Suomen talvi on luksusta, josta monessa maassa vain haaveillaan – Nautitaan nyt omista postikorttimaisemistamme!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
”Jos nyt koronakurimuksessa olisi pelkkää vesisadetta tai sohjokeliä, niin kyllä alkaisi jo päässä piiputtaa ja seinät kaatua päälle”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Viime talvena marraskuu jatkui eteläisessä Suomessa harmaana ja satei­sena viiden kuukauden ajan. Ei mikään ihme, että nyt lumi ja pakkanen eli tämä ”ihan oikea talvi” on otettu riemulla vastaan.

Poikkeuksellisen hienolta se tuntuukin. Korona-ajan kotoilu suorastaan vaati kauniiden talvikelien saapumista. Jos nyt olisi pelkkää vesisadetta tai sohjokeliä, niin kyllä alkaisi jo päässä piiputtaa ja seinät kaatua päälle.

Talvi sai kansan sivakoimaan

Hiihtoladuilla innokkaita riittää. Eräs kaverini, jonka en edes tiennyt harrastavan liikuntaa kovin aktiivisesti, teki neljän tunnin ja reilun 50 kilometrin hiihtolenkin. Siinä kalorit saivat kyytiä.

Vaimo puolestaan jonotti uusia perinteisen suksia toista tuntia urheiluliikkeessä. Odotus palkittiin. Ensimmäinen reilun 16 kilometrin lenkki Espoon Leppävaaran mäkimaastossa kaivoi kuulemma entisen kilpahiihtäjän vaistot ja ilon esiin.

Itsekin olen jo ladulle päässyt. Teimme 4-vuotiaan poikani kanssa ensi kolmen kilometrin harjoituslenkin ladulla. Viikko myöhemmin menikin jo vitonen. Sitä kuuluisaa laturaivoa ei näkynyt lainkaan. Päinvastoin. Vaikka välillä olimmekin ladun tukkona, niin kanssahiihtäjät hymyilivät ja kannustivat upealla tavalla uutta harrastajaa. Ja myös poikaani.

”Tällaista herkkua ei ole maailmalla tarjolla”

Suomessa on perinteisesti ollut neljä vuodenaikaa. Ilmastonmuutoksen ja kausivaihteluiden vuoksi se ei ole viime vuosina kovin hyvin toteutunut. Nyt talvi tarjoaa postikorttimaisemia. Saa nähdä, milloin seuraavan kerran. Pelkkä kävelykin kauniissa ulkoilmassa riittää parantamaan sekä mieltä että fyysistä jaksamista.

Tällaista herkkua ei kovin monessa paikassa maailmalla ole tarjolla. Otetaan kaikki irti näistä omista luksustason olosuhteistamme liikkumalla – ja myös rauhoittumalla luonnossa.

Pääkirjoitus on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Keksintö toi helpotuksen lintulautojen jyrsijäongelmiin – ”Ruoka ei hautautudu pyryllä lumeen eikä siemeniä varise hangelle jyrsijöiden ruoaksi”

Lue myös: Pelottaako liukkastuminen? Hiihtämällä voit treenata tasapainoa

liukastuminen

Hiihto on loistava laji, jolla voit kehittää tasapainoasi. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X