesiurheilukeskus on suljettu, mutta se toivottavasti avaa ovensa jälleen ensi kesäksi.

© Ville Pääkkönen

© Ville Pääkkönen

4. Tamminiemen sauna

Harva tietää, että Suomen poliittisen historian ja yleishistoriankin merkittävin sauna on vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Tamminiemen lauteilla on puhuttu politiikkaa ja pohjustettu ja sinetöity sopimukset presidentti Urho Kekkosen valtakaudella.

Tamminiemessä on historiallisen ilmapiirin ja pehmeiden löylyjen lisäksi uima-allas sekä takkahuone. Mistään tilaihmeestä ei ole kyse, sillä saunojia mahtuu 16, ja hekin kahdessa vuorossa. Halvaksikaan historialliset löylyt eivät tule, sillä saunavuokra on 3 675 euroa. Hintaan sisältyy kyllä pyyhkeet ja saunakosmetiikka.

© Hannu Lindroos/SKOY

© Hannu Lindroos/SKOY

5. Sauno maailman­pyörässä Helsingissä

Keskellä Helsinkiä Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa maailmanpyörässä voi myös saunoa. Yksi maailmanpyörän hyteistä on nimittäin sauna, joka on palvellut niin turisteja, kaveri- ja polttariporukoita kuin perheitäkin vuodesta 2016 lähtien.

Maailmanpyörän sauna nousee parhaimmillaan 40 metrin korkeuteen, ja maan tasolla varaajien käytössä on ulkoporeallas. Maailmanpyörän saunaan mahtuu kerralla 4–5 henkilöä ja porealtaaseen 10 henkilöä. Maksimissaan saunaelämys vuokrataan 15 hengen seurueille.

Saunaelämyksen hinta 1–4 hengelle on 240 euroa tunnilta, ja lisäosallistujilta 30 euroa henkilöltä.

© Skysauna

© Skysauna

Lue myös: Näyttelijä Ria Kataja ryhtyi saunaterapeutiksi: ”Tämä ei ole voimalaji, mutta kyllä tässä yleensä uupuu ensimmäisenä vihtoja”

X