Lumitöitä voi tehdä hikipäissään tai fiksusti – Nappaa tästä tehokeinot kotipihan talvihuoltoon

Kun valitset juuri itsellesi ja omalle pihallesi sopivat välineet ja menetelmät, saat rehkimisen pysymään kohtuullisena.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lumityöt kannattaa tehdä sellaisilla välineillä, jotka sopivat itselle parhaiten.

Kun valitset juuri itsellesi ja omalle pihallesi sopivat välineet ja menetelmät, saat rehkimisen pysymään kohtuullisena.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Lumitöitä voi tehdä hikipäissään tai niitä voi tehdä fiksusti. Mitä isompi ja leveämpi lumikolan tai -lapion kuuppa on, sitä enemmän voimaa liikuttelu vaatii.

Hennolle työmyyrälle käy parhaiten pieni kuuppa. Myös raavas mies valitsee pikkukolan painavalle nuoskalumelle – jos haluaa säästää esimerkiksi selkää.

Kannattaa painaa kolaa kaupan lattiaa vasten, ja tunnustella, onko työntöasento sopiva. Muista, että lyhytvartaloiselle sopii lyhyt aisa.

Hyvä lumilapio taas on kevyt ja kestävä, ja kahva sopii hyvin käteen. Muovisessa lapiossa ja kolassa pitää olla kestävä metallinen huulilevy.

Harkitse tarvittaessa lumilinkoa

Keskikokoiselle ja isolle pihalle voi harkita moottorikäyttöistä lumilinkoa. Valitse ostopaikka, joka hoitaa myös huollot, ja josta saat hyvän opastuksen omalla pihalla.

Vaadi lingolta, että sitä on helppo käsitellä, pyörät vetävät ja että siinä on sähköstartti. Kokeile myös toimivuus ennen kuin ostat.

Tehokas linko viskaa lumen tarpeeksi pitkälle. Sellainen maksaa vähintään 800 euroa. Muista tarkistaa, että mahtuuhan linko myös sisään esimerkiksi liiterin ovista.

Sopivan karkea hiekoitussepeli torjuu liukkautta, eikä se kulkeudu herkästi sisälle. Vettä kevyempi hiekoite taas pysyy pinnassa, vaikka jää välillä sulaa.

Tavallinen rautakaupan halpa suola kyllä sulattaa jäätä, mutta se myös rapauttaa betonia ja vahingoittaa metallia. Formiaatti on kalliimpaa mutta vähemmän haitallista, ja se toimii kovemmalla pakkasella.

Urea on tehokas ja betoniystävällinen jäänpoistoaine, mutta sen runsaasta käytöstä voi tulla tuoksuhaittoja.

Pihan paksun jään poistamiseen paras väline on perinteinen petkele eli jäärauta.

Ketterä kola

Suomessa valmistettu Masi 60 on omiaan kapeiden pihateiden, polkujen ja painavien nuoskalumien kolaamiseen. Etureunan kärkivahvike suojaa kulmat. 60 senttiä kapea lumikola maksaa 50–60 euroa.

Masi 60

K-rauta

Tehokas ja kätevä

MTD Smart ME 61

Kärkkäinen.com

Linkoa keskikokoisen pihan paakkuuntuneetkin lumet vaivatta. Noin 800 euroa maksavassa MTD Smart ME 61:ssä on sähköstartti, 6 vaihdetta eteen ja 2 taakse ja työvalo mutta ei ohjausavustinta.

Turvallinen sulate

Suolaton Juho-jääntuho sulattaa jään

k-rauta

Suolaton Juho-jääntuho sulattaa jään vahingoittamatta pihakivetystä, asfalttia, renkaita ja kasvillisuutta. Aine on myös turvallista kotieläimille. Kymmenen litran sanko maksaa noin 20 euroa.

Näppärä lumentyönnin

Fiskars SnowXpert

hongkong.fi

Lapion ja kolan välimuoto soveltuu pieneen pihaan ja polun aukaisemiseen. Fiskars SnowXpertissä on kestävä varsi ja metallilistan vahvistama kärki. Kevyt lumentyönnin maksaa 30–40 euroa.

Kätevä hiekoite

Kekkilän hiekoitusmurske

TOKMANNI

Kekkilän hiekoitusmurske jää pintaan silloinkin, kun päivän aikana sulanut vesi jäätyy uudelleen. Käytetyn murskeen voi hyödyntää maanparannusaineeksi. 25 litran säkki maksaa noin 9 euroa.

Käytännöllinen lumilapio

Fiskars SnowXpert

hongkong.fi

Lapioi kevyesti pakkas- ja nuoskalumet. Märkä lumi ei tartu pohjaan. Fiskars SnowXpert on kestävä, sen kahva on miellyttävä ja ergonomia onnistunut. Erinomainen lumilapio maksaa 25–30 euroa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

Harjakatolle lumiesteet

Tavallisen suomalaisen omakotitalon harjakatto kestää lumikuormat. Älä kiipeä liukkaalle katolle lumia pudottelemaan ja hillitse myös uhkarohkean puolison vaaralliset aikeet.

Tarvittaessa tilaa ammattilaiset apuun. Asennuta harjakatolle lumiesteet, niin et saa paakkuja niskaasi.

Lumieste

www.vesivek.fi

X