Lobbausmatkoja, festarilippuja – Seura selvitti miten vähän kansanedustajat kertovat saamistaan lahjoista

Eduskunta tiukensi lahjasääntöjään, mutta vain osa kansanedustajista kertoo, mitä kaikkea hyvää on tullut tällä vaalikaudella vastaanotettua. Seura kysyi, miksi he toimivat näin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinan auto- ja teknologiateollisuus ovat kutsuneet kansanedustajia kylään.

Eduskunta tiukensi lahjasääntöjään, mutta vain osa kansanedustajista kertoo, mitä kaikkea hyvää on tullut tällä vaalikaudella vastaanotettua. Seura kysyi, miksi he toimivat näin.
(Päivitetty: )
Teksti: Kati Pietarinen

Eduskunnan jäsenten on pitänyt jo vuodesta 2015 asti ilmoittaa julkiseen nettirekisteriin kaikki saamansa yli 400 euron arvoiset lahjat, edut ja ilmaismatkansa. Halvemmatkin saamiset voi ilmoittaa jos haluaa, pakkoa ei ole.

Ilmoituksia oli kuitenkin tullut rekisteriin vuodenvaihteeseen mennessä vasta parikymmentä, 12:lta eri kansanedustajalta.

Seura kysyi kaikilta 200:lta kansanedustajalta, ovatko heidän lahjarekisteritietonsa ajan tasalla, ja ovatko he ilmoittaneet saamisistaan eduskunnan ohjeiden mukaisesti.

Ilmoittamatta jättämisestä ei nimittäin tule seurauk­sia, sillä eduskunta ei ole halunnut säätää rekisterin laiminlyömisestä minkäänlaista sanktiota.

Kyselyymme vastasi sata edustajaa. Osa heräsi ilmoittamaan lahjoistaan vasta Seuran kyseltyä asiasta.

Kokonaiskuvan ymmärtäminen on hankalaa, koska sekavaan ohjeeseen on kirjattu paljon poikkeussääntöjä.

Edustajat voivat niiden takia aivan luvallisesti jättää paljon kertomatta.

Konkaritkin unohtavat ilmaismatkojaan

Kolme kansanedustajaa on käynyt Seuran selvityksen perusteella ulko­maisten toimijoiden maksamilla matkoilla, joista he eivät ole tehneet vaadittua ilmoitusta kuukauden määrä­ajassa.

He vetoavat tietämättömyyteen ja unohdukseen. Lisäksi vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto sanoo tehneensä Taiwanin hallinnon vuonna 2016 maksamasta matkasta ilmoituksen, mutta sitä ei ole rekisterin nettisi­vuilla.

Samalla matkalla ollut keskustan Hannu Hoskonen ei tehnyt matkasta ilmoitusta eikä kertonut siitä vastauksessaan Seuran kyselyyn.

”Olin vilpittömästi siinä uskossa, että matkasta ei tarvitse ilmoittaa rekisteriin. Olen ilmoittanut matkan verottajalle lahjana”, Hoskonen sanoo.

Eduskunnassa on liuta virallisia ystä­vyysryhmiä, joiden vierailumatkat ulkomaille maksaa eduskunta. Näitä matkoja ei tarvitse ilmoittaa rekisteriin.

Hoskonen esittelee itsensä Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtajaksi. Suomella ja muilla EU-mailla ei kuitenkaan ole diplomaattisuhteita Taiwaniin, jota Kiina pitää maakuntanaan.

Siksi ystävyysryhmä ei ole virallinen, eikä eduskunta maksa Taiwanin-matkoja.

Taiwan on 1990-luvulta lähtien maksanut suomalaisten kansanedustajien vierailuja alueelleen.

”Ne pitäisi ilmoittaa rekisteriin”, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo.

Keskustan Pekka Puska kertoo Seuralle käyneensä Harvardin yliopiston maksamalla luentomatkalla ja qatarilaisen säätiön maksamalla konferenssimatkalla, mutta ei ole ilmoittanut näitä lahjarekisteriin.

Puska on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja ja lääketieteen alan vaikuttaja.

”Olen kymmeniä vuosia tehnyt tällaisia matkoja, ei tullut mieleenkään että tällaista pidetään lahjana. Tsekkaan asian ja ehdottomasti ilmoitan ne”, Puska sanoo.

Seuran kyselyn jälkeen Puska teki rekisteriin ilmoitukset kahdesta matkasta.

Kiinaan teollisuuslobbarien laskuun

Perussuomalaisten Ville Vähämäki ei vastannut Seuralle, mutta teki jälkeenpäin eduskunnan rekisteriin ilmoituksen viikon Kiinan-matkasta, jolla oli käynyt maaliskuussa 2018.

Puoluetoveri Mika Niikko ilmoitti samasta matkasta rekisteriin ennen kyselyämme, mutta puoli vuotta myöhässä.

Matkan maksoi maan autoalan etujärjestö China Automobile Dealers Association.

Niikon ilmoituksen mukaan ohjelmassa oli järjestön automessut Sanyan kaupungissa sekä kulttuurivaihtoon ja Pekingin talviolympialaisiin liittyviä tapaamisia Pekingissä.

Kaksikko kävi myös keväällä 2017 kiinalaisen Jiangsu Association for Science and Technology -yhdistyksen maksamalla Kiinan-matkalla. Yhdistyksen tavoitteena on edistää Kiinan itärannikolla sijaitsevan Jiangsun maakunnan kehittymistä ”globaaliksi teollisuustekonologian innovaatiokeskukseksi”.

Tästä reissusta Vähämäki ja Niikko ilmoittivat ajallaan, mutta eivät kerro matkan hintaa.

Eduskunnan sivistysvaliokunta on saanut lippuja Flow-festivaaleille. © Flow / Samuli Pentti

Festivaaleille luksuslipuilla

Marras-joulukuussa kuusi kansanedustajaa ilmoitti rekisteriin saaneensa Helsingin yliopistolta yli 400 euron arvoiset liput Slush-yrittäjätapahtumaan. Liput saaneet kansanedustajat osallistuivat yliopiston keskustelu­tilaisuuteen.

Sosialidemokraattien Antti Lindtman sai viime vuoden aikana Veikkaukselta liput Urheilugaalaan ja NHL-otteluun.

Vihreiden Jani Toivola ja kokoomuksen Sari Multala tekivät Seuran kyselyn jälkeen eduskunnan lahjarekisteriin ilmoitukset useana vuonna saamistaan kutsuvieraslipuista Flow-musiikkifestivaaleille.

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo Seuralle saaneensa Flow-lippuja, mutta sanoi lippujen arvon olevan alle 400 euroa. Eduskunnan rekisteriin hän ei ollut lippuja ilmoittanut.

Flow-festivaalin toimitusjohtajan Suvi Kallion mukaan kutsuvieras­lipulla saa samat palvelut kuin festivaaleille myytävällä Gold Arena -lipulla, joka maksaa yli 200 euroa.

Tällaisia lippuja sivistysvaliokunnan jäsenille lähetettiin vuosina 2016, 2017 ja 2018 kaksi kappaletta.

Toivolan, Multalan ja Anderssonin lisäksi valiokunnassa on neljätoista muuta jäsentä, jotka eivät ole tehneet lippulahjoistaan ilmoituksia.

Se ei silti välttämättä ole väärin.

Kallio huomauttaa, että osa lahjansaajista on voinut ottaa vastaan vain yhden lipun, jolloin saamisten yhteisarvo jää alle 400 euron.

Osa on voinut jättää liput käyttämättä.

Valtaosa pieniä liikelahjoja

Ehdoton enemmistö Seuran kyselyyn vastanneista kansanedustajista kertoi saaneensa vain alle 400 euron arvoisia lahjoja. Jotkut ovat tehneet näistä vapaaehtoisia ilmoituksia.

Vastaanotetuissa lahjoissa toistuivat pääsyliput musiikkifestivaaleille, urheilutapahtumiin, kulttuuritilaisuuksiin ja messuille.

Alkon hallintoneuvoston jäsenet saavat kaksi kertaa vuodessa lähetyksen uutuustuotteita.

Raviurheilujärjestö Hippos lahjoittaa kansanedustajille ilmaisen kausikortin. Korttia ei myydä, mutta sen arvo voi olla käyttäjälle kymmenistä noin sataan euroon, jos jaksaa koluta kaikki ravit.

Valtaosa kansanedustajien Seuralle ilmoittamista lahjoista on pieniä, jopa hellyttäviä: villasukkia vauvalle, itsetehtyjä koruja, kirjoja, kalentereita, koriste-esineitä, puukkoja, kyniä, mukeja, latureita.

Vastauksista löytyy myös kuvakirja, reppu, kahvipaketti, ruisleipä, huivi ja puurasia.

Perheen saamisia ja synttärilahjoja ei tarvitse kertoa

Rekisteriin tehdyistä virallisista ilmoituksista ei pysty päättelemään kaikkea. Eduskunnan ohjeessa listataan lukuisia poikkeuksia, jolloin lahjoista tai matkoista ei tarvitse kertoa.

Esimerkiksi ”kohtuulliset merkkipäivälahjat” saa pitää omana tietonaan. Kohtuullisuuden määritelmän saa käytännössä päätellä itse.

Matkoista pitää ilmoittaa, jos muu taho kuin sukulainen, oma eduskuntaryhmä, puolue tai eduskunta on maksanut niistä yli 400 euroa.

Eduskuntatyöhön kuuluvia matkoja ei myöskään tarvitse ilmoittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi eduskunnan virallisten ystävyysryhmien matkat, ihmisoikeusryhmän matkat, viralliset vaalitarkkailumatkat, ja useiden eri toimijoiden koulutusohjelmat kan­sanedustajille.

Perhe- tai kaveripiirin matkojakaan ei tarvitse ilmoittaa, vaikka joku olisikin sponsoroinut niitä.

Eikä eduskunnan omien harrastusporukoiden etuja tarvitse kertoa: tällaisia ovat muun muassa eduskunnan urheilukerhon jäsenilleen maksamat matkat parlamenttien välisiin hiihto- tai jalkapallokisoihin.

Kuntapoliitikkona saat ottaa isojakin lahjoja

Kansanedustajien yleisen tulkinnan mukaan eduskuntaryhmän edustajana tehtyjä matkoja ei tarvitse ilmoittaa. Vihreiden Heli Järvinen ei tehnyt ilmoitusta epävirallisesta tarkkailumatkasta Katalonian epäviralliseen kansanäänestykseen, koska oli matkalla eduskuntaryhmänsä valitsemana. Samalla matkalla ollut Sinisten eduskuntaryhmän Simon Elo ilmoitti reissusta normaalisti.

Matkat maksoi katalonialainen yhtymä.

”Olin ajatellut kertoa matkasta, mutta ymmärsin, että siitä ei kuulu ilmoittaa, koska olin siellä ryhmän edustajana”, Järvinen sanoo.
Hän kertoo käyneensä ryhmän edustajana myös eläketurvakeskuksen seminaarissa Ahvenanmaalla, eikä ilmoittanut siitäkäkään.

Selkeää linjaa asiasta ei ole.

”Eduskuntaryhmät tekevät näistä asioista ratkaisunsa itse. Kansliana emme ota siihen kantaa”, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo.

Erityisen harmaa alue syntyy siitä, että muuhun kuin itse eduskuntatyöhön liittyviä matkoja tai lahjoja ei ohjeen mukaan tarvitse merkitä rekisteriin.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi yhdistyksen tai yrityksen hallituksen jäsenenä tulleet saamiset.

Osa kansanedustajista matkustaa tai saa lahjoja myös kuntapoliitikkoina. Näitäkään ei tarvitse ilmoittaa eduskunnalle.

Tietoa näistä ei kerätä tai julkaista myöskään kunnissa, Kuntaliiton lakimies Saija Haapalehto sanoo.

”En ole kuullut, että aiheesta olisi mitään aloitteitakaan.”

Nykyedustajat osaavat myös välttää kyseenalaisia kestityksiä. Jotkut kertovat kieltäytyneensä esimerkiksi Taiwanin-matkasta, yksi­tyishenkilön antamasta arvokkaasta korusta ja lukuisista ilmaiskutsuista kulttuuritapahtumiin.

Ministereillä eri säännöt

Ministereillä on erilaiset lahjoitusohjeet kuin rivikansanedustajilla. Ministerit noudattavat virkamiessääntöjä: heidän pitää varoa visusti vastaanottamasta mitään, minkä voisi tulkita epäilyttäväksi.

Vaikka ministereiden on siis erityisesti vältettävä suuria lahjoja, heidän ei tarvitse ilmoittaa yli 400 euron lahjoista tai matkoista, jos niitä pyytämättä ja kyselemättä saavat.

Seura kysyi tällaisista arvokkaista lahjoista myös ministereiltä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kertoi saaneensa vain alle 400 euron lahjoja.

Pääministeri Juha Sipilän esikunnasta kerrottiin, että ilmoitettavia lahjoja tai matkoja ei ole.

Muut ministerit eivät vastanneet kyselyyn.

Kaikki Seuran kansanedustajilta kyselyyn saamat vastaukset löydät taulukkona tästä linkistä.

X