Löytyykö jokaisesta kodista tulevaisuudessa oma seksirobotti? Seksuaalitekniikan ammattilainen raottaa verhoa alan uusiin elämyksiin

Seksileluja käytettiin jo antiikin Kreikassa, jossa ne nähtiin normaalina osana seksuaalista kanssakäymistä. Onko jo aika toivottaa robotit tervetulleiksi makuuhuoneisiin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seksileluja käytettiin jo antiikin Kreikassa, jossa ne nähtiin normaalina osana seksuaalista kanssakäymistä. Onko jo aika toivottaa robotit tervetulleiksi makuuhuoneisiin?
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Tohtori Kate Devlin on tietojenkäsittelytieteilijä ja seksuaalitekniikan ammattilainen, joka sukeltaa työssään seksin, intiimiyden ja teknologian risteyskohtiin sekä vuorovaikutukseen ihmisten kaltaisten tietokoneiden ja robottien kanssa.

Devlin on äskettäin kirjoittanut ”Turned On” -nimisen kirjan seksiroboteista. Devlin puhui The Guardianissa teknologian ja seksin kohtaamisesta.

Ajatus seksin harrastamisesta robotissa on puhuttu enemmän vasta viime vuosina, mutta seksilelut ovat olleet markkinoilla jo pidemmän aikaa. Milloin seksilelut keksittiin? Synnyttivätkö ne samalla tavalla keskustelua ja huolta kuin seksirobotit tänään?

”Seksileluja käytettiin jo esimerkiksi antiikin Kreikassa, jossa ne nähtiin normaalina osana seksuaalista kanssakäymistä. Niitä on esitetty niin kuvissa kuin kirjoituksissakin. Se, miten ne on nähty, on vaihdellut aikakausittain.

Lännen kristillinen kirkko suhtautui paheksuvasti kaikkeen sellaiseen seksiin, jota ei harrastettu lähetyssaarnaaja-asennossa lisääntymistarkoituksessa. Suhtautuminen on siis vaihdellut sen mukaan, millainen aikakauden ilmapiiri on ollut yleisesti. Mutta seksileluja on ollut olemassa satoja ellei tuhansia vuosia.”

Kuulemme paljon seksiroboteista, voisiko teknologia muuttaa myös kaiken kansan seksielämää?

”Olen vetänyt kaksi teknologiatyöpajaa, joissa on tutkittu uusia tapoja rakentaa sellaista intiimiteknologiaa, joka ei sisällä humanoidirobotteja. Esimerkiksi Teledildonics-seksilelut ovat pieniä laitteita, joita voi ohjata internetin kautta, ja joita todella käytetään ja kehitetään koko ajan.

Itse asiassa niiden kehitystä jarruttanut patentti on juuri mennyt umpeen, joten luultavasti tulemme näkemään sitä enemmän vastaisuudessa.”

Oletko löytänyt uusia puolia ihmisen seksuaalisuudesta tutkiessasi teknologian roolia seksissä?

”Minusta on mielenkiintoista, että tätä tavaraa on ollut olemassa todella kauan samoin kuin idea täydellisestä rakastajasta. Me olemme pohjimmiltamme kiinnostuneita seksistä, vaikka emme halua puhua siitä.

Teknologiaa ja teknologista muutosta pelätään paljon. Ihmiset pelkäävät toimijuuden menetystä. He pelkäävät, että heidät korvataan jollain vieraalla ja mekaanisella. Totuus kuitenkin on, että teknologia useammin tuo meidät lähemmäs toisiamme kuin eristää meidät, ja se voi olla loppujen lopuksi varsin hyvä ja hyödyllinen asia.”

Löytyykö tulevaisuudessa jokaisen kodin varastosta seksirobotti vai ovatko ne spesifimmän yleisön juttuja?

”Luulen, että nykyisessä muodossaan eli mekaanisina seksinukkeina ne ovat melko marginaalisen käyttäjäkunnan suosiossa. Luulen niiden myös pysyvän marginaalissa.

Luulen, että voimme mahdollistaa teknologialla intiimejä hetkiä ilman, että meidän täytyy ottaa mukaan varsinaisia seksirobotteja. Koska, jos ihan totta puhutaan, olemme hirvittävän huonoja tekemään ihmistä muistuttavia robotteja. Luulen, että tulemme olemaan sitä myös tulevaisuudessa.”

Seksirobotteja vastaan järjestetty kamppanja haluaa kieltää seksirobotit perustuen muun muassa naisten esineellistämiseen ja eristäytymisen kasvuun. Mitä mieltä olet tästä?

”Olen samaa mieltä heidän kanssaan siitä, että seksirobotin nykyinen muoto on naista esineellistävä. Se on pelkistetty stereotypia naisesta, eikä se helpota hälventämään sitä vahingollista kehonkuvaa, jota mediassa meille tarjotaan. Mutta mitään varsinaista pahaa seksirobottien tai -nukkejen ei ole todettu aiheuttavan ihmiselle.

Tutkimuksieni perusteella seksirobotteja, ja –nukkeja omistavat ihmiset itse asiassa tuntuvat kohtelevan niitä melko kunnioittavasti, eikä ole merkkejä siitä, että ihmiset ostaisivat niitä esimerkiksi päästäkseen käyttämään väkivaltaa niihin.

Tämä kampanjan on melko jyrkästi seksityötä vastaan, ja asiaa ajavat näkevät robotit jatkeena sille, joten he haluavat kieltää ne. Kuitenkin, myönnän, että robottien nykyinen muoto on ongelmallinen, ja olenkin sen kannalla, että kehitys jatkuisi poispäin niistä.”

DeepMindin kaltaiset tekoäly-yritykset ovat kehittäneet uusia strategioita tietokonepelaamiseen ja lautapelien voittamiseen, esimerkkinä Go. Voisiko tekoäly mullistaa seksielämämme?

”Seksin ja tekoälyn vuorovaikutuksesta on esimerkkinä ns. ”deepfake”, jossa ihmisen kasvot voidaan liittää pornovideoihin. Se puoli tekoälystä huolettaa minua.

Kun ihmiset alkavat puuhailla videon ja audion kanssa, he kirjaimellisesti uudelleenkirjoittavat asioita. Se on hirvittävän ongelmallista. Se on myös jotain sellaista, mitä on melko helppo tehdä nykyään.”

Luuletko, että tekoälyn vaaroista murehditaan liikaa? Esimerkiksi Elon Musk ja Stephen Hawking ovat ilmaisseet huolensa sen kehityksen suhteen.  

”Kyllä. Uhkamme ei ole se, että tekoäly riistäytyy käsistä, ja tuhoaa meidät kaikki, vaan arkipäiväinen datan suuri kertyminen, yksityisyyden kaventuminen, ja ettei meillä ole mitään tiukkaa eettistä kontrollia tai sääntöjä sen suhteen. Ihmiset eivät ole tietoisia riskeistä, jotka voivat ajaa meidät hyvin epäoikeudenmukaiseen yhteiskuntaan.”

Onko seksi robotin kanssa uskottomuutta?

”Teoriassa ei. Robotti ei ole ihminen. Käytännössä se on kuitenkin kunkin parisuhteessa päätettävä asia. On ihmisiä, jotka eivät ajattele positiivisesti seksilelujen käyttämisestä parisuhteessa, ja sitten on heitä, jotka ajattelevat. Se riippuu ihan ihmisestä ja parisuhteesta.”

Olet kirjoittanut kokemuksistasi konsensuaalisista ei-monogamisista ja polyamorisista suhteista. Voisitko kuvitella haluavasi robottia kuin se olisi ihminen?

”Luulen, että siinä olisi kyse erilaisesta yhteydestä. En usko, että me tuntisimme robotteja kohtaan samoin kuin toista ihmistä. Tiedämme kumppanirobottien ansiosta, että ihmiset voivat luoda ei-seksuaalisia, ystävällisiä ja välittäviä suhteita teknologiaan. Luulen siis, että voisimme hyvinkin todistaa kiintymyksen syntymisen, mutta en tiedä himosta. Suhde robottiin ei peilaa ihmisten välistä vuorovaikutusta, se on omanlaisensa asia.”

 

X