Loma omien lasten kanssa? Kuulostaa kohtuuttomalle – ”Ei aikuistenkaan loma voi olla viiniä terassilla tai makoilua rannalla”

Luin taannoin jutun äidistä, joka oli närkästynyt siitä, ettei kahden lapsen kanssa kesälomailu ollutkaan rentoja piknikkejä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran tuottaja Anna Povenius.

Luin taannoin jutun äidistä, joka oli närkästynyt siitä, ettei kahden lapsen kanssa kesälomailu ollutkaan rentoja piknikkejä.
Teksti:
Anna Povenius

Lomailun makuun on päästy. Todellisuus alkaa hahmottua. Edessä on taaskin ihan tavallinen kesä.

Luin taannoin jutun äidistä, joka oli närkästynyt siitä, ettei kahden lapsen kanssa kesälomailu ollutkaan ihania rentoja piknikkejä, luovia maalailuhetkiä ja askartelua Sound of Music -musikaalin hengessä.

Järkytys oli ollut suuri, kun koko viime kesä olikin ollut ”jatkuvaa vääntöä aamusta iltaan”. Kahden kuukauden kesälomansa jälkeen äitiparka oli jo niin loppu, että vain odotti pääsyä töihin lepäämään.

Tänä kesänä tämä neuvokas äiti ei aikonut astua samaan ansaan. Nuorimmalle lapselle oli varattu päiväkotiaikaa heti loman alkuun, jotta äiti pääsi rauhassa nauttimaan kiireettömistä aamuista, croissantista ja jääkahvista. Lapsen hän haki hoidosta sitten, kun omasta lomasta oli ensin nautittu.

Vaikka on loma, pitäisikö vaatia vähän vähemmän – itseltäänkin?

Ei pitäisi olla yllätys, että vanhemmuus on vanhemmuutta kesälomallakin. Taistelua aurinkorasvan levityksestä, hellehatun pitämisestä, hiekan heittämisestä, oman huoneen siivoamisesta tai kännykän käytöstä. Lapsen iästä riippuen.

Se on myös jatkuvan marinan kuuntelua ja loputonta ruoan laittamista, koska lapset on pakko ruokkia lomalla itse kaikilla aterioilla.

Isovanhempienkaan hoidettavaksi lapsosia ei voi kovin usein tyrkätä, sillä eloisan pilttilauman paimentaminen helteessä on kohtuuton vaatimus senioreille. Heidän kohdallaan hyvä tahto on usein vahvempi kuin fyysinen kestokyky.

Laskemalla omia odotuksia pettymyksetkään eivät olisi niin isoja. Ei meidän aikuistenkaan loma voi olla yhtä juhlaa, viiniä terassilla, makoilua rannalla tai kulttuuririennoissa kiertelyä.

Se on tavallista elämää ehkä keskimääräistä lämpimämmässä säässä ja hyvässä lykyssä ilman aamuherätyksiä.

Ehkä meidän vanhempien olisi syytä ottaa hetki lomaa itsestämme ja vaatimuksistamme.

Lue myös: Jenni Haukio pohdiskelee kesälomia: ”Kesälomasta saa irti enemmän, kun lomapäivän suunnittelee etukäteen, vai saako sittenkään?”

X