Lohen hinta on jo lähes tuplaantunut alkuvuodesta – Syrjäyttääkö siika lohen jopa sushissa? Ennätyskallis lohi vaikuttaa jo ruokailutottumuksiinkin

Lohen hinta on noussut vuoden alusta jo lähes kaksinkertaiseksi. Kallis hinta heijastuu etenkin sushiravintoloihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjasta tuotava merilohi maksaa nyt ennätyksellisen paljon.

Lohen hinta on noussut vuoden alusta jo lähes kaksinkertaiseksi. Kallis hinta heijastuu etenkin sushiravintoloihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Lohen hinta on tänä vuonna ennätyskorkealla. Loheen erikoistuneen Fresh Fish Kalamestan toimitusjohtaja Jyrki Einiö kertoo, että lohen hinta on lähes kaksinkertaistunut alkuvuodesta.

”Tällä hetkellä kokonaisen, peratun merilohen tuottajahinnat ovat nousseet noin 120–130 Norjan kruunun tasolle eli noin 14 euroon, ja maahantuontihinnat ovat verollisina lähes 17 euron luokkaa. Nyt on kaikkien aikojen kalleimmat hinnat sinä aikana, mitä olemme tuoneet lohta eli 30 vuoden aikana.”

Alkukesän aikana saatavuus paranee ja hinnat voivat hieman laskea sesongin aikana, mutta Einiö ei odota hintoihin suuria muutoksia.

”Korkeassa hintatasossa mennään tämä vuosi, korkeammassa kuin aiemmin.”

Pandemia ja Ukrainan sota nostaneet hintaa

Jyrki Einiön mukaan hinnan nousun taustalla on monia syitä: kalaproteiinin suosion kasvu ympäri maailmaa, kohonneet kustannukset ja kysynnän ja tarjonnan laki. Norjassa on jouduttu rajoittamaan kalan perkauksia poikkeuksellisen kylmän veden takia ja kala kasvaa entistä heikommin.

Viime vuonna kalalle riitti kysyntää, ja silloin lohta perattiin paljon pois. Nyt kalaa on vähemmän tarjolla.

”Saatavuus rajoittuu jonkin verran ja valinnan varaa ei ole niin paljon kuin ennen, mutta maailman markkinahintaan saamme säännöllisesti tuoretta lohta. Norja on merkittävin Atlantin lohen tuottaja varsinkin Euroopan markkinoilla.”

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä vahvistaa, että lohi on kalleinta Suomen tuontihistorian aikana. Lohen tuontia alettiin avata 1990-luvulla.

Setälä kertoo, että lohen ennätykselliseen hinnan nousuun vaikuttaa, että koronapandemian hellittäessä lohen kysyntä ravintoloissa on kasvanut. Pandemia on aiheuttanut myös erilaisia tuotanto-ongelmia esimerkiksi Chilessä.

”Taustalla on myös kustannusten nousua Ukrainan sodan takia. Rehun raaka-aineiden hinta on nousussa, sillä Venäjä ja Ukraina ovat tärkeitä viljan tuottajamaita. Auringonkukkaöljyä käytetään kalan rehussa, ja myös öljyn hinnan nousu lisää kustannuspaineita. Euron arvo suhteessa dollariin ja Norjan kruunuun vaikuttaa myös”, Jari Setälä sanoo.

Lohen korkea hinta koettelee kalanjalostajia

Tarjonta ei kasva samaan tahtiin kysynnän kanssa. Kalan tarjonta lisääntyy vasta loppukesästä, kun kasvattajat alkavat myydä lohta enemmän. Jari Setälä uskoo, että syksyllä lohen hinta on silti korkeammalla kuin muina vuosina.

Korkea hinta koettelee esimerkiksi pieniä kalanjalostajia, sillä korkeiden hintojen takia liiketoiminta saattaa käydä kannattamattomaksi. Tällä hetkellä lohta ei kannata hankkia varastoon.

Lohen kallistuminen saattaa näkyä myös suomalaisten lautasilla.

”Suomalaisten kuluttajien ostovoiman on ennustettu vähenevän. Edullisempien tuotteiden kuten silakan ja muikun kysyntä nousee, jos lohi kallistuu, siitä uhkaa tulla vain juhlapäivien herkku. Kun lohi oli halpaa, se oli ruokakauppojen sisäänheittotuote.”

Lohen hinnan kallistuminen ja saatavuuteen liittyvät ongelmat vaikuttavat sushiravintoloiden arkeen. Lohi on suosittu sushitäyte. © OTAVAMEDIA

Sushiravintola joutui sulkemaan päiväksi

Lohen hinnan nousu heijastuu myös ravintoloiden arkeen. Kokoro Sushin ja Neko Izakayan omistaja Khanh Vu on huomannut, että lohi alkoi kallistua jo joulukuussa 2021. Tuolloin ravintolassa ajateltiin sen johtuvan joulusesongista. Hinta pysyi kuitenkin korkeana koko tammikuun ja helmikuun, ja Ukrainan sodan alla lohi kallistui raketinomaisesti.

Kokoro Sushi hankkii monen helsinkiläisravintolan tapaan kalansa kalatukuista. Lohi tulee Norjasta. Kokoro Sushi joutui sulkemaan ravintolansa päivän ajaksi kahdesti huhtikuun aikana, koska lohen saannissa oli ongelmia pääsiäisen jälkeen. Norjassa pääsiäistä vietetään Suomea pidempään.

”Tuottajat sanoivat, että kalaa ei ole, tai ne ovat todella pieniä. Meille kerrottiin myös, että kalaa olisi, mutta se ei ole parasta laatua sashimiin. Kalan hankkiminen ruokakaupoista ei ollut vaihtoehto, koska siellä myytävä kala ei ole riittävän hyvää standardeillemme”, Khan Vu kertoo.

Hän arvelee, että ravintola saatetaan joutua sulkemaan jatkossakin tilapäisesti, sillä lohi on suomalaisten suosikki raaka-aine sushissa. Jos ongelmat jatkuvat pitkään, ruokalistaa joudutaan muuttamaan radikaalisti.

”Kun lohta oli niukasti tarjolla, harkitsimme suomalaisen siian käyttöä, mutta tuottajien mukaan siikaa on vielä vaikeampi saada tällä kaudella ja meidän pitäisi odottaa jopa heinä-elokuuhun”, Vu kertoo.

Lue myös: Kalatalous kriisissä, suomalaisia kalanpoikasia odottaa tuho Venäjän hyökkäyksen vuoksi – ”Nyt tarvittaisiin joustoa ympäristöhallinnolta”

X