Lunta on lähes ennätysmäärä maan etelä- ja keskiosissa – Meteorologi paljastaa, kuinka poikkeuksellinen talvi on kyseessä

Ilmastonmuutoksen edetessä lunta voi tulla enemmän silloin, kun sitä sataa. Kokonaisuudessaan lumentulo kuitenkin vähenee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmastonmuutoksen edetessä lunta voi tulla enemmän silloin, kun sitä sataa. Kokonaisuudessaan lumentulo kuitenkin vähenee.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Lunta on satanut ajankohtaan nähden Etelä- ja Keski-Suomessa harvinaisen paljon, 20-40 senttiä keskimääräistä enemmän. Helmikuun alkupäivinä näillä seuduilla mitataan vastaavia lumimääriä kerran 10 vuodessa.

”Joillakin asemilla tosin on mitattu samanlaisia lukemia vuonna 2013, mutta toisilla taas mennään vuoteen 1984 saakka”, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Lapissa lunta on kuitenkin 10 senttiä keskimääräistä vähemmän. Maan etelä- ja keskiosien suuri lumimäärä johtuu alueella tammikuun alusta vaikuttaneesta matalapaineesta.

”On tullut sadealueita yksi toisensa jälkeen, eikä lämpöpiikkejä ole mahtunut väliin. Siksi sade on tullut alas lumena”, Jokinen selittää.

Maan eteläosissa lämpötila nousee helmikuun toisen viikonlopun aikana, ja paikoin ilma on jo plussan puolella.

”Etelässä sateet saattavat tulla hyvin vetisinäkin tässä viikonlopun aikana, jolloin lumen syvyys pienenee. Pohjoisessa tulee viikonloppuna lisää lunta, ja siellä sen syvyys on kasvamaan päin.”

Ensi viikoksi on luvattu jo poutaisempaa säätä. Jokinen arvioi sateisen jakson päättyvät tiistain vastaiseen yöhön.

Liittyvät poikkeukselliset lumimäärät ilmastonmuutokseen?

Erikoisia sääilmiöitä on todistettu vuoden sisään useampikin. Viime kesän helleaalto herätti niin kauhistusta kuin ihastustakin, ja se sai monet pohtimaan ilmastonmuutosta.

Mikä on kuuman kesän ja runsaslumisen talven yhteys ilmastonmuutokseen?

”Ilmastonmuutos vaikuttaa aivan koko ajan, mutta yksittäiseen lumisateeseen ei voida osoittaa suoraa yhteyttä. Viime kesä oli monilla asemilla yksi kuivimmista ja kuumimmista, joten se ilman muuta sopii siihen näkemykseen, mikä meillä on ilmastonmuutoksesta ja sen etenemisestä.”

”Runsaat lumisateet taas sopivat siihen siten, että ilmaston lämmetessä ilmaan mahtuu enemmän vesihöyryä, joka sitten sataa alas. Eli kun lunta tulee, sitä voi tulla reippaasti enemmänkin, vaikka pitkällä tähtäimellä lumiset talvet harvinaistuvat”, Jokinen jatkaa.

X