Lomakohde vilisi vaarallisia punkkeja – Miksi matkanjärjestäjä ei kertonut puutiaistulvasta?

Jaa artikkeli
Gardajärvelläkin vilisee punkkeja.
© Jouko Levanto / Otavamedia
Perhe matkusti Italiaan lomakohteeseen, joka oli täynnä punkkeja. Paikallinen opas ei maininnut asiasta sanaakaan eikä hotellissa ollut punkkipihtejä.

Perhe kävi äskettäin viikon matkalla Italiassa, Gardajärven alueella sijaitsevassa Garda Trentinossa ja huomasi, että alueella oli paljon punkkeja. Se oli heille täydellinen yllätys, sillä matkanjärjestäjä ei ollut kertonut mitään puutiaisista.  Ei myöskään paikalla ollut opas maininnut asiasta.

Trentinossa jopa neljä prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivokuumetta eli eniten koko Italiassa. Siksi paikalliset asukkaat ovat saaneet ilmaisen TBE-rokotuksen punkkeja vastaan. Punkkikartastossa alue on merkitty punaisella.

Aluetta mainostetaan sillä, että se on aktiivilomailijan unelma. Siellä voi patikoida ja pyöräillä upeissa maisemissa. Perhe tekikin luonnossa pitkiä retkiä ja kulki päivät pitkät metsissä. Heistä kaikista löytyi punkkeja.

Hotellista ei löytynyt punkkipihtejä, joten perhe osti ne paikallisesta apteekista ja nyppi iltapuhteena toisistaan puutiaisia.

Kenelläkään heistä ei ollut punkkirokotusta.  Nyt he odottavatkin pelonsekaisin tuntein, iskeekö aivokuume.

Viittaus viranomaisiin

Aurinkomatkoista kerrotaan, että heidän sivuillaan on linkki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille. Siellä sanotaan, että kannattaa harkita TBE-rokotusta, jos matkustaa Pohjois-Italiaan, jossa siis Gardajärvi sijaitsee.

THL:n sivuilla kerrotaan myös, että jos oleskelee lyhyitä aikoja Pohjois-Italian kaupungeissa, rokotussuojaa ei tarvita.

Sen sijaan rokotussuojaa tarvitsevat ne, jotka oleskelevat, asuvat tai työskentelevät pitkään alueella. Rokotteen ottamista voi lisäksi harkita niille kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia alueilla ja liikkuvat paljon luonnossa.

Suomen Matkatoimistojen liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo, että matkanjärjestäjät toimivat juurin näin. Ne viittaavat  terveys- ja turvallisuusasioissa verkkosivuillaan THL:n ja ulkoministeriön sivuille.

”Lain näkökulmasta tämä riittää, mutta voi olla että juuri tässä Gardajärven punkkitapauksessa asiakaspalvelussa on parantamisen varaa. Nyt kun tämä on tullut Aurinkomatkojen tietoon, niin paikallinen opaskin varmasti osaa vastaisuudessa kertoa punkeista”, Heli Mäki-Fränti sanoo..

Seuran yhteydenoton jälkeen Aurinkomatkojen Gardajärven hotellien lomakansioihin on lisätty tieto punkeista sekä vinkkejä siitä, mistä punkkipihtejä voi ostaa.

Mäki-Fränti korostaa, että aina ennen matkaa kannattaa lukea viranomaisten tiedotteet.

”Pääsääntöisesti matkanjärjestäjät kertovat asiakkailleen, jos kyseessä on vakava, henkeä uhkaa epidemia, kuten esimerkiksi zikavirus. Tässä punkkiasiassa THL:n kanta näyttää olevan lievä, koska se vain kehottaa lyhyen aikaa alueella viettävää harkitsemaan punkkirokotusta, mutta ei käske suoranaisesti sitä ottamaan.”

Varo Baltiaa ja Ruotsin saaristoa

Punkkeja löytyy joka puolelta Europpaa. Erityisen paljon niitä on Ruotsin saaristossa ja Baltian maissa. Niihin matkustavia kehotetaan ottamaan  punkkirokotus.

TBE-virustaudin saaneelle kehittyy 1-2 viikon kuluttua flunssan tapaisia oireita, kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja lihaskolotusta. Tämä kestää noin viikon verran, minkä jälkeen useimmat paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin.

Noin kolmannekselle tartunnan saaneista tulee viikon kuluttua uusia oireita. Heillä on kova kuume ja päänsärky sekä niska tuntuu jäykältä. Myös pahoinvointia esiintyy sekä erilaisia aivotoiminnan häiriöitä, kuten sekavuutta. Jos tällaisia oireita ilmaantuu, pitää mennä pikaisesti sairaalahoitoon.

Pahimmillaan puutiasaivokuume voi johtaa kuolemaan.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Borrelioosi on infektiosairaus eikä niin vaarallinen kuin puutiaisaivokuume. Vaikka ottaa rokotteen, punkit voivat silti purra.

X