”Lumisade ei ole uutinen – vaan puheenaihe, jolla sopii ilotella!”

”Sää kiinnostaa. Se on kenties yleisin yleispuheenaihe koko maailmassa – ainakin niissä maissa, joissa se vaihtelee tarpeeksi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

”Sää kiinnostaa. Se on kenties yleisin yleispuheenaihe koko maailmassa – ainakin niissä maissa, joissa se vaihtelee tarpeeksi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Ensin odotellaan, että pihaan sataa metri lunta. Sitten riisuudutaan alasti, otetaan kimakat löylyt saunassa ja koikkelehditaan höyryävinä kierittelemään hankeen. Kai tällaista käyttäytymistä pidetään jossain maailmankolkassa jopa eksoottisena. Täällä sitä kutsutaan ihan vain tiistai-illaksi.

Viime viikolla valkoinen kurittaja heilautti helmaansa pääkaupunkiseudun yllä oikein urakalla. Jälkiruoaksi saatiin napakat pakkaset. Tällä viikolla lunta on satanut taas lisää, ja ilmakin lämmennyt plussan puolelle. Ei tarvinnut lähteä lenkille tai kuntosalille, kun hien pintaan sai tekemällä pari tuntia lumitöitä pihassa. Samalla pystyi näyttämään jälkikasvulle, miten lumikasoihin voi kaivaa jännittäviä tunneleita.

”Katsokaas nyt, näin tehtiin MINUN lapsuudessani. Älkää vaan koskeko, etteivät ne mene rikki!”

Lumisade on nyt lumi-inferno

Lumi-inferno. Näin otsikoi myräkästä Yle. Termin keksi kolme vuotta sitten tammikuussa Iltalehden toimittaja Sakari Nuuttila. Erinomainen kuvaus, jolle taidettiin myös vähän ilkikurisesti naureskella. Nyt se oli käytössä jopa Ylen teksti-tv:n pääotsikkona. Näin se iltapäivälehtimäisyys ja kielellä ilottelu leviää verorahotteiseen mediaan asti.

”Mutta eihän lumisade ollut uutinen vielä pari vuotta sitten”, manasivat jälleen ne, joita sääjutut ärsyttivät.

Ei ollutkaan, eikä välttämättä nytkään. Toki uutisen ja puheenaiheen ero on häilyvä. Se on varmaa, että lehtiä ja sittemmin verkkoklikkejä on myyty säällä iät ja ajat.

Kaivoin juuri mediamuseostani esiin Iltalehden lööpin heinäkuulta 1981 – eli kohta 40 vuoden takaa. Sen pääotsikko julisti: ”+28 astetta – HELLE ALKAA TÄNÄÄN”.

Viime talvena marraskuu kesti viisi kuukautta. Nautitaan nyt!

Osa kansanperinnettä

Sää kiinnostaa. Se on kenties yleisin yleispuheenaihe koko maailmassa – ainakin niissä maissa, joissa se vaihtelee tarpeeksi.

Ei mikään ihme, että mediat kirjoittavat sääjuttuja, ja televisiosta tulee näyttävä sääennuste tunnin välein. Tv-meteorologitkin ovat jo julkkiksia. Eivät he ehkä tienneet nuorena alaa opiskellessaan, kuinka paljon heitä vielä ihaillaan tai vastaavasti ulkonäköä arvostellaan. Voivat päätyä jopa eri lehtien kansikuvauksiin asti.

Suomenlahden lumitykeillä, käristyskupoleilla ja muilla lempinimillä kikkailu on kauniin kielemme rikkauden vaalimista – ehkä jo osa kansanperinnettämme.

Viime talvena harmaan sateinen marraskuu täällä etelässä kesti viisi kuukautta. Nautitaan nyt ihan oikeasta talvesta!

Lue myös: Pääkaupunkiseutu peittyi lumeen – Anni Saastamoinen: ”Lumienkeleiden tekeminen kaupunki­alueella on osoitus luottamuksesta tuntemattomien hyvyyteen ja kuuliaisuuteen”

Anni Saastamoinen on kirjailija ja radiotoimittaja.

Anni Saastamoinen on kirjailija ja radiotoimittaja. © Tommi Tuomi/Otavamedia

X