Presidentillisen some-lietsonnan aikakaudella maltti on valttia – Miten voi oppia nykyajan kansalaistaitoja?

”Avainasemassa nykykansalaistaitojen opettamisessa on media. Se kertoo, mistä valinnoista maailman tapahtumat ovat seurauksia. Maltti on valttia”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Avainasemassa nykykansalaistaitojen opettamisessa on media. Se kertoo, mistä valinnoista maailman tapahtumat ovat seurauksia. Maltti on valttia”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Seuran aiheet sisältää esimerkkejä uutisista, puheenaiheista ja ihmiselämän käänteistä, jotka voisivat koskettaa meitä kaikkia. Niistä on hyvä ammentaa oppeja omaan elämään.

Seura-lehti

Seura-lehti 2/2021 © Otavamedia

Aloitetaan Yhdysvalloista, jossa nähtiin loppiaisena hyvin hämmentävä loppunäytös presidentti Donald Trumpin valtakaudelle. USA:n kaksipuoluejärjestelmä on luonnollisestikin aikamoinen kansan kahtiajakaja.

Kun sitten presidentiksi valitaan pahimman luokan populistinen lietsoja, joka on vieläpä huono häviäjä, kuilu vain syvenee ja lietsotut hyökkäävät demokratian ytimeen.

Näin kävi Washingtonin kongressitalolla. Trump rakensi valheellisen narratiivin vaalien varastamisesta ja yllytti seuraajiaan. Ihmishenkien menetyksiltä ei säästytty.

Medialukutaito on tarpeen

Populismi uppoaa kansaan, ja jos sen avulla noustaan valtaan, ollaan usein synkkien uutisten äärellä. Tämä on nähty maailmanhistoriassa useita kertoja, mutta silti kuvio tuppaa toistumaan.

Aihetta kerrataan kouluissa, samoin siellä opetellaan medialukutaitoa. Erityisesti tarvetta sosiaalisen median lukutaidolle on, koska juuri siellä salaliittoteoriat ja kaikenlainen hömppätiede rokotevastaisuuksineen eniten leviävät.

Nämä ovat oppeja, joita ei voi jättää vain nuorimmille sukupolville ja koululaitoksen harteille. Avainasemassa on media, joka kertoo, mistä valinnoista eri maailman tapahtumat ovat seurauksia. Lukeminen viisastaa.

Maltti on valttia politiikassa, taloudessa ja arjen valinnoissa.

Oppimishaluinen ihminen näkee syy-seuraussuhteet ja kenties muuttaa mielipidettään. Ihmisyyteen on kuitenkin rakennettu hyvin syvälle, että omasta näkemyspoterosta ei liikahdeta, vaikka tosiasiat puhuisivat toista. Ei ainakaan nettipalstoilla. Kasvotusten keskustellen ollaankin jo paljon auliimpia näkemään myös toinen puoli asiasta.

Maltti on valttia

Tärkeä opin paikka on myös talouden puolella. Tämän viikon Seura-lehdessä käsitellään ylivelkaantumista ja siihen johtaneita syitä.

Nykyajan helppo lainansaanti ja pikavipit voivat viedä korkeakorkoiseen velkakierteeseen, josta maksetaan hintaa vuosikymmenien ajan. Kaikki heti nyt -ajattelutapa näkyy rahankäytön valinnoissa, eikä pitkäjänteisiä suunnitelmia osata tehdä. Onneksi myös maltillinen sijoittaminen esim. indeksirahastoihin on noussut jo pieneksi muoti-ilmiöksi.

Maltti onkin se avainsana, joka on alkaneenakin vuonna valttia – niin politiikassa, taloudessa kuin arjen valinnoissa.

Lue myös: Donald Trump sai kannattajansa uskomaan vaalien vilpillisyyteen – Nähdäänkö Suomessa samaa epäluulon kylvämistä jo kuntavaaleissa?

Presidentti Donald Trump

Presidentti Donald Trump on valehdellut kannattajilleen voittaneensa vaalit, ja osa uskoo häntä yhä vaikka valta vaihtuu 20. tammikuuta. © Lehtikuva

X