Lonkeroa myydään maailmalla jopa eurolla tölkki – tamperelainen Sari yllättyi Italiassa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Lonkero-tölkkejä kaupan hyllyllä.
Tutunnäköisiä tölkkejä voi nykyisin löytää maailmalla yhä useammin. © LUKIJAN KUVA
Seuran lukija teki yllättävän löydön Pohjois-Italiassa Firenzen maakunnassa. Tutun alkoholijuoman hinta yllätti kuitenkin sitäkin enemmän.

Vaaleansinisestä, raidallisesta ulkokuorestaan tunnettu greipin makuinen Hartwall Original Long Drink eli ”lonkero” on yksi Suomen suosituimpia alkoholijuomia.

Lonkeron historia ulottuu aina vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin asti. Juoman valmistuksesta otti vastuun kotimainen Oy Hartwall Ab, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli toimia valmiina drinkkinä matkailijoille vain olympiakisojen ajan.

Suosion myötä se päätyi kuitenkin vakituiseksi osaksi suomalaisten juomavalikoimaa.

Vuosikymmenten ajan juoman myyntisuosio pysyi vain Suomen rajojen sisällä. Enää näin ei ole, sillä nykyisin sitä löytää maailmalta yhä yleisemmin.

Hinta yli puolet halvempi

Tamperelainen Sari yllättyi tehdessään ostoksia Castelfiorentinon kylässä Firenzen maakunnassa. Alkoholijuomien lomasta löytyi kaksi tutunnäköistä tölkkiä.

”Kuljin huolettomasti supermarketin viinihyllyjen ohi, kunnes pysähdyin ja peruutin. Näin jotain, mikä ei kuulunut joukkoon. Lonkeroa!” Sari kirjoittaa Facebookissa.

”Pikkukaupungissa Coopin hyllyssä Italian maaseudulla, eurolla tölkki. Luulin, että tätä juodaan vain pohjoisessa.”

Suomessa 0,33 litran Original Long Drink -tölkki vaihtelee noin 2,30 – 2,60 euron välillä. Hinta on siis juoman kotimaassa yli kaksi kertaa kalliimpi.

”Varmaankin lonkeroa myydään täällä enemmän turisteille ja nuorille aikuisille”, Sari pohtii.

”Polkupyörävuokraajakin sanoi, että viime viikolla hänellä oli liki 20 suomalaista asiakasta, joten ehkä suomalaisetkin juovat sitä.”

Lonkero yhä suositumpi maailmalla

Viimeiset kolme vuotta ovat olleet Hartwall Original Long Drink -juoman maailmanvalloituksen aikaa.

Vuonna 2015 lonkeron vienti käynnistyi, ja se rantautui muun muassa Ruotsiin, Alankomaihin ja Belgiaan. Virossa sitä on myyty jo kaksi vuosikymmentä.

Seuraavana vuonna juoman myynti aloitettiin Aasiassa, ja kahden vuoden aikana se on levinnyt niin Japaniin, Thaimaahan, Taiwaniin, Hong Kongiin kuin Kiinaankin.

X